Copy
Nummer 31 - december 2020
Helaas is Museum Vlaardingen sinds dinsdag 15 december, voor de derde keer dit jaar, gesloten in verband met de aangescherpte coronamaatregelen. Het is natuurlijk heel jammer dat we net voor de kerstvakantie de deuren moeten sluiten. Jammer, maar wel begrijpelijk.
Ondanks alles kijken we bij Museum Vlaardingen toch terug op een bijzonder jaar, een jaar waarin we, binnen de beperkingen, stil hebben gestaan bij het 100-jarig jubileum van het museum. We hebben een aantal  mooie tentoonstellingen gerealiseerd, waaronder 
Als de lichtjes weer eens branden gaan. Muziek van de Bevrijding’, ‘Meer dan het oog kan zien. Leen Droppert 90 jaar’, ‘Bassie & Adriaan. Een schat aan herinneringen’  en ‘Woeste baren, veilige haven. 100 Jaar museum in Vlaardingen’. We hebben wederom laten zien dat Vlaardingen veel mooie verhalen heeft, die een plekje in het museum verdienen. 
 En we zijn nog lang niet klaar met het vertellen van al deze verhalen!
Dus hopen we op een mooi 2021, waarin we langzaam aan weer meer terug kunnen keren naar 'normaal', zodat we je weer kunnen begroeten in het museum! En tot die tijd wens ik iedereen hele mooie feestdagen en een gelukkig en gezond nieuw jaar!  

Léanne Selles
Directeur Museum Vlaardingen
Graag wil ik, namens de Raad van Toezicht en de staf van Museum Vlaardingen, onze vrijwilligers, de Gemeente Vlaardingen, de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen, de Stichting Fonds Museum Vlaardingen, alle partners van het museum, fondsen, sponsoren en vele particulieren hartelijk bedanken voor jullie steun aan, betrokkenheid bij en samenwerking met het museum in 2021. Zonder jullie hulp zou Museum Vlaardingen niet kunnen bestaan!
 

TENTOONSTELLINGEN


Nog te zien na de lockdown!
Bassie & Adriaan
een schat aan herinneringen

t/m 16 mei 2021
 
Woelige baren, veilige haven
100 Jaar museum in Vlaardingen
t/m 21 februari 2021
 

MUSEUM IN DE SPOTLIGHTS


EEN GREEP UIT DE BERICHTGEVING OVER MUSEUM VLAARDINGEN

De tentoonstellingen over het 100-jarige museum en over Bassie & Adriaan hebben gezorgd voor veel lokale, regionale en landelijke media-aandacht voor het museum:
De opening van de tentoonstelling en een interview met Aad van Toor door PowNews
Opnames voor het TV programma Nederland Ontdekt van RTL 4. Inge de Bruijn ging in deze aflevering terug naar de geboortestad van de Vlaardingse Sander Janson, die het leuk vond om, juist vanwege de Bassie & Adriaan tentoonstelling, in het museum opnames te maken. De aflevering wordt uitgezonden op 24 januari as.
En ook de landelijke radiozenders berichtten over de opening van de tentoonstelling in Vlaardingen. Gijs Staverman interviewt Aad in zijn show Gijs 2.0.
In het Algemeen Dagblad verscheen op 31 oktober een 'spread' over het honderdjarig bestaan met een uitgebreid interview en foto's van de tentoonstelling.
Op 16 december was directeur Léanne Selles 'Vlaardinger van de week' en verscheen er een interview met haar in het Groot Vlaardingen.

DEEL JOUW CORONA-HERINNERINGEN 


OPROEP STADSARCHIEF EN MUSEUM VLAARDINGEN

Museum Vlaardingen en het Stadsarchief Vlaardingen leggen vast wat het betekent om tijdens de corona-uitbraak te leven: het Vlaardings Corona herinneringsproject. Iedere Vlaardinger kan bijdragen aan dit project door zijn of haar ervaringen te delen, juist nu we midden in de tweede lockdown zitten.

Het is interessant om te zien hoe de Vlaardingers het leven in deze bijzondere tijden ervaren. Veel mensen schrijven in een dagboek, of houden op een andere manier bij wat er in hun leven gebeurt. Juist de persoonlijke verhalen over het leven van alledag van ‘gewone’ mensen vormen later een belangrijke bron voor onderzoekers.

Museum Vlaardingen en het Stadsarchief Vlaardingen roepen iedereen op om een ‘dagboekje’ bij te houden van de gevolgen van deze crisis op het dagelijkse leven. Schrijf, teken, schilder, film of fotografeer jouw persoonlijke verhaal van één dag (of meerdere dagen) in deze corona-pandemie. Stuur jouw dagboekje op aan stadsarchief@vlaardingen.nl. Vermeld hierbij of je Museum Vlaardingen en het Stadsarchief Vlaardingen toestemming geeft om het ingestuurde materiaal in de toekomst te publiceren. 
Ook de directeur van Museum Vlaardingen hield, tijdens de sluiting in november, een video-dagboekje bij. Kijk hier ter inspiratie een stukje van haar dagboekje.

MUSEUMKADE VERLICHT


BALDER, KRAAN EN MUSEUM 


Op 14 december is de verlichting van de Stadskraan met een klein beetje ceremonieel aangezet. Daarmee is de oplevering van dit icoon gevierd. Samen met de Balder en Museum Vlaardingen vormt de kraan de Museumkade die vanaf nu in de schijnwerpers staat. Zodra het mogelijk is wordt de kraan feestelijk in gebruik genomen.
 
De kraan is op initiatief van de Stichting Stadskraan Vlaardingen gebouwd. Het is een reconstructie van de kraan uit de zeventiende eeuw en vervangt de kraan die van 1996 tot 2014 op deze plaats stond. Dat was ook een reconstructie, maar door een schimmel in de kern van het hout, waardoor de veiligheid in het geding kwam, moest deze worden ontmanteld. De Stichting wist in korte tijd voldoende middelen te vergaren om een nieuwe te bouwen en het onderhoud voor de komende jaren te garanderen.
 
De kraan is gebouwd door Molenmakerij Herrewijnen uit Stellendam. De verlichting is geïnstalleerd door MLT Elektrotechniek uit Vlaardingen. Niet alleen de kraan, maar ook de VL92 Balder en het museum staan in de schijnwerpers.
Meer informatie over de Stadskraan vindt u hier.

KRITISCHE BLIK VAN VAN REEVEN KRIJGT PLEK IN COLLECTIE MUSEUM VLAARDINGEN


GROEI KENT EEN HOGE PRIJS!

Met steun van de Stichting Fonds Museum Vlaardingen heeft het museum onlangs twee schilderijen van de Vlaardingse kunstenaar Jan van Reeven (1942-1996) aan de collectie kunnen toevoegen.
 
Beide werken zijn illustratief voor de ‘nieuwe’ milieuvraagstukken die zich in Vlaardingen voordeden toen het probleem van de luchtverontreiniging door strenge wetgeving – afgedwongen door protesten van de burgers en de inspanningen van de bedrijven – op de achtergrond raakte. Het werk ‘Oliepijpleidingen Rijnmond’ met de contouren van de fabrieksinstallaties is het perspectief dat de Vlaardingers zagen als zij naar de overkant van de Nieuwe Waterweg keken. 
 
Op het andere schilderij zien we een man in vervuild water staan. Op de achterzijde van het doek staat een betekenisvolle toevoeging van de kunstenaar: ‘toen wij nog zwommen in de Maas’. Het werk laat treffend de ingrijpende gevolgen van de vooruitgang zien voor de omgeving.

FOTOWEDSTRIJD VL92 BALDER


FOTOGRAFEER DE HISTORISCHE ZEILLOGGER VL92 BALDER BIJ AVOND

De Stichting Zeillogger Balder en de Stichting Stadskraan Vlaardingen organiseren een fotowedstrijd. Het onderwerp is de Balder bij nacht. In deze sfeervolle wintermaanden zijn zowel de Balder als de Stadskraan feestelijk verlicht. Een unieke kans en ook een uitdaging om dat op een mooie manier vast te leggen. Doe mee en maak kans op leuke prijs.
De foto’s moeten worden gemaakt in de periode tussen 15 december 2020 en 15 januari 2021. Je mag maximaal twee foto’s insturen.
Meer informatie op de website van de Balder.

DIGITAAL REGISTRATIESYSTEEM VOOR DE BALDER


ONLINE BOEKEN MOGELIJK

De stichting Zeillogger Balder ontving een subsidie voor het opzetten van een digitaal systeem om het bezoek aan de Balder te verwerken. Nu worden de aanmeldingen, boekingen en het maken van tickets nog handmatig uitgevoerd. Met het nieuwe systeem kan dat efficiënter. Naar verwachting is het beschikbaar voor het vaarseizoen 2021.
Om dit te realiseren wordt er een nieuwe website gebouwd waarop bezoeken en vaartochten online geboekt kunnen worden en de verwerking daarvan gelijk wordt vastgelegd.
De subsidie is verstrekt door het Pr. Bernhard Cultuurfonds, met als doel het publieksbereik te vergroten.Foto: Ton Delfos

BERICHTEN
VRIENDEN VAN MUSEUM VLAARDINGEN


Ondanks deze onzekere tijden kijken we als bestuur van de Vrienden toch vooruit naar (mogelijke) activiteiten in 2021.
 
  • In januari organiseren we een lezing over 65 jaar Delta Hotel door Ronald Cordes, directeur van het hotel.
  • In februari organiseren we een lezing over de herwaardering van de collectie door Léanne Selles en Frank de Hoog, directeur en conservator van het museum.
  •  In maart organiseren we de doorgeschoven lezing over de restauratie van de Balder door Henk van Beek.
 
Natuurlijk is alles onder voorbehoud; zodra er meer zicht is op de definitieve datum van een lezing dan ontvangt u, als Vriend/Vriendin van Museum Vlaardingen, hierover meer informatie.
HERHAALDE OPROEP
 
Gezocht: bestuurslid met affiniteit voor de
website en Facebook
 
Onlangs is binnen het bestuur van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen een vacature ontstaan waardoor we op zoek zijn naar een nieuw bestuurslid met affiniteit voor het bijhouden van de website en Facebook. 
Het bestuur van de Vrienden is een actieve groep mensen die Museum Vlaardingen in het algemeen en de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen in het bijzonder een warm hart toedraagt. Naast de steun aan Museum Vlaardingen organiseert het bestuur eigenstandig verschillende evenementen en activiteiten die vragen om ruime bekendmaking. Dit gebeurt via de Spil en directe mailing, maar ook via de website en Facebook.
 
Vindt u het leuk om deel uit te maken van het bestuur en het bestuur te steunen bij het opzetten van activiteiten en evenementen in het algemeen en het bijhouden van de website en Facebook in het bijzonder, dan zijn we op zoek naar u.
 
Voor meer informatie nodigen we u van harte uit om contact op te nemen met de voorzitter van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen, Marja Tiemens-Idzinga, via een e-mail naar vrienden@museumvlaardingen.nl onder vermelding van ‘vacature’, of telefonisch via 010-4348722 (telefoonnummer van Museum Vlaardingen) met het verzoek om te worden teruggebeld.
 
We kijken uit naar uw aanmelding!
Marja Tiemens-Idzinga, voorzitter Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen
AGENDA

t/m 16 mei
Bassie & Adriaan - een schat aan herinneringen

t/m 21 februari
Woelige baren, veilige haven - 100 jaar museum in Vlaardingen

Voor overige activiteiten en actuele ontwikkelingen, zie onze website.
 
 
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Copyright © 2019 Museum Vlaardingen Alle rechten voorbehouden


U kunt uw profiel aanpassen of uitschrijven van de nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Museum · Westhavenkade 54 · Vlaardingen, ZH 3131AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp