Copy
Nummer 28 - maart 2022
Beste lezers,
Misschien is het je hierboven al opgevallen: Museum Vlaardingen heeft een nieuw logo! Een mooi stoer beeldmerk, dat de gelaagdheid van de rijke geschiedenis van Vlaardingen representeert. De link met de visserij blijft, door de wat opvallendere 'VL'  zichtbaar. De kleur turquoise wordt sterk geassocieerd met water en staat bovendien voor evenwicht, energie, creativiteit, vriendschap en betrouwbaarheid, kenmerken die goed passen bij het museum. We zijn heel blij met ons nieuwe logo en de komende tijd zal je het op steeds meer plekken tegenkomen!

In deze nieuwsbrief veel tentoonstellingsnieuws, waaronder de vooraankondiging van drie nieuwe tentoonstellingen!
Ook de Vrienden hebben hun activiteitenprogramma weer opgepakt, en de meermaals uitgestelde feestelijke ingebruikname van de Stadskraan Vlaardingen zal deze eindelijk maand plaatsvinden. 
Veel leuke dingen dus, hou vooral ook de website en onze sociale media in de gaten om niets te missen.
Graag tot heel binnenkort in Museum Vlaardingen!
 
Met hartelijke groet,
Léanne Selles
Directeur Museum Vlaardingen

 

TENTOONSTELLINGEN


 NU TE ZIEN 


Toen bekeken, nu te zien
Vlaardingen in het licht van de jaren 50
verlengd t/m 10 april 2022
 
Onafhankelijk
Geuzenmaandtentoonstelling
 t/m 10 april 2022

 

TENTOONSTELLINGEN


BINNENKORT TE ZIEN

 
Strijd om Vrijheid
1000 jaar Nederland in Playmobil


Meer dan 4000 Playmobilpoppetjes, paarden, schepen en kastelen vertellen de geschiedenis van Nederland. Van de Slag bij Vlaardingen tot de Slag bij Waterloo en van de moord op Graaf Floris V tot de moord op Willem van Oranje: twaalf belangrijke historische gebeurtenissen vertellen het verhaal van Nederland ‘groots in het klein'.
9 april t/m 30 oktober 2022
Ode aan het stadspark: Een wandeling door het Hof en het Oranjepark
Zomerse tentoonstelling met het stadspark in de hoofdrol. Unieke foto's  van bezoekers en evenementen in de Vlaardingse stadsparken het Hof en het Oranjepark, aangevuld met schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken, waarin het stadspark centraal staat.
23 april t/m 3 juli 2022
150 jaar Nieuwe Waterweg: Rivierzone Essay
Fotograaf Jeroen Musch fotografeerde in opdracht van Museum Vlaardingen de afgelopen jaren de Vlaardingse oevers langs de Nieuwe Maas. Het resultaat is een rauw beeld van een omgeving waar transitie, ontwikkeling en bedrijvigheid continu in contrast staan met het eeuwig doorstromende water.
23 april t/m 3 juli 2022
 

 

LAAT DE LINDEBOOM WEER BLOEIEN
 


RESATURATIE ORNAMENT GEVEL MUSEUMGEBOUW

Museum Vlaardingen is gehuisvest in het prachtige redershuis aan de Westhavenkade 54. Van oudsher is het pand bekend onder de naam ‘Huis met de Lindeboom’.
Het huis werd in 1742 gebouwd als herenhuis voor Abraham van der Linden, reder, koopman en burgemeester van Vlaardingen. Aan de voorgevel, boven de oude toegangsdeur van het pand, prijkt een prachtig ornament met daarop een afbeelding van een lindeboom, een verwijzing naar de oorspronkelijke bewoners van het pand.
Recentelijk stond het museumgebouw in de steigers, voor het noodzakelijke periodieke onderhoud aan gevels en kozijnen. Toen is gebleken dat het ornament met de Lindeboom aan restauratie toe is. De kosten voor deze restauratie bedragen ca € 12.000,-. 
Zonder de Lindeboom voelt het 18e-eeuwse monument toch wel erg kaal. Daarom doen wij een beroep op jullie, vrienden en relaties van Museum Vlaardingen, om ons te helpen om de Lindeboom weer te laten schitteren op de voorgevel van het museum!
Doneer ten minste € 17,42 (naar het jaar waarin het huis is gebouwd) en draag bij aan de restauratie van het ornament met de Lindeboom. Een hoger bedrag mag natuurlijk ook!
Door de QR-code hieronder te scannen met je mobiele telefoon kom je direct op de betaalpagina.
Ook is het mogelijk om een bedrag over te maken op
Rekening NL20 INGB 0004 3374 03
t.n.v. Stichting Het Vlaardings Museum,
onder vermelding van ‘Lindeboom’.

Dank voor jullie steun!

 

MUSEUM KAN LEUKER VOOR KIDS
 


LEERLINGEN SPIERINGSHOEK MAKEN MUSEUM LEUKER VOOR LEEFTIJDSGENOTEN


De afgelopen maanden hebben twee klassen van het Technasium Spieringshoek in opdracht van Museum Vlaardingen in groepjes gewerkt aan een zintuigelijke experience voor leeftijdsgenoten bij diverse objecten in het museum. Vorige week donderdag 10 april presenteerden zij hun verrassende resultaten. Zo waren er een gewonde arm om zelf te verbinden bij onze medicijnkist, een tijdmachine en een geweldig filmpje waarin we werden toegesproken door de Krabbeplasman. Eén van de hoogtepunten vond ik het idee om het publiek het gevoel van de Slag bij Vlaardingen te laten beleven door een trilplaat te gebruiken. En wist u dat een stuk tuinslang bijna net zo aanvoelt als de schubben van een vis? Al met al een geslaagde samenwerking waaruit we zeker ideeën gaan gebruiken in de komende tijd.

In de Schiedammer online verscheen een uitgebreid artikel over het project.
 

 

VLAARDINGSE HISTORISCHE MARKT

26 MAART, GROTE KERK VLAARDINGEN

Op zaterdag 26 maart viert de HVV zijn lustrum met een manifestatie in de Grote Kerk. Het wordt een gevarieerd programma met een groot aantal Vlaardingse culturele en historische instellingen en organisaties. Museum Vlaardingen, de Vrienden van het Museum, de Balder en de Stadskraan zullen zich tijdens deze dag gezamenlijk presenteren.

 

HART VOOR OEKRAINE


 LANDELIJKE ACTIE 

Zoals velen zijn wij diep geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. We maken ons grote zorgen over de gevolgen van de grootscheepse vijandelijkheden in Oekraïne voor de inwoners van het land.
In de maand maart herdenkt Vlaardingen de Geuzen, de eerste groep verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Met het uitreiken van de jaarlijkse Geuzenpenning eert de stad mensen en organisaties die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Zoals de ontwikkelingen in Oekraïne laten zien is, is dit nog helaas nog steeds hard nodig.

Op 4 maart opende de Geuzenmaandtentoonstelling Onafhankelijk in Museum Vlaardingen en de Grote Kerk. Alle opbrengsten van het openingsweekend heeft het museum gedoneerd aan Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties, voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In totaal maakten we € 578,00 over.

FEESTELIJKE INGEBRUIKNAME STADSKRAAN


24 MAART

Op 24 maart as. wordt de Stadskraan Vlaardingen officieel in gebruik genomen. Burgemeester Bert Wijbenga en de gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, Willy de Zoete, verrichten de officiële handelingen. Eerder werden de festiviteiten uitgesteld door de coronamaatregelen. Nu staat niets meer in de weg om de kraan te ‘dopen’.
 
De feestelijkheden gaan gepaard met een spectaculaire show. Muziek en een acrobatenshow zorgen voor een sfeervolle start van het lange leven van de Stadskraan. De show aan de Westhavenkade, ter hoogte van Museum Vlaardingen, is voor iedereen toegankelijk. De start van de feestelijkheden staat gepland vanaf 17.00 uur.

BERICHTEN
VRIENDEN VAN MUSEUM VLAARDINGEN


30 MAART: LEZING 'TOEN BEKEKEN, NU TE ZIEN'
De Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen organiseert op woensdag 30 maart a.s. de lezing "Toen bekeken, Nu te zien". Met het accent op de totstandkoming van de tentoonstelling en de herkomst van de getoonde werken. Deze lezing wordt verzorgd door dhr. Henk Horsten, samensteller van de tentoonstelling.

Voor de leden van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen is deze lezing gratis. Voor niet-leden vragen wij een bijdrage van 5 euro inclusief een kopje koffie/thee.
In verband met de organisatie is van tevoren aanmelden via vrienden@museumvlaardingen.nl noodzakelijk. De lezing start om 20:00 uur, inloop is mogelijk vanaf 19:30 uur.

 
VACATURES BESTUUR EN REDACTIE
Wie wil de Vrienden van Museum Vlaardingen helpen? Wij hebben drie leuke vacatures. Nieuwsgierig?
Hieronder staan drie linken die leiden tot meer informatie over de vacatures en de mogelijkheid om hierop in te gaan.
Zijn er eerst nog vragen die je graag aan een bestuurslid van de Vrienden wilt stellen? Stuur een mail aan vrienden@museumvlaardingen.nl. We nemen dan contact met je op.

BALDERBERICHTEN


BESTUURSMUTATIES STICHTING ZEILLOGGER BALDER

Op 11 februari jl. hebben 3 van de 4 bestuursleden van de Stichting Zeillogger Balder te kennen gegeven met onmiddellijke ingang hun bestuursactiviteiten te beëindigen. Op 3 maart jl. is, met bemiddeling van twee oud bestuursleden, het bestuur weer op sterkte gebracht. 
Het bestuur bestaat nu uit:
- Voorzitter: Henk van Beek (oud-voorzitter) 
- Penningmeester: Leo Verhart (oud-penningmeester/voorzitter)
- Secretaris / webmaster: Edgar Aaldijk 
- Techniek: Philip Rijkuite 
- PR en Media: Bert Otto

Het bestuur hoopt in deze samenstelling de lopende en toekomstige belangen van de SZB te behartigen.
AGENDA

24 maart
Feestelijke ingebruikname Stadskraan
Museumkade

26 maart
Historische Dag Vlaardingen
Grote Kerk Vlaardingen

30 maart,
Vriendenlezing  'Toen bekeken, nu te zien' door Henk Horsten
Museum Vlaardingen

5 t/m 10 april
Nationale Museumweek

t/m 10 april
Toen bekeken, nu te zien
Tentoonstelling

t/m 10 april
Onafhankelijk
Geuzenmaandtentoonstelling

9 april t/m 30 oktober
Strijd om Vrijheid. 1000 jaar Nederland in Playmobil
Tentoonstelling

23 april t/m 3 juli
Ode aan het Stadspark
Tentoonstelling

23 april t/m 3 juli
Rivieroever Essay
Fototentoonstelling
 
 
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Copyright © 2019 Museum Vlaardingen Alle rechten voorbehouden


U kunt uw profiel aanpassen of uitschrijven van de nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Museum · Westhavenkade 54 · Vlaardingen, ZH 3131AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp