Copy
Nummer 26 - december 2021
Helaas is op zaterdag 18 december door de regering bekend gemaakt dat Nederland opnieuw in 'lockdown' gaat. Dit betekent dus ook dat Museum Vlaardingen, voor de vierde keer sinds het uitbreken van de coronapandemie, ten minste t/m 14 januari 2022 is gesloten.
Deze nieuwe lockdown kwam voor iedereen erg onverwacht. We hadden juist een mooi programma van activiteiten voor de kerstvakantie gemaakt, waarover ik jullie in deze nieuwsbrief wilde informeren. En naast de tijdelijke tentoonstellingen 'Toen bekeken, nu te zien' en  'Rijnmondiaal' zijn er onlangs twee nieuwe vaste presentaties in het museum geopend, dus het was zeker de moeite waard geweest om in de komende kerstperiode een bezoek aan het museum te brengen. 
In plaats van een fysiek bezoek attendeer ik jullie nog maar eens op de digitale - en nog steeds actuele - tentoonstelling '
5 haringen en 2 liter soep' over corona in Vlaardingen. Het is trouwens nog steeds mogelijk om voor deze online expositie beeldmateriaal in te sturen! 
Laten we hopen dat deze lockdown niet al te lang gaat duren, zodat we jullie snel weer in het museum mogen begroeten. Voor nu wens ik iedereen mooie feestdagen en een gelukkig en gezond 2022!

 
Met hartelijke groet,
Léanne Selles
Directeur Museum Vlaardingen

TENTOONSTELLINGEN


Toen bekeken, nu te zien
tot en met 13 februari 2022
 
Rijnmondiaal
tot en met 31 januari 2022
Behouden Vaart
Nieuwe permanente tentoonstelling
5 haringen & 2 liter soep
digitale tentoonstelling
 

ORANGE THE WORLD

STOP GEWELD TEGEN VROUWEN

Van 25 november tot 10 december kleurden gebouwen in Vlaardingen (en de rest van Nederland) oranje, de kleur van de dageraad en van hoop, als signaal tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object is inmiddels een vast onderdeel van Orange the World, een initiatief van de Verenigde Naties. Omdat Museum Vlaardingen dit jaar in de steigers stond, hadden we in plaats van oranje verlichting een Orange the World vlag opgehangen. Want geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen. 

VASTE PLEK VOOR VLAARDINGSE SCHILDER


PLEIJSIERKAMER IN GEBRUIK GENOMEN

De afgelopen jaren ontving het museum van de Stichting Fonds Museum Vlaardingen en Trevie B.V. maar liefst 13 werken van de Vlaardingse schilder Arij Pleijsier (1819- 1879). De opbouw van deze collectie ‘Pleijsieriana’ vormde de aanleiding voor de organisatie van de prachtige overzichtstentoonstelling Arij Pleijsier. De terugkeer van een Vlaardings schildertalent, afgelopen zomer. Deze Vlaardingse schilder verdient echter meer dan een tijdelijke tentoonstelling. Daarom hebben we er voor gekozen om de Blauwe Salon in te richten als permanente Arij Pleijsier-kamer, waar we een bijzondere selectie van onze Pleijsiercollectie tonen en Pleijsier zo weer het podium geven dat hij verdient. 

STICHTING FONDS MUSEUM VLAARDINGEN


DONEER MET EXTRA BELASTINGVOORDEEL

Museum Vlaardingen ontvangt een basissubsidie van de gemeente Vlaardingen. Voor de verdere exploitatie is het museum afhankelijk van bijdragen van fondsen, bedrijven en particulieren.
 
In 2013 is de Stichting Fonds Museum Vlaardingen (Museumfonds) opgericht. Het Museumfonds wordt bestuurd door een onafhankelijk bestuur en heeft een eigen culturele ANBI-status. De afgelopen jaren heeft de stichting het museum op verschillende manieren ondersteund, zoals bij de realisatie van tentoonstellingen, restauraties en aankopen. Hiermee is het Museumfonds een onmisbare pijler onder het museum geworden.
 
Om Museum Vlaardingen ook de komende jaren te kunnen bijstaan, heeft het Museumfonds vermogen en financiële middelen nodig en u kunt daarbij helpen!
 
U kunt eenmalig een geldbedrag aan de Stichting Fonds Museum Vlaardingen schenken. Ook kunt u kiezen voor een schenking verspreid over meerdere jaren. Kiest u voor een schenking in minimaal vijf jaarlijkse termijnen, dan is dat fiscaal extra voordelig. Ten slotte kunt u de stichting opnemen in uw testament.

Stichting Fonds Museum Vlaardingen
p/a Laan van Hooglede 112
3136 LT Vlaardingen
ype.ten.hoor@gmail.com
 
Bankrekening: NL28 ABNA 0445 1997 92
t.n.v. de Stichting Fonds Museum Vlaardingen
KvK 59473320
 
Kijk voor meer informatie over de fiscale voordelen van schenken aan een culturele instelling op de website van de Belastingdienst.
 

HERWAARDERING COLLECTIE


WERK IN UITVOERING

In september is het ambitieuze project Herwaardering Collectie Museum Vlaardingen van start gegaan. Alle objecten uit de collectie worden 'op de museale weegschaal'  gelegd, waarbij gekeken wordt of het object nog past binnen het profiel van Museum Vlaardingen, of beter tot zijn recht komt in een collectie elders.
Wil je meer weten over de voortgang van dit project? Er verschijnt met enige regelmaat een blog over de herwaardering op de website van het museum; hoe gaan we te werk, welke verrassingen komen we tegen, welke beslissingen nemen we, wat gebeurt er met de objecten die we afstoten etc. De blogs zijn hier te lezen.

COMPLIMENT VOOR EEN MONUMENT


WAARDERING VOOR DE REALISATIE VAN DE STADSKRAAN

Op vrijdag 26 november ontving het bestuur van de stichting Stadskraan Vlaardingen een Compliment voor het Monument. Op deze wijze zet het Monumententeam van de provincie Zuid-Holland een bijzonder en markant rijksmonument in Zuid-Holland in het zonnetje en spreekt zij haar waardering uit voor het behaalde resultaat. "De Stadskraan is een prachtig object, interessant qua geschiedenis en is mooi hersteld en toegankelijk", staat in de motivatie van het Monumententeam. "Dit is een blijk van erkenning van de provincie Zuid-Holland voor de wijze waarop de restauratie gerealiseerd is. De kraan is weer in volle glorie te zien en aan te raken. Met de kraan krijgt Vlaardingen weer een belangrijke icoon terug."
 
Het Compliment werd door Anne-Marie van Brecht, adviseur Cultureel Erfgoed van de provincie, overhandigd aan Siem van de Marel, projectleider van de kraan. "Eigenlijk moeten we spreken van een toekomstig monument!" Wethouder Bart de Leede sprak zijn waardering uit en dankte het Monumententeam: "Veel Vlaardingers zijn al gewend aan dit fraaie bouwwerk. De kraan, als opvallend onderdeel van de museumkade met het museum en de zeillogger VL 92 Balder, is een prachtige bijdrage aan onze stadspromotie."
Op de foto v.l.n.r.: Leen van Bree, voorzitter, Siem van de Marel, projectleider, Anne-Marie van Brecht, provincie Zuid-Holland en wethouder Bart de Leede.

BERICHTEN
VRIENDEN VAN MUSEUM VLAARDINGEN


VACATURES BESTUUR EN REDACTIE

Wie wil de Vrienden van Museum Vlaardingen helpen? Wij hebben drie leuke vacatures. Nieuwsgierig?
Hieronder staan drie linken die leiden tot meer informatie over de vacatures en de mogelijkheid om hierop in te gaan.
Zijn er eerst nog vragen die je graag aan een bestuurslid van de Vrienden wilt stellen? Stuur een mail aan vrienden@museumvlaardingen.nl. We nemen dan contact met je op.
 
 
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Copyright © 2019 Museum Vlaardingen Alle rechten voorbehouden


U kunt uw profiel aanpassen of uitschrijven van de nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Museum · Westhavenkade 54 · Vlaardingen, ZH 3131AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp