Copy
Nummer 24 - februari 2020
Museum Vlaardingen viert feest! Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Vlaardingsche Oudheidkamer en Visscherijmuseum, de voorloper van het huidige Museum Vlaardingen, werd opgericht. In de afgelopen 100 jaar had het museum het, net als nu, niet altijd makkelijk. Gebrek aan financiële middelen, ruimtegebrek, verbouwingen en verhuizingen lopen als een rode draad door de geschiedenis van het museum. Maar ondanks alle problemen kan de stad  trots zijn op het 100-jarige museum! En we zullen dit jubileum dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. Dit jaar staan er bijzondere tentoonstellingen en activiteiten op het programma, waarover we je via deze nieuwsbrief, onze website en onze social media zullen informeren. Het belooft een mooi jaar te worden!
Léanne Selles
Directeur Museum Vlaardingen

TENTOONSTELLINGEN


Zwerfafvalexperience 
t/m  31 mei
 
Verblijven en vertrekken. Een zakdoek voor de dokter
laatste week!
Tentoonstellingen Geuzenmaand
6 t/m 29 maart
 
Als de lichtjes weer eens branden gaan. Muziek van de bevrijding
15 maart - 7 juni
 
 

LEZINGEN EN ACTIVITEITEN


Voor de kinderen: Knutselen met afval

voorjaarsvakantie

Kom deze vakantie naar het museum en ontdek hoe je van zwerfafval hele mooie dingen kan maken! 
 

Agnetalezing: 100 jaar vrouwenkiesrecht in Vlaardingen

8 maart

De jaarlijkse lezing op Internationale Vrouwendag staat dit jaar in het teken van het Vrouwenkiesrecht.
Meer informatie

Vlaardingen in de wederopbouw

2 april

Een lezing door Bram Keizerwaard, georganiseerd door de Vrienden van Museum Vlaardingen. Entree gratis voor Vrienden, niet-Vrienden betalen € 5,-
 

Symposium Nederlands- Engelse relaties toen en nu
4 april

Hoe zullen de relaties tussen Nederland en Engeland zich ontwikkelen in het post-Brexit tijdperk? Geeft het verleden hier antwoord op?
Meer informatie

HOUTSNEDEN VAN ANDRÉ PELGRIM


NIEUW IN DE COLLECTIE VAN HET MUSEUM
Vorige maand heeft Museum Vlaardingen vier houtsneden van kunstenaar André Pelgrim mogen toevoegen aan zijn collectie. De werken geven een prachtig tijdsbeeld van Vlaardingen uit het begin van deze eeuw. Eén van de houtsnedes, voorstellende de inmiddels ontmantelde ertskranen aan de Vulcaanhaven, is nu te zien in de aanwinstenhoek van het museum.
Voor wie meer werk van André Pelgrim wil zien in het museum, kan tot 15 maart terecht in onze presentatie ‘Westhavenkade in beeld’. Hier is zijn litho ‘Wat blijft de rivier’ te bewonderen, waarop de voormalige stadskraan aan de Westhavenkade is verbeeld.

VRIJHEID GEEF JE DOOR!


GEUZENMAAND 2020

De maand maart is de Geuzenmaand. Er zijn diverse activiteiten, waaronder de exposities in ons museum, KADE40 en de Grote Kerk. Het thema is ‘den juisten tijd’, een deel van de tekst op de muur van het Geuzenmonument op de Markt: ‘verzet tegen den vijand geschiedt steeds op den juisten tijd’. De officiële openingshandeling is op 3 maart in de Windwijzer.
Nederland viert in 2020 het 75 jarig jubileum van vrijheid. Omdat het belangrijk is dat vrijheid en het besef daarvan doorgegeven worden aan volgende generaties, is er rekening gehouden met de leeftijd van de kunstenaars - variërend van 20 tot 80 jaar. In verbondenheid met dit bijzondere jaar zijn kunstenaars uit o.a. Engeland, Amerika, Canada, Polen, Duitsland en Japan uitgenodigd. Meer informatie: www.geuzenmaand.nl

HET VISSERIJREGISTER HEEFT JOU NODIG!


DIGITALISERING VISSERIJREGISTER
Het Zuiderzeemuseum is, samen met Museum Vlaardingen, in 2019 gestart met een project om het Centraal Visserijregister te digitaliseren. Het register toont de vissersschepen die op de Nederlandse zeeën voeren en wat er met de schepen is gebeurd. Alle 40.000 kaarten zijn inmiddels gescand. Nu moeten de gegevens die erop staan nog gedigitaliseerd worden, zodat deze ook doorzoekbaar zijn. Hiervoor zijn vrijwilligers nodig. Wil je meehelpen om het visserijregister te digitaliseren? Meld je dan aan of lees meer informatie op de website van hetvolk.org/projects.
 
ZEILLOGGER DE BALDER VINDPLAATS IN GEOCACHING
Zeillogger De Balder is sinds enige maanden een vindplaats in het online spel Geocaching. In dit spel, dat wereldwijd gespeeld wordt, is het de bedoeling dat met behulp van een smartphone met GPS vindplaatsen ('caches') gevonden worden. De spelers krijgen op deze manier informatie over een logger, waar ze normaal gesproken alleen langslopen en verder niets van af weten.
Nieuwsberichten van de Vrienden van Museum Vlaardingen

De VVvMV houdt twee ledenvergaderingen kort achter elkaar. Ook staat er een interessante lezing op de agenda:
  • De eerste vergadering op 2 april, heeft als belangrijkste onderwerp, de wijziging van de statuten in verband met de ANBI-aanvraag.
  • Deze korte bijeenkomst wordt gevolgd door de lezing Vlaardingen in de wederopbouw, door Bram Keizerwaard. Verhaald wordt over de niet aflatende inspanningen om Vlaardingen na de oorlog (destijds één van de snelst groeiende steden) weer te laten groeien en bloeien op de terreinen van economie, cultuur en volkshuisvesting.
  • Op 23 april is de tweede vergadering. Dit is de jaarlijkse ALV, waarin dit keer ook een nieuw bestuurslid wordt gekozen. John Boere heeft aangegeven niet herkiesbaar te zijn waardoor een vacature ontstaat.
    Kandidaten worden uitgenodigd om zijn/haar beschikbaarstelling ten minste 48 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk (bij voorkeur per e-mail) bij de secretaris aan te melden.
Meer informatie

 
AGENDA
 


21 februari - 1 maart
Vakantieactiviteiten rondom zwerfafval

T/m 1 maart
Verblijven en Vertrekken. Een zakdoek voor de dokter...
Tentoonstelling

T/m 31 mei
Zwerfavalexperience
Tentoonstelling

6 t/m 29 maart
Geuzenmaand
Tentoonstelling

8 maart
100 jaar Vrouwenkiesrecht in Vlaardingen
Agnetalezing

14 maart t/m 7 juni
Als de lichtjes weer eens branden gaan. Muziek van de Bevrijding
Tentoonstelling

2 april
Vlaardingen in de wederopbouw
Lezing VVvMV

4 april
Engels-Nederlandse verhoudingen tijdens en na de 17de eeuw
Symposium
 
 
 
 
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Copyright © 2019 Museum Vlaardingen Alle rechten voorbehouden


U kunt uw profiel aanpassen of uitschrijven van de nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Museum · Westhavenkade 54 · Vlaardingen, ZH 3131AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp