Copy
Nummer 30 - oktober 2020
Ondanks de situatie rondom corona hebben we in Museum Vlaardingen vooralsnog geen reden om ontevreden te zijn. Vorige week is de tentoonstelling  Bassie & Adriaan. Een schat aan herinneringen, in aanwezigheid van Bas en Aad van Toor, geopend. Diezelfde dag hoorden we gelukkig dat het museum, ondanks de verscherpte maatregelen, open mag blijven. De tentoonstelling is nu ruim anderhalve week open en we zien dat alle maatregelen die we in het museum hebben genomen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het virus, bijdragen aan een veilig en verantwoord bezoek aan de tentoonstelling. 
Deze week is het precies 100 jaar geleden dat de eerste tentoonstelling in de Vlaardingsche Oudheidkamer en Visscherijmuseum, de voorloper van het huidige Museum Vlaardingen, werd geopend. Uiteraard staan we, weliswaar in bescheiden vorm, stil bij dit bijzondere jubileum. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.
Natuurlijk blijven we het nieuws aandachtig volgen, we hopen dat het aantal besmettingen afneemt en dat het museum open kan blijven.... 

Léanne Selles
Directeur Museum Vlaardingen

TENTOONSTELLINGEN


Bassie & Adriaan
Een schat aan herinneringen
t/m 16 mei 2021
 
Woelige baren, veilige haven
100 jaar museum in Vlaardingen
vanaf 1 november

 
Meer dan het oog kan zien
Leen Droppert 90 jaar

laatste weken!

Hoogstraat Vlaardingen
De oudste straat van Holland?
t/m 3 januari
 


BASSIE & ADRIAAN
EEN SCHAT AAN HERINNERINGEN


Op dinsdag 13 oktober vond de perspreview van de tentoonstelling Bassie & Adriaan. Een schat aan herinneringen plaats in het museum. Onder belangstelling van landelijke media als RTL Boulevard, SBS Shownieuws en het ANP openden Bas en Aad van Toor, met het doorknippen van een lintje, de tentoonstelling. Het was tot op het laatste moment onzeker of Bas er, vanwege zijn gezondheid, bij kon zijn. De pers vond het natuurlijk heel bijzonder dat de beroemde broers allebei aanwezig waren. Vanaf 14 oktober is de tentoonstelling voor het publiek geopend. De eerste fans stonden al om 8.00 uur voor de deur te wachten! De bezoekers reageren positief en enthousiast op de tentoonstelling, die voor iedereen een feest der herkenning is. Op vooraf aangekondigde momenten is Aad van Toor in het museum aanwezig voor een 'meet & greet' en vertelt hij uitgebreid over de vele avonturen die hij en Bas in hun lange carrière als artiesten hebben meegemaakt.
 
Een impressie van de opening:
De tentoonstelling Bassie & Adriaan. Een schat aan herinneringen is mede mogelijk gemaakt door: Fonds Schiedam Vlaardingen, De Groot Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Deltaport Donatiefonds, Stichting Volkskracht, Heijmans Vastgoed West, de Gemeente Vlaardingen, Meer Opriek, Houdijk Machinefabriek Vlaardingen, Zonnepanelen Vlaardingen en Zonneveld Vlaardingen.

100 JAAR MUSEUM IN VLAARDINGEN


WOELIGE BAREN, VEILIGE HAVEN

Op 12 maart 1920 wordt onder leiding van burgemeester P. Pruis het initiatief genomen tot oprichting van de ‘Veereniging De Vlaardingsche Oudheidkamer en Visscherij-Museum.’ Als doelstelling wordt vastgelegd om: ‘(…) de belangstelling voor de geschiedenis van stad en land in het algemeen en van Vlaardingen in het bijzonder en tevens van de visscherij’ aan te wakkeren. Zeven maanden later, op 21 oktober, wordt de eerste tentoonstelling in de Oudheidkamer geopend. Aan de basis liggen de collectie van de stad, die de vereniging in bruikleen krijgt, en een collectie objecten die door mr. Simon van Gijn was geschonken.
Het museum wordt ondergebracht in een deel van de muziekschool aan de Lijnstraat. Later wordt ruimte gevonden in het Handelsgebouw aan de Parallelweg, gevolgd door Het Reedershuys aan de Westhavenkade. In 1971 opent prinses Beatrix het Visserijmuseum in het huidige pand De Lindenboom.
Vanaf 30 oktober is de geschiedenis van ons museum te zien op de tentoonstelling Woelige baren, veilige haven. 100 jaar museum in Vlaardingen.
Ook voor een bezoek aan deze tentoonstelling is het noodzakelijk om vooraf een entreebewijs te reserveren via onze website.

Afbeelding: Lijnstraat 2, Vlaardingen, de eerste locatie waar het museum was gehuisvest. Collectie Stadsarchief Vlaardingen

 

INSTAFILTER


Als Bassie op de foto?

Altijd al willen weten hoe jij er zal zien als clown Bassie? Dan is dit je kans. Speciaal voor de tentoonstelling is er een zogenaamd instagram-filter ontwikkeld, waarmee je jezelf, zonder gebruik van schmink, kunt omtoveren als Bassie. Hoe? 

Ga naar de Instagram pagina van Museum Vlaardingen.
• Klik op dit icoon: 
• Klik op ‘Clown Bassie filter’
• Klik op de button: en maak een foto!

(Het kan zijn dat je Instagram moet updaten)
 
Of scan deze QR-code. Deel je foto op je eigen Facebook of Instagram pagina met: #BenAMuseumVlaardingen

STEUNTJES IN DE RUG VOOR HET MUSEUM


LEUKE SPONSORINITIATIEVEN

We ontvingen van de eigenaar van 't Hart Optiek een mooi bedrag dat de afgelopen maanden gedoneerd was door zijn klanten!
Eén van de Vrienden van het Museum heeft ons voor drie jaar een sponsorbord op Tennispark Holy aangeboden. 
Ook die andere Vlaardingse opticien, Meer Optiek, draagt ons een warm hart toe en is onlangs Partner geworden van Museum Vlaardingen.  
Er zijn verschillende mogelijkheden om het museum te steunen. Kijk op onze website voor meer informatie. Bedankt!

PECHA KUCHA-AVOND UITGESTELD


Nieuwe datum: 21 januari 2021

Door de aangescherpte maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus wordt de Pecha Kucha-avond over de geschiedenis van Vlaardingen verplaatst naar donderdag 21 januari 2021. Locatie: Stadsgehoorzaal Vlaardingen. Wil je deze bijzondere avond meemaken? Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.  

GEEN BEZOEK AAN DE BALDER


OOK WERKZAAMHEDEN GESTAAKT

In verband met het verder oprukkende coronavirus en de maatregelen die onze minister-president afkondigde, heeft het bestuur helaas het besluit moeten nemen om tot nader order zeillogger de Balder en de werkplaats dicht te houden.


Foto: Ton Delfos

BERICHTEN
VRIENDEN VAN MUSEUM VLAARDINGEN


TWEEDE (VERKORTE) ALV
Tijdens de ALV (Algemene Ledenvergadering) van 8 oktober zijn de voorgestelde wijzigingen van de statuten besproken. Omdat minder dan tweederde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd was, is een tweede ALV noodzakelijk. De agenda voor deze tweede ALV behelst alleen het goedkeuren van deze wijzigingen van de statuten. Deze wijzigingen zijn terug te lezen op pagina 8 van Spil 55.
Deze tweede ALV staat momenteel gepland voor donderdag 29 oktober, maar, dit is onder voorbehoud in verband met mogelijk verscherping van de coronamaatregelen. De leden van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen ontvangen per e-mail een uitnodiging. Tevens wordt aanvullende informatie verzonden als de situatie rond corona hierom vraagt.

***
Gezocht: bestuurslid met affiniteit voor de website en Facebook
Onlangs is binnen het bestuur van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen een vacature ontstaan waardoor we op zoek zijn naar een nieuw bestuurslid met affiniteit voor het bijhouden van de website en Facebook.
 
Het bestuur van de Vrienden is een actieve groep van mensen die Museum Vlaardingen in het algemeen en de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen in het bijzonder een warm hart toedraagt. Naast de steun aan Museum Vlaardingen organiseert het bestuur eigenstandig verschillende evenementen en activiteiten die vragen om ruime bekendmaking. Dit gebeurt via de Spil en directe mailing, maar ook via de website en Facebook.
 
Vindt u het leuk om deel uit te maken van het bestuur en het bestuur te steunen bij het opzetten van activiteiten en evenementen in het algemeen en het bijhouden van de website en Facebook in het bijzonder, dan zijn we op zoek naar u.
 
Voor meer informatie nodigen we u van harte uit om contact op te nemen met de voorzitter van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen, Marja Tiemens-Idzinga, via een e-mail naar vrienden@museumvlaardingen.nl onder vermelding van ‘vacature’ of telefonisch via 0104348722 (telefoonnummer van Museum Vlaardingen) met het verzoek om te worden teruggebeld.
We kijken uit naar uw aanmelding!
 
Namens het bestuur:
Marja Tiemens-Idzinga
 

STADSKRAAN KRIJGT VORM


BOUWPLAATS TE BEZOEKEN

De werkzaamheden aan de Stadskraan vorderen! Bij de molenmaker in Stellendam zijn al diverse onderdelen voorbereid. Op maandag 26 oktober wordt de staander op de kade geplaatst. Het werk aan de overige segmenten wordt voortgezet in de tent op het achterterrein van Museum Vlaardingen. Kom eens een kijkje nemen! Je kunt terecht van dinsdag t/m vrijdag van 12.00 – 16.00 uur, graag wel vooraf aanmelden via info@stadskraanvlaardingen.nl. In de tent is ook een kleine tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de kraan in Vaardingen en over het trekvaartnetwerk, waar Vlaardingen deel van uit maakte.
 
Volgens de planning wordt de kraan in november afgebouwd op de museumkade aan de Westhavenkade.
 
AGENDA
t/m 15 november
Tentoonstelling Meer dan het oog kan zien – Leen Droppert 90 jaar

t/m 3 januari 2021
tentoonstelling Hoogstraat Vlaardingen: de oudste straat van Holland?

t/m 16 mei 2021
Tentoonstelling Bassie & Adriaan Een schat aan herinneringen
 
29 oktober
Verkorte Algemene Ledenvergadering van de Vrienden van Museum Vlaardingen
 
1 november t/m 21 februari 2021
Tentoonstelling Woelige baren, veilige haven. 100 jaar museum in Vlaardingen

21 januari 2021
Pecha Kucha-avond in Stadsgehoorzaal
 
 
 
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Copyright © 2019 Museum Vlaardingen Alle rechten voorbehouden


U kunt uw profiel aanpassen of uitschrijven van de nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Museum · Westhavenkade 54 · Vlaardingen, ZH 3131AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp