Copy
Nummer 29 - augustus 2020
De zomer is weer bijna voorbij en we maken ons in het museum op voor een mooi najaar, met bijzondere activiteiten en tentoonstellingen. Hiermee staan we, op een enigszins aangepaste manier, stil bij het 100-jarig bestaan van ons mooie museum.
Een bezoek aan Museum Vlaardingen is nog steeds veilig en verantwoord, dus graag tot ziens bij een van onze tentoonstellingen of activiteiten!

Léanne Selles
Directeur Museum Vlaardingen

TENTOONSTELLINGEN


Als de lichtjes weer eens branden gaan. Muziek van de bevrijding
LAATSTE WEEK!
t/m 6 september
 
Vlaardingen bevrijd
Foto's van de bevrijding
t/m 25 oktober

Meer dan het oog kan zien

Leen Droppert 90 jaar

t/m 15 november

Hoogstraat Vlaardingen
De oudste straat van Holland

t/m 3 januari 2020

 

28 T/M 31 AUGUSTUS 1945


75 JAAR NA VLAARDINGSE BEVRIJDINGSFEESTEN

Vandaag 75 jaar geleden begonnen in Vlaardingen de Bevrijdingsfeesten. Na de bevrijding op 8 mei 1945 is het in Vlaardingen wekenlang feest, maar de officiële festiviteiten vinden pas plaats na de capitulatie van Japan in augustus 1945. De ‘Commissie ter voorbereiding van de Bevrijdingsfeesten 1945’ trekt maar liefst vier dagen hiervoor uit: van 28 tot en met 31 augustus 1945. De tentoonstelling 'Vlaardingen bevrijd' toont unieke foto's en objecten uit deze bijzondere tijd. Op de Facebookpagina van het museum besteden we de komende vier dagen aandacht aan de Vlaardingse festiviteiten.

Foto door onbekende maker, 28 augustus 1945. Collectie Stadsarchief Vlaardingen


KAARTVERKOOP START 1 SEPTEMBER


Hallo vriendjes en vriendinnetjes!
De voorbereidingen voor de Bassie & Adriaantentoonstelling zijn in volle gang. De laatste hand wordt gelegd aan de teksten, de bouwers zijn begonnen met de bouwvoorbereidingen en de laatste objecten worden geselecteerd. Het belooft een bijzondere tentoonstelling te worden voor jong en oud. Er is genoeg te zien, maar ook genoeg te doen. Zo is er voor de jeugd een leuke speurtocht, denken we na over speciale fandagen en komt  er een speciale stadstour door Vlaardingen, langs de verschillende opnamelocaties van de beroemde televisieseries. De tentoonstelling is vanaf 14 oktober te bezoeken. Om verdere verspreiding van COVID-19 te voorkomen, gelden er wel een aantal speciale regels. Zo is er een maximum aan het aantal bezoekers dat tegelijk de tentoonstelling kan bezoeken. Vanaf 1 september is het mogelijk om online, tot maximaal 6 weken vooruit, een tijdsslot te reserveren. Om iedereen de gelegenheid te geven de tentoonstelling te bezoeken is de tentoonstellingsperiode verlengd t/m 16 mei 2021. Kijk voor meer informatie en de veelgestelde vragen op de website van het museum.
En denk eraan: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen ;) 

 

OPEN MONUMENTEN DAG 2020


ANDERS DAN ANDERE JAREN

Vanwege COVID-19 zal Open Monumenten Dag dit jaar een belangrijke digitale component hebben. Museum Vlaardingen haakt aan op het thema LeermoNUment met een digitale les: Wat zie je als je kijkt? Leer kijken naar cultuur en erfgoed. Een laagdrempelige introductie die je helpt meer te zien en meer te genieten als je een museum, tentoonstelling of monument bezoekt. Te bekijken op de website van het museum vanaf 11 september.

Museum Vlaardingen is tijdens Open Monumenten Dag natuurlijk ook gewoon te bezoeken. De toegang bedraagt die dag slechts € 1,-. 

Kijk hier voor meer informatie over Open Monumenten Dag in Vlaardingen.

VLAARDINGS ROTTAHUIS DECOR VOOR DOCUMENTAIRE OVER NEDERLAND


TIJD VAN DIRK III EN FLORIS V

Op dinsdag 18 en woensdag 19 augustus maakte de NTR opnamen in de Broekpolder voor een nieuwe televisieserie, Het verhaal van Nederland. De serie vertelt in tien documentaire afleveringen hoe Nederland het land is geworden dat het nu is. De eerste aflevering van Het verhaal van Nederland wordt waarschijnlijk in het voorjaar van 2021 uitgezonden.
 
Het thema van deze aflevering is de elfde en twaalfde eeuw. Dat is exact de periode dat Flardinga in opkomst was, Dirk III de Slag bij Vlaardingen won en daarmee de grondlegger was van een zelfstandig land, dat het graafschap Holland werd. De huidige tentoonstelling over de Hoogstraat, waarschijnlijk de oudste continu bewoonde straat van Holland, sluit hierop goed aan.
 
Het Rottahuis in de Vlaardingse Broekpolder is elke zondag geopend van 12.00 – 15.00 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van het educatief archeologisch erf Masamuda.

PECHA KUCHA OVER DE GESCHIEDENIS VAN VLAARDINGEN


5 NOVEMBER, STADSGEHOORZAAL

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan organiseert Museum Vlaardingen, in samenwerking met de Vrienden van het museum en de Historische Vereniging Vlaardingen op 5 november een Pecha Kucha-avond over de geschiedenis van Vlaardingen. Tijdens een Pecha Kucha-presentatie worden twintig afbeeldingen getoond. Elke afbeelding is twintig seconden te zien. Een Pecha Kucha-presentatie duurt dus twintig x twintig seconden, oftewel: zes minuten en veertig seconden

Ga de uitdaging aan en meld je aan als spreker!
Er is nog plaats voor enkele sprekers. Alle onderwerpen binnen de geschiedenis van Vlaardingen zijn welkom. Van de recente geschiedenis tot de oudheid. De presentatie kan zich richten op de specifieke geschiedenis van een straat, gebouw of persoon. Je kan zo origineel mogelijk zijn in je keuze en hoe meer variatie, hoe leuker de avond. 

Voor meer informatie en aanmelden kun je mailen naar l.selles@museumvlaardingen.nl

HERHAALDE OPROEP


KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK

In opdracht van Museum Vlaardingen voert een studente van Breda University een klanttevredenheidsonderzoek uit onder bezoekers van het museum. Helaas wordt dit onderzoek bemoeilijkt doordat er, in verband met de corona-maatregelen, minder bezoekers in het museum komen. Daarom hebben we ervoor gekozen om de enquête, in aangepaste vorm, ook af te nemen onder de lezers van de nieuwsbrief. Je  kunt ons enorm helpen door de enquête in te vullen via onderstaande blauwe button. Het invullen duurt slechts 5 -10 minuten.
Heel hartelijk dank voor je medewerking!

PS: Niet bestemd voor vrijwilligers en medewerkers van het museum. 

Klanttevredenheidsonderzoek Museum Vlaardingen

VLAARDINGEN AAN JOUW MUUR?


MODERN KUNSTWERK OVER ALLES WAAR VLAARDINGEN TROTS OP MAG ZIJN

De kunstenaars Pablo Slenders en Mathijs Vissers (Artttibe) maakten een eigentijds kunstwerk wat de trots van Vlaardingen laat zien.
Een verzameling van het Vlaardingen van nu, het Vlaardingen van toen en het Vlaardingen wat nog gaat komen.  
Het kunstwerk is uitgebracht in een beperkte oplage van 50 stuks. De prijs is € 375. Er zijn nog slechts een paar exemplaren te koop. Belangstelling? Het kunstwerk is te bekijken in het museum.

Het werk meet 100x100 cm met een diepte van 4 cm. Elk werk wordt geleverd met een certificaat van authenticiteit. Meer informatie op de website van Arttribe.

GOED NIEUWS VOOR VL92 DE BALDER


SUBSIDIE VOOR VIRTUEEL BEZOEK

De Balder ontvangt van de Samenwerkende Maritieme Fondsen een ruime financiële bijdrage om een project te ontwikkelen waarmee de Balder in coronatijd toch (virtueel) bezocht kan worden. 
 
De Samenwerkende Maritieme Fondsen (SMF) stelden deze zomer extra middelen beschikbaar ter ondersteuning van creatieve oplossingen voor problemen veroorzaakt door de corona crisis. Veel organisaties en instellingen zijn door de recente coronacrisis hard getroffen. Zo ook de Balder. Omdat er dit jaar geen openstellingen, rondvaarten en maritieme festivals zijn, is het niet mogelijk om het schip aan het publiek te tonen. 

In overleg met Museum Vlaardingen en MCW Studios uit Rotterdam is het concept voor een virtuele tour ontwikkeld: ‘Beleef de Balder’. Aan de hand van verschillende, interactieve multimediale elementen krijgen de bezoekers een uniek beeld van het schip en al haar facetten en vergaren zij op een creatieve en afwisselende wijze kennis over het leven aan boord.
De virtuele tour zal begin november beschikbaar komen.Foto: Ton Delfos

BERICHTEN
VRIENDEN VAN MUSEUM VLAARDINGEN


ALGEMENE LEDENVERGADERINGEN VAN DE VRIENDEN

DEELNAME SLECHTS MOGELIJK NA AANMELDING VOORAF!

Vooralsnog gaat het bestuur van de Vrienden er vanuit dat de op 24 september 2020 geplande Algemene Ledenvergadering en de Algemene Ledenvergadering op 8 oktober 2020, doorgang kunnen vinden.

Hetzelfde geldt voor de lezing op 24 september over de restauratie van de Balder.

De ALV’s zijn alleen toegankelijk voor leden. De lezing is gratis toegankelijk voor leden, voor niet-leden is een toegangsprijs van € 5,00 van toepassing.

BELANGRIJK: Teneinde te kunnen voldoen aan de huidige coronaregels en om goede voorbereidingen mogelijk te maken geldt, dat VOORAF AANMELDEN noodzakelijk is.

Vooraf aanmelden is van toepassing op alle drie de bijeenkomsten waarbij het noodzakelijk is om voor iedere bijeenkomst een aparte aanmelding te maken.

Aanmelden kan eenvoudig via onderstaande aanmeldbutton of via een mailtje naar vrienden@museumvlaardingen.nl

 

Aanmelden
AGENDA
 
1 september
Start online kaartverkoop tentoonstelling Bassie & Adriaan

t/m 6 september
Tentoonstelling 'Als de lichtjes weer eens branden gaan. Muziek van de bevrijding'

12 september
Open Monumenten Dag: LeermoNUment

16 september t/m 11 oktober
Expositie Vredesprenten 'Len Munnink'

24 september
ALV Vrieden van Museum Vlaardingen en lezing over restauratie De Balder

8 oktober
ALV Vrienden van Museum Vlaardingen

14 oktober t/m 16 mei 2021
Tentoonstelling 'Bassie & Adriaan: Een schat aan herinneringen'

t/m 25 oktober
Tentoonstelling 'Vlaardingen bevrijd'

30 oktober t/m 1 februari 2021
Tentoonstelling '100 jaar Museum Vlaardingen'

5 november
Pecha Kucha-avond over de geschiedenis van Vlaardingen

t/m 15 november
Tentoonstelling 'Meer dan het oog kan zien. Leen Droppert 90 jaar'

t/m 3 januari 2021
Tentoonstelling 'Hoogstraat Vlaardingen. De oudste straat van Holland'
 
 
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Copyright © 2019 Museum Vlaardingen Alle rechten voorbehouden


U kunt uw profiel aanpassen of uitschrijven van de nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Museum · Westhavenkade 54 · Vlaardingen, ZH 3131AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp