Copy
Nummer 27 - januari 2022
We mogen weer!

Dinsdag 25 januari kwam het verlossende bericht: musea (en andere culturele instellingen) mogen vanaf de 26e weer open! Hiermee komt een einde aan de vierde lockdown in nog geen twee jaar. Laten we hopen dat dit echt de laatste keer is geweest. Want de afgelopen twee jaar heeft wel duidelijk gemaakt dat kunst, cultuur en erfgoed zorgen voor ontspanning, vermaak, afleiding, verdieping en verrijking, juist in moeilijke tijden. Dus daarom zijn we heel blij dat we jullie weer mogen ontvangen. In deze nieuwsbrief lees je meer over de verschillende tentoonstellingen die nu en binnenkort in het museum te zien zijn. Let ook op de speciale boekenmarkt, met boeken en tijdschriften uit de voormalige bibliotheek van het Visserijmuseum, die we de komende weken organiseren. Kom gerust even snuffelen, er zitten genoeg pareltjes tussen.
Tot ziens in ons mooie Museum Vlaardingen!
 
Met hartelijke groet,
Léanne Selles
Directeur Museum Vlaardingen

TENTOONSTELLINGEN


Toen bekeken, nu te zien
verlengd t/m 10 april 2022
 
Rijnmondiaal. Beeldende poëzie uit de regio Rijnmond
verlengd t/m 13 februari 2022
Behouden Vaart
Nieuwe permanente tentoonstelling
Arij Pleijsier
Nieuwe permanente tentoonstelling
 

MUSEUMBOEKENMARKT

BOEKEN UIT HET VISSERIJMUSEUM TE KOOP

De komende weken organiseert het museum een speciale tweedehands-boekenmarkt. Iedereen kan komen snuffelen in de boeken en tijdschriften uit de bibliotheek van het voormalige Visserijmuseum.

Als onderdeel van het herwaarderingstraject is het museum ook op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming voor de boeken en tijdschriften uit de bibliotheek van het voormalige Nationale Visserijmuseum. 

Een deel van de publicaties is inmiddels overgebracht naar het Maritiem Museum Rotterdam en het Scheepvaartmuseum Amsterdam, ter aanvulling van hun eigen maritieme collecties. Ook het Stadarchief Vlaardingen heeft een selectie gemaakt uit het deel van de collectie dat betrekking heeft op de geschiedenis van Vlaardingen. Op deze manier blijft de kennis uit de collectie beschikbaar voor onderzoekers en andere belangstellenden.

Onder de boeken en tijdschriften die nu nog over zijn (en dat zijn er nog heel veel), bevinden zich tal van pareltjes voor de liefhebbers. Geschiedenisboeken, kookboeken, romans, kunstboeken en rapporten en tijdschriften over allerhande maritieme onderwerpen; er zit werkelijk van alles tussen. Om belangstellenden de gelegenheid te geven in deze boekenschat rond te snuffelen, organiseert het museum een speciale boekenmarkt. Alles mag weg voor kleine prijsjes dus wees er snel bij, want weg is weg! De boekenmarkt is te bezoeken tijdens de normale openingstijden van het museum. Entree is gratis.

ACTIVITEITENPROGRAMMA


RIJNMONDIAAL

Mi Skin
Filmportret over dichter en denker Dean Bowen over de relatie tussen poëzie en activisme.
3 Februari, 19.30 uur.
Meer informatie
 
Workshop Maskers maken (8-12 jaar)
Als voorbeeld dient het knotsgekke kunstwerk van Rob van der Hoeven: High Street Portraits.
5 Februari, 14.00 uur.
Meer informatie
De urgentie van de kunst
Lezing door kunstenaar en mede-samensteller van de tentoonstelling Rijnmondiaal Hans Rikken.
6 Februari, 15.00 uur
Meer informatie
 
DROOG 5
Jazz, wereldmuziek en een toefje klassiek.
13 Februari, 15.00 & 16.00 uur
Meer informatie

MAART 2022: GEUZENMAAND


TENTOONSTELLING EN LEZING IN MUSEUM VLAARDINGEN

De maand maart staat in Vlaardingen traditiegetrouw in het teken van de uitreiking van de Geuzenpenning. Rondom de uitreiking van de Geuzenpenning worden door tal van cultuurspelers uit de stad passende activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten versterken de betekenis en de onderliggende waarden van de Geuzenpenning. Via kunst en cultuur willen de initiatiefnemers  de Vlaardingers en de bezoekers van de stad meer bekend maken met deze waarden en hen inspireren en motiveren in hun dagelijks denken en handelen. In Museum Vlaardingen is ook dit jaar weer de Geuzenmaandtentoonstelling te zien, deze keer met als thema Onafhankelijk. Gastcurator van de tentoonstelling is de Vlaardingse kunstenaar Jan van Dorp. Vanaf 19 februari te bezoeken.
Lees meerEen andere traditie tijdens de Geuzenmaand is de jaarlijkse Agnetalezing op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Museum Vlaardingen organiseert deze lezing in samenwerking met de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen. Titel van de lezing is dit jaar Recht van spreken. Twee spreeksters zullen hun licht laten schijnen op de rol van vrouwen in politiek en rechtspraak.

Lees meer

BUITENMUSEUM MASAMUDA ALS FILMLOKATIE


NIEUWE SERIE OVER GESCHIEDENIS: HET VERHAAL VAN NEDERLAND

Op 2 februari start de uitzending van de serie ‘Het Verhaal van Nederland’ over het land waarin we wonen vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. In deze tiendelige televisieserie neemt acteur Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. Voor de beelden van de middeleeuwen is het archeologisch erf Masamuda gebruikt als decor.
 
Het verhaal begint als de eerste jagers/verzamelaars zich na de ijstijd hier vestigen. Na de Romeinen en Bataven, de Friezen en de Franken, komen we in het tijdperk van ridders en graven. De opnames voor deze vierde aflevering, die op woensdag 23 februari wordt uitgezonden, zijn gemaakt in de Vlaardingse Broekpolder. In juni 2020 streek de productieploeg daar neer. Twee dagen lang was Masamuda omgebouwd tot filmlocatie. Tientallen acteurs, cineasten, assistenten en regisseurs bevolkten het Rottahuis en de Spijkenisseboerderij. Vrijwilligers van Masamuda, re-enactors en kinderen uit Vlaardingen speelden bijrollen. Alle beelden zijn nu gemonteerd en het resultaat is op 23 februari te zien.
 
Rondom deze uitzendingen is een compleet programma gecreëerd met informatie en lesmateriaal, zoals podwalks, podcast en een boek.
Bekijk hier de trailer van de serie.
De serie wordt uitgezonden op NPO1 op woensdag vanaf 20.30 uur.
Meer informatie over de serie: https://hetverhaalvannederland.ntr.nl
Informatie over Masamuda vind je hier: www.masamuda.nl

BERICHTEN
VRIENDEN VAN MUSEUM VLAARDINGEN


VACATURES BESTUUR EN REDACTIE

Wie wil de Vrienden van Museum Vlaardingen helpen? Wij hebben drie leuke vacatures. Nieuwsgierig?
Hieronder staan drie linken die leiden tot meer informatie over de vacatures en de mogelijkheid om hierop in te gaan.
Zijn er eerst nog vragen die je graag aan een bestuurslid van de Vrienden wilt stellen? Stuur een mail aan vrienden@museumvlaardingen.nl. We nemen dan contact met je op.
 
 
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Copyright © 2019 Museum Vlaardingen Alle rechten voorbehouden


U kunt uw profiel aanpassen of uitschrijven van de nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Museum · Westhavenkade 54 · Vlaardingen, ZH 3131AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp