Copy
Nummer 33 - april 2021
Beste lezers,
helaas nog steeds een gesloten museum. Nu al meer dan 4 maanden is het niet mogelijk om Museum Vlaardingen, of welk ander museum in Nederland dan ook, te bezoeken. Sinds deze week zien we in andere branches gelukkig wel wat versoepelingen en we hopen maar dat dit dan echt het begin van het einde zal zijn. De Nederlandse Museumvereniging, die overigens vanaf het begin van de pandemie de belangen van de musea heel goed heeft behartigd, gaat nu uit van een heropening op 26 mei, uiteraard onder voorbehoud. We zijn er klaar voor. We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om het museum nog mooier te maken. Hierover, en over de geplande tentoonstellingen voor de komende maanden, lees je meer in deze nieuwsbrief. Gelukkig mag de VVV/Museumwinkel wel weer open. Je kunt er op dinsdag en donderdag terecht van 10.00 tot 12.00 uur voor presentjes, cadeaukaarten of VVV-info. 
Hopelijk nu echt tot snel en vriendelijke groet,
Léanne Selles
Directeur Museum Vlaardingen
 

TENTOONSTELLINGEN


Bassie & Adriaan
Een schat aan herinneringen

verlengd t/m 24 oktober 2021
 
Woelige baren, veilige haven
100 jaar museum in Vlaardingen
verlengd t/m 31 oktober 2021

Arij Pleijsier
De terugkeer van een Vlaardings schildertalent
22 mei t/m 19 september 2021

150 jaar VanKampen

Jubileumtentoonstelling oudste basisschool van Vlaardingen
28 mei t/m 11 juli 2021
 

VAAR MEE MET WOUTER PLEIJSIER


KINDERSPEURTOCHT BIJ TENTOONSTELLING ARIJ PLEIJSIER

Net als Arij in de beginjaren van zijn carrière, neemt broer Wouter de kinderen in de tentoonstelling Arij Pleijsier, De terugkeer van een Vlaardings schildertalent mee op reis. Stap als jongste (rang in de vleetvisserij) aan boord van zijn Vlaardingse hoeker en vaar mee de haven uit op zoek naar Arij Pleijsier. Aan de hand van tien bevoorradingspunten, reis je langs een aantal werken van de kunstenaar. Hier vind je opdrachten die je helpen om naar de schilderijen te kijken of te begrijpen waarom Pleijsier iets op deze manier schilderde. Je antwoorden kun je noteren in je eigen monsterboekje, dat je aan het begin van de tentoonstelling ontvangt. Alle antwoorden goed? Dan krijg je ook nog een leuke verrassing!

HERWAARDERING COLLECTIE MUSEUM VLAARDINGEN


VOOR EEN BEHEERSBARE EN BRUIKBARE COLLECTIE

Al in 2008 is besloten dat het museum, dat toen nog het Visserijmuseum/Vlaardings Museum heette, zich meer gaat profileren als stadsmuseum. De ‘oude’ nationale visserijcollectie is echter nog wel in beheer bij het museum. We vinden dat de objecten uit deze collectie een betere plaats verdienen. Om te bepalen om welke objecten dit gaat en tevens de beheersbaarheid en bruikbaarheid van de collectie te vergroten, starten we met een ‘herwaarderingstraject’ van onze collectie. 
Dit doen we volgens de LAMO-regeling (Leidraad Afstoting Museale Objecten) van de Museumvereniging. Indien we besluiten om bepaalde deelcollecties of objecten te ‘ontzamelen’, gaan we op zoek naar een museum of andere geschikte openbare (culturele) instelling, waar het object/de deelcollectie beter past.
 
Het herwaarderingstraject is een ambitieus, kostbaar en arbeidsintensief project. We hebben op dit moment toezeggingen voor financiële steun van een aantal grote fondsen. We verwachten voor de zomer met het traject te starten. Omdat we het belangrijk vinden dat medewerkers, vrijwilligers, Vrienden en andere belangstellenden op de hoogte zijn van, en vertrouwen hebben in het traject, zullen we o.a. via de nieuwsbrief regelmatig aandacht besteden aan dit project. Voor vragen kun je contact opnemen met het museum via info@museumvlaardingen.nl

TENTOONSTELLING 150 JAAR VANKAMPEN


OUDSTE SCHOOL VAN VLAARDINGEN

IKCVanKampen is de oudste school van Vlaardingen en bestaat dit jaar maar liefst 150 jaar. Vele Vlaardingers hebben door de jaren heen deze basisschool bezocht. De school wil het jubileum niet alleen met haar huidige leerlingen en hun ouders vieren, maar met allen die geïnteresseerd zijn in 150 jaar onderwijs. Daarom organiseert de school een jubileumtentoonstelling in Museum Vlaardingen en alle leerlingen helpen mee met de voorbereidingen. Bezoekers van de tentoonstelling worden meegenomen in de 150-jarige geschiedenis van de school.  Natuurlijk is er veel beeldmateriaal te zien, zoals klassenfoto's van vroeger en oude rapporten. Voor oud-leerlingen wordt de tentoonstelling een nostalgische reis terug naar hun schooljeugd. Voor kinderen is er een speciale speurtocht langs hoe de  klaslokalen er door de jaren heen uitzagen. 
Kijk voor meer informatie over 150 jaar VanKampen op de speciale Facebookpagina.

ACHTER DE SCHERMEN WERKEN WE DOOR


WANT STILZITTEN IS GEEN OPTIE

OP ZOEK NAAR OUD-WERKNEMERS VAN DAMCO


VERTEL UW DAMCO-VERHAAL

Voor onderzoek naar het bedrijf 'Damco Bakkerijgrondstoffen B.V.' is Museum Vlaardingen op zoek naar een aantal oud-werknemers die in de fabriekshallen van Damco hebben gewerkt.
 
Damco was een Vlaardings bedrijf dat gespecialiseerd was in het maken van amandelspijs en marsepein. Daarnaast produceerde Damco producten als bakmeel, broodvetten en andere grondstoffen voor de brood- en banketbakkerij. Sinds 2012 is het bedrijf overgenomen door Royal Steensma.
 
Om meer te weten over de werkzaamheden en de sfeer binnen dit Vlaardingse bedrijf is Museum Vlaardingen op zoek naar fabrieksarbeiders die over hun tijd bij Damco willen vertellen. Heeft u bij Damco gewerkt of kent u mensen die bijvoorbeeld in de expeditie of de kokerij, bij de marsepein- en spitsbewerking of sorteerwerkzaamheden gewerkt hebben? En wilt u uw verhaal met ons delen? Neem dan contact op met onze conservator Frank de Hoog (f.dehoog@museumvlaardingen.nl)
 
Heeft u wel bij Damco gewerkt maar niet in de fabriek? Ook dan komen we graag met u in contact.

VAREN EN BEZOEK AAN DE VL92 BALDER


DONATEURS GEZOCHT

De laatste maatregelen van het RIVM geven ons op de korte termijn helaas nog geen gelegenheid om te gaan varen met de VL.92 Balder en ook het openstellen is daarbij lastig. Voorlopig is de agenda van mei en juni leeggehaald. Voor updates zie de actuele informatie op onze website, of schrijf u in voor de nieuwsbrief van de SZB via info@zeilloggerbalder.nl. 
 
Wij missen je als donateur van de VL.92 Balder, want je kent zeker de Stichting Zeillogger Balder!!! Al ruim 10 jaar beheert deze stichting het historische museumschip. Nu de restauratie afgerond is gaan wij gestaag door met het reguliere onderhoud en daarvoor kunnen wij uw donatie gebruiken.

De minimale bijdrage bedraagt € 25,00 per jaar. U ontvangt het boekje over de Balder uit de serie van ’t Oft naar ’t Oofd en daarnaast driemaal per jaar het glossy magazine De Spil, met informatie over de Balder, de Vrienden van Museum Vlaardingen en Museum Vlaardingen. Tevens krijgt u korting op onze vaartochten.

Aanmelden via de website van de Stichting Zeillogger Balder.

BERICHTEN
VRIENDEN VAN MUSEUM VLAARDINGEN


Nog even afwachten!
Wat hadden de Vrienden deze keer graag een lijst met leuke activiteiten inclusief data bekend willen maken, echter, door de onzekere situatie waarin we nog altijd zitten is dit helaas niet mogelijk. Zodra er weer wat meer kan/mag, zullen de Vrienden zeker van die mogelijkheid gebruikmaken. Tot dan is het nog even (af)wachten.
 
De Vrienden blijven Museum Vlaardingen steunen
Gebeurt er dan helemaal niets? Zeker wel, want de Vrienden blijven het museum steunen bij het invullen van speciaal omschreven verzoeken voor financiële ondersteuning ten behoeve van noodzakelijke verbeteringen aan en in het pand. Hierdoor kan onder andere de kwaliteit van de tentoonstellingen worden verhoogd. In de vorige nieuwsbrief noemden we de bijdrage van de Vrienden voor het aanbrengen van de glasfolie op de ramen. Deze keer betreft dit het onderbouwde verzoek om een financiële bijdrage te leveren voor het aanschaffen en aanbrengen van een speciaal ophangsysteem voor wisselexposities in de Groene Salon. Omdat voor het gereedmaken van de Groene Salon voor wisselexposities een goed ophangsysteem onontbeerlijk is hebben de Vrienden hieraan financieel bijgedragen. Hopelijk mogen/kunnen we de geheel opgeknapte Groene Salon binnenkort weer bezoeken, net als de overige delen van het museum!
AGENDA

26 mei
Museum weer open?????


26 mei t/m 19 september
Tentoonstelling Arij Pleijsier. De terugkeer van een Vlaardings schildertalent 

28 mei t/m 11 juli
Tentoonstelling 150 jaar VanKampen

T/m 24 oktober
Tentoonstelling Bassie & Adriaan. Een schat aan herinneringen

T/m 31 oktober
Tentoonstelling Woelige baren, veilige haven. 100 Jaar museum in Vlaardingen

 
 
 
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Copyright © 2019 Museum Vlaardingen Alle rechten voorbehouden


U kunt uw profiel aanpassen of uitschrijven van de nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Museum · Westhavenkade 54 · Vlaardingen, ZH 3131AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp