Στα "ΠΡΟΣΕΧΩΣ" του Bodytone
|
|
|
O Δημήτρης Γκλώτσος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει εξειδικευτεί στην ιατρική φυσική, στην βιοϊατρική πληροφορική και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η επαφή του με τις ανατολίτικες μαχητικές τέχνες ξεκίνησε από το 1990 όταν και μελέτησε, κατά περιόδους, μέχρι το 2011, το Tamo Kung fu και το Chap Koon Do.
Από το 2009 μέχρι σήμερα μελετάει το Τσι Κουνγκ και το Τάι Τσι συμμετέχοντας σε διάφορα σχετικά σεμινάρια και εντατικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 2014 μέχρι σήμερα μελετάει το Wu Taiji της γενεαλογικής γραμμής του Quan You – Wu Jian Quan - Ma Yue Liang - Fei Guoqing – Zhou Zhongfu – Δημήτρη Τσολακίδη στο Flow Taiji Center.
Συμμετέχει στην διάδοση του Τάι Τσι συνεπικουρώντας στην διδασκαλία μαθημάτων στο Flow Taiji Center. Από το 2018 διοργανώνει ειδικά σεμινάρια γνωριμίας με το Τάι Τσι και το Τσι Κουνγκ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Στο άρθρο του που ακολουθεί, με τίτλο "Η επιστήμη της κίνησης. Η επίδραση των συστημάτων άσκησης νου και σώματος υπό το πρίσμα της επιστήμης" μας εισάγει στα θέματα που θα διερευνήσουμε μαζί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο Bodytone.
|
|
Η επιστήμη της κίνησης
Η επίδραση των συστημάτων άσκησης νου και σώματος υπό το πρίσμα της επιστήμης
|
|
Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, κάτω από τον λαμπρό Ελληνικό ουρανό, η φιλοσοφία και η επιστήμη έζησαν μια από τις λαμπρότερες περιόδους της ιστορίας τους. Συμβίωσαν με σεβασμό και ειλικρίνεια αφήνοντας στο διάβα τους μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Τον επιστημονικό διαλογισμό. Ο άνθρωπος έμαθε κοιτώντας μέσα του να επιχειρεί να εξηγεί το έξω του, και κοιτώντας το έξω του να επιχειρεί να κατανοεί το μέσα του. Δύο κόσμοι, μία γέφυρα. Νους και σώμα.
Κατά τον Αριστοτέλη η γέφυρα όλων είναι η κίνηση. Η κίνηση οδηγεί στην μετατόπιση. Η μετατόπιση οδηγεί στην αλλαγή. Η αλλαγή οδηγεί στην δημιουργία. Η δημιουργία οδηγεί στην κίνηση. Η κίνηση είναι ζωή. Ο κύκλος της ζωής είναι κίνηση. Χωρίς κίνηση δεν υπάρχει τίποτε. Κίνηση σωματική, κίνηση νοητική, κίνηση πνευματική, κίνηση …
Σήμερα η δυτική επιστήμη αποδέχεται, πλέον, με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή με επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύσεις, την συνεισφορά των συστημάτων που καλλιεργούν την ήπια κίνηση νου και σώματος (mind body) στην πρόληψη των ασθενειών, στην διατήρηση καλού επιπέδου υγείας του γενικού πληθυσμού, αλλά και στην βελτίωση του επιπέδου υγείας των ασθενών και των ηλικιωμένων.
Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Τι είναι τα συστήματα συνδυαστικής κίνησης νου και σώματος; Τι διαφορά έχουν από τα κλασσικά συστήματα σωματικής άσκησης; Πως η συνδυαστική κίνηση νου και σώματος βελτιώνει την υγεία; Ποια η σημασία της στάσης του σώματος; Ποια η σημασία της στάσης του νου; Ο σκοπός των συναντήσεων μας θα είναι να δώσουμε κάποιες αρχικές απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα υπό το πρίσμα της Βιοφυσικής και της Εμβιομηχανικής, των επιστημών, δηλαδή, που αποπειρώνται να εξηγήσουν τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην έμβια ύλη με βάση τους νόμους της Φυσικής.
|
|
Για ποιο λόγο, όλο και συχνότερα, όλο και περισσότερο ξεχνάμε?
|
|
Μέσα στην τεράστια πληθώρα πληροφορίας που προσφέρει το διαδίκτυο στην εποχή μας είναι όλο και πιο δύσκολο να κρατήσει κανείς τον νου του εστιασμένο και να μη χαθεί σε επιφανειακές αναφορές. Να επιλέξει αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει και να επικεντρώσει την προσοχή του σε αυτό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εικόνων και των επικεφαλίδων που περνούν καθημερινά μπροστά από τα μάτια μας ξεχνιούνται σε λίγα μόλις λεπτά, η ικανότητα όλο και περισσότερων να διαβάσουν με το νου συγκεντρωμένο ένα άρθρο ή ένα βιβλίο όλο και μειώνεται και κάπως έτσι ο εγκέφαλος συνηθίζει να λειτουργεί σε ένα επίπεδο επιφανειακό και αυτοματοποιημένο που εξαιρεί την εμβάθυνση και την κριτική.
Είσαι εντός του τόπου (μπροστά στον υπολογιστή-κινητό-τάμπλετ) αλλά εκτός του χρόνου όταν χαζεύεις με το μυαλό αποκοιμισμένο ειδήσεις που εμφανίζονται στο χρονολόγιο σου χωρίς στο ελάχιστο να σε ενδιαφέρουν, ανοίγεις μέιλ που προωθούν προϊόντα που δε θα αγοράσεις ποτέ, ή διαβάζεις επινοημένες, μη διασταυρωμένες πληροφορίες.
Είναι πιο επείγον από ποτέ να υπερασπιστούμε το χρόνο που χάνεται και να διαφυλάξουμε την συνείδηση των πράξεων και την αίσθηση του παρόντος. Να παραμείνουμε κυρίαρχοι του εαυτού, του χρόνου και των επιλογών μας, επιμένοντας σε αυτό που μας ενδιαφέρει και αγνοώντας ό,τι τεχνηέντως μας επιβάλλεται. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας σε μία πιό φυσική ζωή, παρόντες στο χρόνο, το σώμα και τον εαυτό μας με συνείδηση.
|
|
|
|
|