Copy
Αγαπητοί φίλοι,

Το ξετύλιγμα της κόκκινης κλωστής συνεχίζεται για 2 ακόμα sold out παραστάσεις στις 19 και 20 Νοεμβρίου.

Ο τρόπος που το κοινό υποδέχθηκε το τόσο ιδιαίτερο έργο μας, μας γεμίζει χαρά και ενέργεια ώστε να το κρατήσουμε κι άλλο κάτω από το φως των προβολέων. Θα ενημερώσουμε άμεσα για πιθανές νέες ημερομηνίες.

Σας ευχαριστώ για την αγάπη, τις αγκαλιές, τα μοιράσματα ❤️

Ελευθερία

Σημειώσεις για την Πολυπλοκότητα:
Μία Επιστημονική Θεωρία για τη Σύνδεση, την Συνείδηση και την Ύπαρξη.

O Νeil Theise είναι ένας σπάνιος άνθρωπος. Διακεκριμένος επιστήμονας στο χώρο της ιατρικής, την οποία εξασκεί δεκαετίες, φιλόσοφος, βουδιστής, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλά πολλά άλλα. Στο πολυαναμενόμενο βιβλίο του (κυκλοφορεί τον Μάιο του ΄23) φωτίζει με τη σκέψη και το λόγο του το λεπτό σημείο ανάμεσα στην επιστήμη και τη μεταφυσική. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν την προαπαιτούμενη επιστημονική γνώση και ταυτόχρονα το πνευματικό μέγεθος ώστε να τολμήσουν κάτι τέτοιο και μάλιστα με προσιτό λόγο για το ευρύ κοινό.

Μπορείτε ήδη να παραγγείλετε το βιβλίο του και να ανατρέξετε σε πολλές από τις ομιλίες του online. 

Είναι μεγάλη μου τιμή να γνωρίζω τον Neil, να έχω συζητήσει και διαλογιστεί μαζί του. 

Μια ηλεκτρισμένη εισαγωγή στη θεωρία της πολυπλοκότητας, την επιστήμη του πώς συμπεριφέρονται τα πολύπλοκα συστήματα -από τα κύτταρα μέχρι τα ανθρώπινα όντα, τα οικοσυστήματα, το γνωστό σύμπαν και πέρα ​​από αυτό- που αναπλαισιώνει βαθιά την κατανόησή μας και φωτίζει τη διασύνδεσή μας.

Τίποτα στο σύμπαν δεν είναι πιο περίπλοκο από τη ζωή. Σε όλους τους ουρανούς, στους ωκεανούς και στα εδάφη, η ζωή βρίσκεται σε μία ατέρμονη κίνηση. Στις μυριάδες μορφές της, η ζωή είναι απεριόριστη, εξελισσόμενη, απρόβλεπτη, αλλά προσαρμοστική και αυτοσυντηρούμενη. Η θεωρία της πολυπλοκότητας ασχολείται με τα μυστήρια  της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της μεταφυσικής: πώς  η ύπαρξη, από το απειροελάχιστο έως το άπειρο, είναι στην πραγματικότητα ένα ζωντανό σύνολο και ποια είναι η θέση μας, ως συνειδητά όντα, μέσα σε αυτό.

Ο γιατρός, ο επιστήμονας και ο φιλόσοφος Neil Theise κάνει προσιτή αυτή τη «θεωρία της ύπαρξης», έναν από τους πυλώνες της σύγχρονης επιστήμης, και την ολιστική της άποψη για την ανθρώπινη ύπαρξη. Σημειώνει τις εκπληκτικές  συνδέσεις μέσα σε ένα σύμπαν που είναι από μόνο του ένα τεράστιο και περίπλοκο σύστημα -από  τις αποικίες των μυρμηγκιών και την ανάπτυξη των δασών, ως τον καρκίνου, τα  οικονομικά συστήματα, τα σμήνη των πουλιών και τα πλήθη των ανθρώπων που περπατούν στο δρόμο

Fascia and the Time Free Body. The impact of Biotensegrity in Social Change

Η πανδημική ρήξη στις ζωές μας, άφησε μία ευκαιρία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την καταστροφή για να αναθεωρήσουμε και να αναδιαρθρώσουμε τον πολιτισμό. Είχαμε χρόνο να σκεφτούμε πολλά συμπεριλαμβανομένου και του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε έναν πολιτισμό που ολισθαίνει προς τη φθορά. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε στο παρελθόν και το ενσωματώσουμε στην τωρινή μας γνώση μπορεί κάλλιστα να ανακαλύψουμε ότι το μέλλον που επιθυμούμε είναι ήδη εδώ. Μερικές φορές η αναγέννηση απαιτεί από μας να διεκδικήσουμε ξανά την ιστορία που χάσαμε.

Ένα νέο βιβλίο, «The Down of Everything» (H αυγή των πάντων), γραμμένο από έναν ανθρωπολόγο και έναν αρχαιολόγο κοιτάζει με έναν νέο τρόπο τον πολιτισμό και την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα. Οι συγγραφείς μιλούν για τρεις θεμελιώδεις ελευθερίες που απαντώνται σε προηγούμενους πολιτισμούς και παρέχουν μία σταθερή βάση για κοινωνική μεταμόρφωση: 

    • Την ελευθερία του να κινείσαι ελεύθερα και να αναζητάς καταφύγιο
    • Την ελευθερία της ανυπακοής
    • Την ελευθερία να δημιουργείς νέα κοινωνικά συστήματα
    
Και τι συμβαίνει με τα σώματα και το νου αυτών που χτίζουν πολιτισμούς; Το βρίσκω αδύνατο να ξεχωρίσω τους πολιτισμούς από τα σώματα αυτών που τους θεμελίωσαν. Και μετέφερα τις παραπάνω ελευθερίες στο σωματικό πλαίσιο ως

    • Η ελευθερία του να κινείσαι ελεύθερα και ενσυνείδητα
    • Η ελευθερία του να θέτεις υπό αμφισβήτηση και να απορρίπτεις
    • Η ελευθερία του να δημιουργείς και να εξελίσσεις νέες φόρμες

Ένα εμβιο-μηχανικό σώμα ζει μέσα σε ένα κουτί και δημιουργεί μία γραμμική, περιορισμένη στο χρόνο, ρασιοναλιστική κουλτούρα. Ένα "Biotensegrity" σώμα (αισθανόμενο και κινούμενο με βάση τις αρχές του εφελκυστικού μοντέλου, της ακεραιότητας διά της τάσης) ζει σε μία ρευστή εσωτερική σύνδεση και προσαρμοστικότητα και έχει την ικανότητα να κινείται ελεύθερα, να δημιουργεί και να εξελίσσεται.

Το σώμα μας είναι το πεδίο που απορροφά και καταγράφει πολιτισμικούς περιορισμούς και διαμορφώνεται ανάλογα. Στη συνέχεια επιστρέφει αυτούς τους περιορισμούς πίσω στον πολιτισμό. Η ενέργεια μας επιστρατεύεται για να διαιωνίσει τη συμμόρφωση και να αποθαρρύνει την καινοτομία δημιουργώντας μία διαρκή  στασιμότητα. Αποκομμένοι από την καθοδήγηση αυτού που είναι μέσα μας ζωντανό, μιμούμαστε την κίνηση, διαμορφώνουμε τον εαυτό μας σε συμμόρφωση και χαράσσουμε έναν κόσμο από αναβιώσεις και ριμέικ. Έναν πολιτισμό που δεν καινοτομεί και δεν αναγεννά τον εαυτό του αλλά επαναλαμβάνεται. Ωστόσο, αν ο πολιτισμός δημιουργήθηκε από μας και μέσω των σωμάτων μας, γιατί τώρα τα σώματα μας δε μπορούν να γίνουν η πύλη μέσω της οποίας μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτισμός; 

Δεν ήταν πάντα έτσι. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις ανθρώπων με μεταφυσικές αισθητηριακές ικανότητες στην ιστορία. Υπάρχουν  πολιτισμοί όπως εκείνοι των Βουσμάνων της Καλαχάρι που κοιμούνται με το αυτί στο έδαφος για να ακούσουν την κίνηση του θηράματος, των Μικρονήσιων οι οποίοι διένυαν τεράστιες αποστάσεις ξαπλωμένοι στα κανό τους ώστε να νιώθουν την κατεύθυνση των ρευμάτων. Ιθαγενείς της Αμερικής ενάλασσαν κοινωνικές δομές ανάλογα με την εποχή, άλλαζαν τόπο, έθιμα, ακόμα και ονόματα για να ταιριάζουν στη νέα κατάσταση.

Αν και σήμερα βρισκόμαστε σε τέλμα όσον αφορά τη συνειδητότητα και την σωματικότητα μας, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Η σαρωτική πολιτιστική αλλαγή όσο δύσκολη κι αν φαίνεται είναι δυνατή.

Η ίδια η φύση μπορεί να έχει την τελευταία λέξη όσον αφορά την εξέλιξη μας.

Συνεχίζεται...

Facebook
Link
Website
YouTube
Copyright © 2022, Bodytone, All rights reserved.

Our mailing address is:
ellierizou@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Διεύθυνση Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bodytone · Platonos 7 · Elliniko · Glyfada 167 77 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp