Copy

Το Σώμα ως Άνθος και άλλες όχι και τόσο φανταστικές ιστορίες 

Photo credits © Alessio Albi

To evolve is to outfold  ή σε ελεύθερη απόδοση το να εξελίσσεσαι σημαίνει να ξεδιπλώνεσαι. Αυτό αναφέρει ο Tom Myers (www.anatomytrains.com) εκφράζοντας μία άποψη που ακόμα και δέκα χρόνια πριν μπορεί να ακουγόταν αιρετική. Κάθε διαχωρισμός που κάνουμε σε ό,τι αφορά το σώμα αναφερόμενοι σε συστήματα είναι μία ψευδαισθητική αντίληψη, ένα κατασκεύασμα του Νου ώστε να κατανοήσει και να ταξινομήσει, σίγουρα πάντως όχι η αλήθεια.

Όλη η Ανατομία είναι ενοποιημένη, ακέραιη. Προκύπτουμε από δύο κύτταρα που ενώνονται όπως τα φυτά από έναν σπόρο και αναπτυσσόμαστε ανάλογα πολύ πιο κοντά σε αυτή τη λογική παρά στην επικρατούσα αντίληψη που μας θέλει σαν συναρμολογημένα συστήματα lego.

Πόσο σύγχρονη είναι αυτή η “επαναστατική” αντίληψη; Ο Αριστοτέλης στην πραγματεία του Περί ζώων μορίων μας παροτρύνει να μελετήσουμε τα φυτά και τα ζώα προκειμένου να γνωρίσουμε το Ουράνιο Ον. Ο ίδιος όπως και ο Qi Bo, ο μυθικός κινέζος γιατρός του Κίτρινου Αυτοκράτορα, προσέγγισαν την Ανατομία ως ένα είδος μελέτης του σύμπαντος.

Στα κινεζικά ιατρικά κείμενα συναντούμε πληθώρα μεταφορών που προσομοιάζουν την εικόνα του σώματος με φυτό, αναφερόμενοι κυριολεκτικά σε μία “βοτανική” εικόνα του Ανθρώπου. Μιλούν για ατονία, ζάρωμα, μαρασμό, άνθιση, φθορά, χρώμα και λάμψη αναφερόμενοι στους ασθενείς τους, όπως οι κηπουροί για τους κήπους τους. Προχωρώντας βαθύτερα η καλλιέργεια του εαυτού εν γένει παραλληλίζεται με καλλιέργεια κήπου (βλ. το βιβλίο του Σιγκεχίζα Κουριγιάμα, Η εκφραστικότητα του σώματος, εκδ. Εστία).

Επιστρέφοντας στο Σήμερα, η παρατήρηση της εμβρυικής αναδίπλωσης έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή τη θεωρία. Ακολουθώντας το σχηματισμό του εμβρύου από τα πρώτα κύτταρα ως την έξοδο του στο φως η αναγωγή στο σπόρο και το δέντρο γίνεται φυσικά και αβίαστα.

Τροφή για σκέψη

Επιστροφή στη θάλασσα

Μετά από έναν βαρύ χειμώνα και το σώμα για μήνες εγκλωβισμένο σε βαριά στρώματα ρούχων πλησιάζει η στιγμή του πρώτου μπάνιου της χρονιάς. Η στιγμή που θα αναζητήσουμε με παιδική χαρά τη δροσιά του νερού και οι περισσότεροι θα αναφωνήσουμε γελώντας : πω πω πάγος είναι!

Ακολουθούν χρήσιμες οδηγίες που θα κάνουν αυτό το πρώτο μπάνιο αξέχαστο: 

  • Αναζητώ μια ήσυχη παραλία χωρίς κόσμο και μουσικές
  • Κάθομαι για λίγο σιωπηλά εκεί που σκάει το κύμα και καλωσορίζω την θαλάσσια αύρα  
  • Αργά βγάζω τα ρούχα μου. Παρατηρώ την αίσθηση του υφάσματος και την υφή του καθώς γλιστράει πάνω στο δέρμα μου
  • Σηκώνομαι αργά και βηματίζω προς το νερό. Νιώθω τα βότσαλα, την άμμο κάτω από τα πέλματα μου και τον τρόπο που το σώμα μου προσαρμόζεται για να με στηρίξει καλύτερα. Εναλλακτικά, κυλάω γλιστράω, αναδιπλώνομαι πλησιάζοντας το νερό νιώθοντας κάθε φορά την επαφή διαφορετικού σημείου του σώματος μου με το έδαφος
  • Με κλειστά κατά προτίμηση μάτια περιμένω την πρώτη επαφή με τη θάλασσα. Σταθερά παρατηρώ την αντίδραση του δέρματος μου στην επαφή με το ρευστό, δροσερό ύδωρ- δώρο.
  • Βυθίζομαι αφήνοντας πίσω μου τη βαρύτητα. Καλωσορίζω τον εαυτό μου σε ένα γνώριμο, πιό αρχαίο κόσμο.

Σημαντική σημείωση: Καθώς το σώμα αλλάζει μέρα με τη μέρα, λεπτό με το λεπτό, όπως και ο κόσμος γύρω μας, κάθε μπάνιο είναι το πρώτο. Κάθε φορά ένας νέος εαυτός σε ένα πρώτο μπάνιο ;-)

Το Bodytone αναβαθμίζει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Δασκάλους Pilates με πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ και νέες συνεργασίες

Mε μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι μετά από σκληρή δουλειά ετών το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για δασκάλους του Βοdytone αναβαθμίστηκε ριζικά και ανανεώνει την επίσημη πιστοποίησή του από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται πλέον από τον Ορθοπαιδικό Εμμανουήλ Ζαμπιάκη  ΜD, MBBS, ως επιστημονικό σύμβουλο, τον Δημήτρη Γκλώτσο, Αν. Καθηγητή στο τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής ΠΑΔΑ και τη Βασιλική Μπούρμπουλα, BSc Phys, MSc Acup, MSCP, MBMAS, φυσιοθεραπεύτρια ως εισηγητές σεμιναρίων.

Στόχος και μεγάλη μας επιθυμία  είναι το πρόγραμμα μας να προσφέρει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της άθλησης και της ανθρώπινης κίνησης. Πέρα από τα βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμπεριλάβαμε σεμινάρια ανατομίας και ανάλυσης της κίνησης, χειρισμού ειδικών κατηγοριών ασκούμενων και άλλα ώστε οι απόφοιτοί μας να είναι πλήρως καταρτισμένοι και έτοιμοι να αναλάβουν με υπευθυνότητα κάθε είδους τάξη.
 
Σε περίπτωση που γνωρίζετε κάποιον που αναζητά πρόγραμμα εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών, μιλήστε του για μας!
Facebook
Link
Website
YouTube
Copyright © 2022, Bodytone, All rights reserved.

Our mailing address is:
ellierizou@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Διεύθυνση Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bodytone · Platonos 7 · Elliniko · Glyfada 167 77 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp