Copy


IVN Spau-Beek = Beek, Geverik, Genhout, Neerbeek, Kelmond, Spaubeek

Klik hier voor de webbrowser versie
2020

Jaargang 5 nr.16

Natuurpalet
Nieuwsbrief IVN Spau-Beek

In deze nieuwsbrief

Agenda

11 okt  'Paddestoelen-excursie',10:00 - 12:00
IVN-home Moorheide/AZC


15 nov 'De wondere dierenwereld van Namibië en Botswana', 10:00-12:00 MFC Spaubeek Muschenberg 101
 
13 dec Presentatie Zuid-Inda 10.00-12.00, MFC Spaubeek Muschenberg 101
 

Klik hier voor de website www.ivnspaubeek.nl of check Facebook voor info over alle activiteiten. (Lukt het niet, dan kan dat aan uw browser liggen)Wim Heusèrr

Boerenwormkruid

Kapelaan Horstman

Hans Paumen en Theo Schouteten van het Elsmuseum proosten op de samenwerking met IVN Spau-Beek voor de expositie


Anya Smeets Natuurgids in opleiding
Vijvertje t.w.v. EUR 2.000

Colofon

Digitale nieuwsbrief
Leden, donateurs en geïnteresseerden

Gratis

Uitgever: IVN Spau-Beek

Email:

Redactie@ivnspaubeek.nl

Redactieteam:
Leon Heemels
Ben Derks
Petra Driessen

Zie ook:

www.ivnspaubeek.nl
www.facebook.com/ivnspaubeek/
 

IVN Nieuws

Beste lezer, welkom bij de derde nieuwsbrief van dit jubileumjaar,

Ons bestaan wordt mogelijk gemaakt door onze leden, actieve en ook donateur-leden. Daarom wijzen we de Rabobank rekeninghouders onder u graag op de RABO ClubSupport actie, die weer loopt tot 25 oktober. Via uw RABO-app of Rabo-website kunt op ons stemmen. Hoe meer stemmen hoe groter het bedrag dat wij als IVN Spau-Beek van de Rabobank krijgen om goeds te blijven doen voor onze lokale natuur.
En, u kunt ook nog aan de vereniging bijdragen, door iets in te sturen voor in de nieuwsbrief. Bijzondere (natuur)waarnemingen, zie 'Goed geschoten', of teksten zijn allemaal welkom. U kunt al uw moois met een toelichting mailen naar redactie@ivnspaubeek.nl
Verderop vertellen we u ook nog iets meer over een IVN Natuurfotografie cursus!
De agenda is zoals u ziet veel korter dan we willen, maar ook nu geldt de 'disclaimer': Het komt sóms voor dat op het laatste moment een activiteit om een goede reden) moet worden aangepast, terwijl de berichtgeving in diverse bladen of boekjes al gedaan is. Raadpleeg daags tevoren https://www.ivn.nl/afdeling/spau-beek/activiteiten en/of volg onze evenementen via Facebook.

In memoriam
Op deze plek vragen we uw aandacht voor een groot verlies voor onze vereniging. Wim Heusèrr, lid van onze verenging sinds 1 maart 1976, en coördinator van de wg Kruisen en Kapellen overleed 10 september jl. Wij wensen Bep, kinderen en kleinkinderen veel sterkte bij het verwerken van het verlies van Wim. Lees hier een in memoriam door onze voorzitter.

 

Werkgroep in de kijker: Natuurfotografie

Natuurfotografie is hot dezer dagen. Steeds meer mensen ontdekken weer hoe goed de natuur is voor het gemoed en willen dit gevoel ook graag mee naar huis nemen in de vorm van een paar mooie foto's. 
De werkgroep Fotografie, met als leden Ben Derks, Lei Nelissen en Leon Heemels, is dan ook veel te klein! De wg Fotografie voorziet de vereniging af en toe van illustratief materiaal om te delen met leden in PR, jaaroverzicht en lezingen, uiteraard met naamsvermelding van de maker. Meer foto-enthousiastelingen zijn dus van harte welkom, ook ervaren fotografen die graag met andere fotografen samen erop uit willen. Zij kunnen zich al laten inspireren in de cursus die Ruud Snijders verzorgt op 17 oktober. 'Fotograferen voor IVN-ers': Er is een bijeenkomst op 17 oktober 2020 bij IVN Schinnen-Beekdalen. Ruud is IVN-communicatiewerkgroep-lid, fotograaf en vormgever. Info en aanmelden https://www.ivn.nl/provincie/limburg/activiteiten/ fotograferen-voor-ivn-ers 

Terugblik

Inventarisatie Geleenbeek
De Flora en Fauna wg is begin juli weer op pad gegaan. Een rijke oogst en mooi verslag van Martien van Wezel leest u hier.
Kroetwusjwandeling 2020

Zaterdag 15 augustus werd o.l.v. gidsentrio Petra Driessen, Wil Hornesch en Ellie Graafmans wederom de wandeling aangeboden die deelnemers aan het eind een zelf-gemaakte Kroetwusj oplevert. Het weer was goed en de stemming ook. Gelukkig waren er ook voor kapelaan Horstman van Spaubeek weer een 30-tal wusjen extra gemaakt om in de H. Mis van diezelfde  zaterdag te zegenen en uit te delen aan kerkgangers. De kapelaan was zo vriendelijk om ook een bijdrage over Maria ten Hemelopneming en de Kroetwusg te schrijven voor deze nieuwsbrief. U vindt zijn bijdrage hier.
Afscheidswoordje van Wim Koetsier

Op de ALV van 17 juni hebben we afscheid genomen van onze voorzitter Wim Koetsier. Hij richt zich in deze nieuwsbrief nog graag schriftelijk even naar iedereen die daarbij niet aanwezig kon zijn. .
'We’ll meet again”, de beroemde woorden van Vera Lynn, in haar lied aan het eind van de 2e Wereldoorlog, zijn hopelijk ook redelijk snel van toepassing op mijn contact met de actievelingen bij het IVN Spau-Beek. Want een merkwaardiger afscheid van het IVN had ik me niet voor kunnen stellen bij mijn verhuizing naar Cuijk.  Lees meer.

Vooruitblik

Expositie Klimaat & Duurzaamheid IVN Spau-Beek in het Elsmuseum Beek
Komt het zien, komt het zien!!!!!!! Iedereen gaat de gelegenheid krijgen om onze unieke Expositie ‘Klimaat & Duurzaamheid’ in het Elsmuseum Beek te bezoeken. De reeds geplande Museum-openingsdagen zijn: 11 oktober, 8 november en 13 december.
Toegang na telefonische aanmelding bij het Elsmuseum tel. 046-4398930.
Entree €4,50 p.p., kinderen onder de 12 jaar gratis. Meer informatie zie  https://www.elsmuseum.nl/activiteiten.html#content5-z

Speciaal voor de Werkgroepleden en Donateurleden van het IVN Spau-Beek zijn de volgende GRATIS  bezoekdagen gereserveerd:

dinsdagavond                 13 okt. 2020 om 19:30
woensdagmiddag           14 okt. 2020 om 14:00
dinsdagavond                 03 nov. 2020 om 19:30
woensdagmiddag           04 nov. 2020 om 14:00
Aanmelden voor een van de vier mogelijkheden verplicht, bij onze secretarisinfo@ivnspaubeek.nl

Werkgroepleden en Donateurleden IVN Spau-Beek hebben dan gratis toegang. Een vrijwillige bijdrage in de “fooienpot Elsmuseum” wordt zeer op prijs gesteld. Niet IVN Spau-Beek Donateurleden dienen wel entree te betalen.

Gulle bomen, het IVN Bomenfestival Limburg
In 2021 organiseert IVN van maart tot en met december het IVN Bomenfestival Limburg. Met dit festival beleven jong en oud hoe leuk, bijzonder en belangrijk bomen zijn. Én hoe zij zelf kunnen bijdragen aan de biodiversiteit in hun omgeving. Zie www.ivn.nl/bomenfestival.
IVN Spau-Beek doet ook mee aan het Bomenfestival. Ons nieuwe lid, Anya Smeets, zal een bijdrage leveren met een “Tiny Forest” lespakket. Anya volgt de opleiding voor natuurgids en het maken van een lespakket is haar stageopdracht. Het mini-bos gaat er zeer waarschijnlijk ook echt komen bij de nieuw te bouwen Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Spaubeek.

Wist u dat...

...u tot wel EUR2.000 kunt verdienen door het hemelwater op uw eigen terrein af te voeren, i.p.v. in het riool? Het project heet Waterklaar. Lees er hier meer over.

...er nu zoiets is als de 'IVN Natuuracademie'? De vraag naar e-learning was al groot, maar steeg de laatste maanden ook nog eens explosief. Daarom een mooie toevoeging aan ons educatieve assortiment: het nieuwe e-learning platform de IVN Natuuracademie online. Zo laten we hopelijk zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier kennis maken met hoe interessant de natuur is. 
https://www.ivn.nl/natuuracademie/online en https://natuuracademieonline.ivn.nl/resources 

...ons eigen IVN-home met vaste expositie weer open is met ingang van zondag 4 oktober 2020 tussen 14 en 16 uur, gewoon zonder afspraak, maar wel met koffie, registreren, mondkapje en afstand houden want max. 10 personen binnen!

...als u nu lid of donateur wordt, dan hoeft u voor het resterende jaar 2020 geen contributie of donatie te betalen. En, tegen eenmalige betaling van 12 euro kunt u een ander voor de rest van 2020 en het gehele jaar 2021 lid of donateur maken. Dit als kadotip.

 
Goed geschoten!                                  
Deze rubriek is bedoeld om u aan te moedigen om mooie natuuropnames of sfeerplaatjes met anderen te delen, waarbij de foto’s opgestuurd kunnen worden naar redactie@ivnspaubeek.nl.
Deze keer een mooie groene kikker aangetroffen in de tuin van Mw. M.Bindels-Houben.

En hier https://youtu.be/dkiEkL3MmgY een opname van een kolibrievlinder in de tuin van Leon Heemels.
IVN werkt aan een duurzame samenleving. Ons idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. Daarom laten wij jong tot oud de natuur dichtbij beleven. We verbinden hen met groene initiatieven rond natuur en maatschappelijke thema’s zoals voeding, gezondheid en energie.
               


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IVN Spau-Beek · Burg. Eussenlaan 1 · Spaubeek, 6176 BA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp