Copy


IVN Spau-Beek = Beek, Geverik, Genhout, Neerbeek, Kelmond, Spaubeek

Klik hier voor de webbrowser versie
2017

Jaargang 1 nr.3

Natuurpalet
Nieuwsbrief IVN Spau-Beek

In deze nieuwsbrief

Agenda

  • 8 okt Paddestoelenexcursie 10:00 -12:00 Moorheide 1, Sweikhuizen
  • 28 okt Nacht van de Nacht 19:30 - 22:00 Raadhuisstr. 9, Beek
  • 12 nov Presentatie geologie 'Onder Spaubeek' 10:00 - 12:00 Moorheide 1, Sweikhuizen
  • 19 nov Dagwandeling Val Dieu 09:00- 17:00 Raadhuisstr. 9, Beek
  • 10 dec Reisverslag Gujarat en Rajastan, India 10:00 - 12:00 Moorheide 1 Sweikhuizen
  • 26 dec Kerstwandeling 13:30 - 15:00+ Moorheide 1 Sweikhuizen
  • 14 jan Presentatie 'Planten en dieren in beektaluds' 10:00 - 12:00 Moorheide 1, Sweikhuizen

Klik hier voor de website www.ivnspaubeek.nl of check Facebook voor info over alle activiteiten.(Lukt het niet kan dat aan uw browser liggen.)

Colofon

Digitale nieuwsbrief
Leden, donateurs en geïnteresseerden

Gratis

Uitgever: IVN Spau-Beek

Email:

Redactie@ivnspaubeek.nl

Redactieteam:
Wim Koetsier
Ben Derks
Petra Driessen

Zie ook:

www.ivnspaubeek.nl
www.facebook.com/ivnspaubeek/


 

IVN Spau-Beek (mini excursie groeve Bruls)
Open dag en rondleiding Lei Nelissen groeve Bruls gemist? Bekijk hier de video van Spaubeek TV, op het YouTube kanaal van Twan Govers.

 


 

IVN Nieuws

Hallo, hoor ik daar al 'bells jinglen'?

Om deze nieuwsbrief verder te verlevendigen houden we ons aanbevolen voor de bijdragen van lezers in de vorm van een kort verhaaltje, een natuurvraag, of een mooie foto. Bijzondere (natuur-)waarnemingen zijn daarbij heel erg welkom. U kunt ze mailen naar het redactieteam via redactie@ivnspaubeek.nl, maar u kunt wat interessants ook altijd melden bij één van de redactieteamleden: Petra Driessen (06-27834315), Ben Derks (06-46285317) of Wim Koetsier (06-12992601).

Blijf steeds op de hoogte van onze komende activiteiten via onze website www.ivnspaubeek.nl
en/of volg ons via Facebook. Daar is de meest recente informatie te vinden.

Oproep: "Hé jij daar!!"
Wij blijven op zoek naar nieuwe bestuursleden. Als u belangstelling heeft neem dan contact op met één van onze bestuursleden die u kunnen vertellen wat de bestuurswerkzaamheden in houden. Weliswaar zijn deze posten voorbehouden aan IVN-leden, maar dat kunt u heel snel worden als u dat nog niet bent. U kunt altijd een tijdje vrijblijvend proefdraaien.

Werkgroep in de kijker: Wandelingen en Excursies

Zonder andere werkgroepen te kort te willen doen, is de werkgroep ‘Wandelingen en excursies’ één van de meest zichtbare binnen onze IVN afdeling, temeer daar de activiteiten door deze groep zich bij uitstek lenen voor natuur-educatieve doeleinden. De werkgroep kent eigenlijk twee coördinatoren: Ben Derks, maar ook Petra Driessen zet zich geweldig in om de activiteiten op gestructureerde wijze in te plannen en te laten verlopen. … lees meer ……

Terugblik

Open Dag/ Beleef Beek Dag - zie filmpje hiernaast
In een poging om de burgers van Beek de diverse ‘pareltjes’ binnen de gemeente Beek te laten (her)ontdekken, besloot de marketing afdeling een zogenaamde ‘Beleef Beek Dag’ te organiseren. Daarbij konden horeca, verenigingen en stichtingen binnen alle dorpskernen zich presenteren.
Op zondag 10 september was de eerste aflevering van deze activiteit uit de ‘Belevend Beek koker’, waarbij het IVN besloot haar jaarlijkse Open Dag hier aan te koppelen. Zo nodigden wij geïnteresseerden uit om eens een kijkje te komen nemen in groeve Bruls in Spaubeek, waar genoeg educatief materiaal bij elkaar ligt om er een hele excursiedag mee te vullen. Twan Govers van Spaubeek TV dwaalde er meer dan uur rond en maakte een prachtige film, die u in dit Natuurpalet kunt bekijken door op de bewuste ‘filmknop’ in de linker kantlijn te klikken.

Op zoek naar ‘vliegende herten’ - zie foto's
Begin juli, als de weersomstandigheden gunstig zijn (lekker temperatuurtje, weinig wind), is er een reële kans om opmerkelijk (grote) insecten waar te nemen in gebieden waar ook oud eikenhout te vinden is. Zal dat ook in 2017 gelukt zijn? ….. lees meer …..

Vleermuizen spotten
Jaarlijks, zo eind augustus, begin september is er de ‘Week van de Vleermuis'. Waarom we daar steeds weer aan mee doen?
Niet alleen omdat we twee ervaren en enthousiaste vleermuisspotters inhuren (Lou Houben en Alf Keulen), maar omdat we enkele jaren geleden zelf een zogenaamde ‘bat-detector’ hebben aangeschaft. Daarmee kun je de vliegende zoogdiertjes ontdekken en op naam brengen op basis van hun specifieke hoogfrequente geluiden, die als een gerikketik en geratel hoorbaar worden gemaakt.
Door vanaf de Biesenhof een stuk langs de Geleenbeek te lopen met de bat-detector en een zaklamp ‘in de aanslag’ zijn we jaarlijks verzekerd van een kennismaking met de Dwergvleermuis, de Laatvlieger en de Watervleermuis. Dit jaar maakten 32 natuurvrienden, waaronder een 8-tal kinderen, de spannende tocht in de schemering en vroege nacht mee.

Spau-Beekse zomeravondwandelingen vallen nog steeds in de smaak
Welhaast traditiegetrouw (inmiddels voor de 10e keer) organiseerde het IVN Spau-Beek 4 avondwandelingen in augustus over onbekende en verborgen paadjes in de buurt van de verschillende kerkdorpen van Beek. Omdat steeds weer nieuwe routes worden uitgezet, is de belangstelling voor deze wandelingen van gemiddeld 7,5 km steeds weer groot. Zo ook dit jaar, toen iedere avond ruim 30 wandelaars genoten van het lekkere weer en de gevarieerde tochtjes vanuit respectievelijk Spaubeek (een keer richting Aalbeek, en een keer door het Diependaal), kasteelpark Genbroek (naar Kelmond) en Beek (richting Genhout en Geverik).

Werkgroepleden-uitstapje, altijd een succes!
Een vereniging kan pas goed gedijen als er voldoende vrijwilligers zijn die mee willen helpen de doelstellingen uit te dragen en in de praktijk te brengen. Daarom zijn we blij met een 50-tal mensen die de vele werkgroepen van ons IVN draaiende houden. Hoe kun je ze enthousiast houden? Het uitvoerig bijkletsen en af en toe wat ‘ouwehoeren’ zijn standaard-ingrediënten van deze Spau-Beekse traditie.…. lees meer …….

Wist u dat...

Doe de ‘teek-check’
Helaas beperken teken zich niet tot het zomerseizoen, als het boven de 6 graden is zijn ze actief. Omdat we als IVN-ers of wandelaars in de natuur veel in contact kunnen komen met teken, leek ons bijgaande informatie nuttig om te weten.  … Lees meer ……..
Goed geschoten - Dave Huntjens en Wim Koetsier
Deze rubriek is bedoeld om u aan te moedigen om mooie natuuropnames of sfeerplaatjes met anderen te delen, waarbij de foto’s opgestuurd kunnen worden naar redactie@ivnspaubeek.nl.
Tijdens onze IVN Open Dag, tevens de Beleef Beek Dag op 10 september, was het mooi zonnig en waren er prachtige plaatjes te schieten in groeve Bruls in Spaubeek. Dave Huntjens en Wim Koetsier maakten er o.a. bijgaande opnames.
IVN werkt aan een duurzame samenleving. Ons idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. Daarom laten wij jong tot oud de natuur dichtbij beleven. We verbinden hen met groene initiatieven rond natuur en maatschappelijke thema’s zoals voeding, gezondheid en energie.
                


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IVN Spau-Beek · Burg. Eussenlaan 1 · Spaubeek, 6176 BA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp