Copy


IVN Spau-Beek = Beek, Geverik, Genhout, Neerbeek, Kelmond, Spaubeek

Klik hier voor de webbrowser versie
2021

Jaargang 5 nr.19

Natuurpalet
Nieuwsbrief IVN Spau-Beek

In deze nieuwsbrief

Agenda

 

14 augustus 10:30 Bongerd Spaubeek Kroetwusj-
wandeling

27 augustus 20:30 Biesenhof Vleermuizenexcursie

19 september 14:00 Gen
Hoes Fruitwandeling

10 oktober 10:00 MFC Spaubeek Paddenstoelen-excursie


N.B. Deelname aan alle activiteiten geschiedt op eigen risico. Deelname is gratis. 
Raadpleeg altijd vooraf

 www.ivn.nl/afdeling/spau-beek/activiteiten en/of volg
onze evenementen via

Facebook.

Deze blauwe glazenmaker, een libellesoort, heeft een aantal jaar onderwater doorgebracht in de
vijver van Wim en Ellie, en nu
komt hij samen met 8 anderen
een nieuw leven boven water beginnen.

Het wandelseizoen is helemaal aangebroken. Klik op de link om een filmpje te zien  dat reclame maakt voor onze IVN wandeling 'Wat de Maas bij Spaubeek achterliet' 
https://vimeo.com/553285601

Scouting de Windroos verkent de geheimen van groeve Bruls met
Lei Nelissen.Colofon

Digitale nieuwsbrief
Leden, donateurs en geïnteresseerden

Gratis

Uitgever: IVN Spau-Beek

Email:

Redactie@ivnspaubeek.nl

Redactieteam:

Petra Driessen
Leon Heemels
Ben Derks

Zie ook:

www.ivnspaubeek.nl
www.facebook.com/ivnspaubeek/

 

IVN Nieuws

Beste mensen, wat zullen we eerst vertellen, goed nieuws of slecht nieuws... slecht dan maar want helaas : Er komt Geen Groot Jubileum-Feest meer (i.v.m. ons jubileum op 12 maart 2020). het momentum is nu voorbij, door Corona (de delta-variant) blijft het ook nu nog onverantwoord. 
Het goede nieuws is dat de financiering van het Tiny Forest bij de nieuwe BMV helemaal rond is! De aanplant van ca. 600 bomen wordt mogelijk gemaakt door de particuliere bijdragen van de mensen die de Tiny Forest bij de BMW een warm hart toedragen. En door de grote sponsoren zoals de gemeente Beek, IVN, Provinciaal Bomenplan, FSI DSM en het Natuurfonds Westelijke Mijnstreek. I.v.m. de vertraagde oplevering van de BMV zal de Tiny Forest niet worden aangeplant op 3 nov. maar als het buitengebied klaar is, naar verwachting jan. 2022.
Als u meer wilt weten van het wat en hoe rondom de Tiny Forest, bekijk dan hieronder de uitleg van onze voorzitter Leon Heemels.
Wij wensen u weer veel leesgenot!
Klik her en der ook op de rode linkjes voor nog meer verslaglegging!

Geniet van de zomer!

Leon als razende reporter in actie over het Tiny Forest.

Werkgroep in de kijker:
de werkgroep Kruisen en Kapellen

Deze werkgroep o.l.v. Jos Hennekens  werd al door andere media behoorlijk in de kijker gezet. Een hele film werd door Bie Os gemaakt van het werk dat de groep aan de Annakapel verricht. En via deze link vindt u het artikel uit de Limburger met de mooie titel Kruisvaders over het goede katholieke werk dat de groep doet om de 150 Kruisen en Kapellen die Beek rijk is, te onderhouden.
Als u bij deze werkzaamheden wilt aansluiten, niet lang hellen, Jos bellen Tel. 046-4375840

Jos Hennekens en Reinier Vroomen vertellen aan omroep Bie Os hoe de Anna-kapel in goede en historisch correcte staat blijft.

Terugblik

Wandeling Plateau van Schimmert.
Op 13 juni mocht het weer!! Gedurende bijna 2 jaar waren er nauwelijks IVN aktiviteiten te melden. Groot was nu de opluchting bij de eerste aktie na corona. De groep Wandelingen en Excursies had op zondag 13 juni een wandeling georganiseerd op het plateau van Schimmert. Onder een stralende hemel bij 25°C vertrokken 14 mensen (6 werkgroepleden) gewapend met water en petjes. De gidsen waren Ton Janssen, Jos Hennekens en Ellie Graafmans. Er werd het nodige verteld over flora en landschap, over een dassenburcht, over de (industriële) landbouw, en over diverse  cultuurhistorische punten zoals het herinneringspark aan klooster Op de Bies. We zagen o.a. de zeldzame akkerplant bolderik (foto). Het was een warme en zeer geslaagde middag. Onder  deze link vind u de gegeven praatjes en plaatjes terug.

 
Bolderik, Agrostemma githago L.
Wim Castelijn
Vuurvliegjes ontdekkenOp vrijdag 25 juni ging IVN Spau-Beek op zoek naar vuurvliegjes met gidsen Sjaak Frenken en René van den Heuvel. But wait, there's more, want men ging tegelijkertijd op zoek naar het Vliegend Hert, dat zich alleen laat zien als de omstandigheden gunstig zijn. Het mag niet te hard waaien: maximaal windkracht 2. De temperatuur moet meer zijn dan 17 graden en hij vliegt pas uit rond 22:00 in de schemering. Lees hier het verslag van deze wildernis-ervaringen opgetekend door Martien van Wezel.
= 3 juli Lei Nelissen nam Scouting de Windroos uit Spaubeek mee naar Groeve Bruls. Lei weet alle geologische feiten boeiend te vertellen. Scouting was zeer onder de indruk, lees hier het verslag.

Vooruitblik

= IVN Home weer open vanaf  zondagmiddag  3 oktober 2021 14.00 uur-16 uur zoals vanouds, voor een kopje koffie of thee of ranja met kleurplaat.

Wist u dat...

…..het IVN de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft gewonnen: Echt een grote eer en een enorme terechte waardering voor het werk van alle IVN’ers ☺
.... het Elsmuseum (met onze IVN expositie over Klimaat en Duurzaamheid) weer open is en op 8 augustus en 12 september is er een IVN-gids bij.
…. op de web site van Visit Zuid-Limburg diverse wandelroutes zijn door en langs de Beekse Kerkdorpen? Ga naar de web site.

Goed geschoten!                                  
Waar blijven toch die mooie natuuropnames van u lieve natuurliefhebber? Stuur ze naar redactie@ivnspaubeek.nl.en win een vogelhuisje dat we jaarlijks weggeven aan het leukste shot. Deze keer schoot Lei Nelissen deze vogelmelk, Ornithogalum umbellatum, naast de weg naar het AZC plus een Rugstreeppad in de Groeve Bruls.. 
 
IVN werkt aan een duurzame samenleving. Ons idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. Daarom laten wij jong tot oud de natuur dichtbij beleven. We verbinden hen met groene initiatieven rond natuur en maatschappelijke thema’s zoals voeding, gezondheid en energie.
               


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IVN Spau-Beek · Burg. Eussenlaan 1 · Spaubeek, 6176 BA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp