Copy


IVN Spau-Beek = Beek, Geverik, Genhout, Neerbeek, Kelmond, Spaubeek

Klik hier voor de webbrowser versie
2017

Jaargang 1 nr.2

Natuurpalet
Nieuwsbrief IVN Spau-Beek

In deze nieuwsbrief

Agenda

  • 1-15 juli Vliegend hert excursie - aanmelden!
  • 12 aug Kroetwusj wandeling
  • 21-24 aug 4 Avondwandelingen
  • 1 sept Vleermuizenexcursie
  • 3 sept IVN regio-activiteit Herfstwandeling
  • 10 sept OPEN DAG
  • 24 sept Fruitwandeling voor de kinderen
  • 8 okt Paddestoelenexcursie

Klik hier voor de website www.ivnspaubeek.nl of check Facebook voor info over alle activiteiten.(Lukt het niet kan dat aan uw browser liggen.)

Colofon

Digitale nieuwsbrief
Leden, donateurs en geïnteresseerden

Gratis

Uitgever: IVN Spau-Beek

Email:

Redactie@ivnspaubeek.nl

Redactieteam:
Wim Koetsier
Ben Derks
Petra Driessen

Zie ook:

www.ivnspaubeek.nl
www.facebook.com/ivnspaubeek/

 

Burger!Kracht Deel 2
Uitzending gemist? Bekijk hier de video van Burger! Kracht waarin opnames van Kapel Restauratie Spaubeek.
Boven: de metamorfose van de Kapel.
Beneden; Wim Castenmiller, de huisdruide in actie op de Midzomerwandeling o.l.v. Petra Driessen 
Beneden: Mia Versteegden, lid in de Orde van Oranje-Nassau!
 

IVN Nieuws

Op de vraag in het eerste nummer van onze Nieuwsbrief omtrent een originele naam voor deze digitale nieuwsbrief zijn 9 reacties binnengekomen. En de naam is al bekend zie hierboven. Voor de andere inzendingen en verkiezingsresultaat ... ..Lees Meer

10 september 2017 reserveren! Open Dag!

Juist bij het verschijnen van deze tweede Nieuwsbrief komt de bevestiging van de gemeente Beek dat zij op 10 september een grootse ‘Belevend Beek’ dag organiseert. Er ligt een plan op tafel om op die zondag een soort wandel- en/of fietstocht knooppuntenroute in de Beekse kerkdorpen te organiseren, waarbij dan vele Beekse verenigingen, stichtingen en horeacagelegenheden hun aandeel kunnen leveren. Zo zal het IVN Spau-Beek die dag een soort ‘Open Dag’  houden in en óm groeve Bruls (ook wel groeve Spaubeek of groeve Houben genoemd). Vanwege de fraaie geologische formaties daar ter plekke ligt het voor de hand dat het landschap die dag prominente aandacht krijgt. Maar ook op andere manieren kunt u die dag kennis maken met verschillende werkgroepen en activiteiten van het IVN.

Foto's en Artikelen van Lezers zijn welkom

Om dit nieuwsblad ingelogd verder te verlevendigen en verluchtigen met bijdragen van natuurliefhebbers, nodigt de redactieraad u allen uit om een foto van een klein verhaaltje op te sturen naar redactie@ivnspaubeek.nl.
En als u vragen heeft kunt u altijd één van de redactieleden bellen: Petra Driessen (06-27834315), Ben Derks (06-46285317) of Wim Koetsier (06-12992601). 
 

Werkgroep in de kijker

Eén van de 10 werkgroepen binnen onze IVN  afdeling is die van de ‘Kruisen en kapellen’, waarover u elders in deze Nieuwsbrief ook een en ander heeft kunnen lezen (zie artikel over de Mariakapel). De werkgroep, met als coördinator Wim Heusèrr, bestaat uit een negental leden die er samen voor zorgen dat de kruisen en kapellen binnen de gemeente er ‘mooi bij blijven liggen’. Als u belangstelling heeft om eens kennis te maken met de werkzaamheden van deze werkgroep, neem dan gerust contact op met Wim Heusèrr (email: wim.heuserr@kpnmail.nl; tel. 046-4373857). Lees meer

Terugblik

Afsluiting Mariakapelproject

Het was menig bewoner van de Dorpstraat en de werkgroep Kruisen en Kapellen al vele jaren een doorn in het oog hoe belabberd de Mariakapel in Spaubeek (hoek Dorpstraat/Bongerd) er bij lag. Maar het duurde meer dan een jaar voordat duidelijk werd dat de gemeente eigenaar was en dus ook mee moest denken én mee moest helpen bij de  aanpak van de eventuele herstelklus.Hoe we hier binnen een half jaar een metamorfose hebben kunnen realiseren:  Lees meer………

Vogelcursus succesvol afgesloten 

Met een prachtexcursie door het Meinweggebied is begin mei de IVN Vogelcursus fluitend afgesloten met 26 geslaagden. Het vakmanschap, enthousiasme en de deskundigheid van Stuf Kaasenbrood (IVN Munstergeleen), Jean Engels (IVN Sittard-Geleen), Wim Wackers (IVN Born), Anjo Tijdink en Leon Heemels (IVN Spau-Beek) werd hogelijk gewaardeerd. Lees meer ……….

Goede oogst bij de Moestuincursus

In 2016 én 2017 heeft het IVN nauw samengewerkt met Albert Heijn voor het welslagen van de ‘Moestuintjes-actie’. Dat resulteerde begin dit jaar in het IVN-initiatief om een Moestuincursus te organiseren. Onze IVN-afdeling heeft daar aan meegedaan, waarbij nauw is samengewerkt met de Volkstuinvereniging ‘De Looiwinkel’ in Spaubeek. (contact via Erik Janssen, vtvdelooiwinkel@ziggo.nl, of tel. 046-4435533).
21 Deelnemers aan een IVN Moestuincursus voor beginners zijn binnen 3 maanden aanzienlijk wijzer geworden omtrent het succesvol kweken van eigen groente en (klein)fruit. Wat hebben zij zoal geleerd? Lees meer ………

IVN-hulp als ‘Zuyderland-medicijn’

In april heeft het IVN de cliënten van de Zuyderland-vestiging in Geleen getrakteerd op een lezing over Voorjaarsbloeiers en een mooie buitenexcursie langs de Geleenbeek bij Sweikhuizen. Met prachtig weer, talloze bloeiende wilde planten en een stemmig gedicht over wolken onderweg is het voor veel deelnemers een prettige herinnering aan vervlogen tijden geworden.
De activiteit is tot stand gekomen doordat de activiteitenbegeleidsters van Zuyderland Geleen een paar IVN-ers troffen tijdens de Clubkascampagne-avond van de RABO Westelijke Mijnstreek in Limbricht in 2016. Voor dit jaar staat in juli nog een bezoek aan ons IVN-home op het programma en zullen we in oktober een lezing en wandelexcursie over het thema ‘paddestoelen’ verzorgen. Te oordelen naar de reacties van de Zuyderland-cliënten en de begeleiders is de formule inderdaad voor herhaling vatbaar.

Wist u dat...

Lintje voor Mia Versteegden

Tijdens de jaarlijkse Lintjesregen op 26 april jl. ontvingen 6 inwoners van de gemeente Beek uit handen van de burgemeester een koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje Nassau). Eén daarvan was Mia Versteegden-Crompvoets, die sinds een paar jaar actief is als IVN werkgroeplid. Als u benieuwd bent naar haar grootste verdiensten. Mia heeft de onderscheiding vooral te danken aan haar jarenlange inzet voor Unicef (vanaf 1986 tot aan de dag van vandaag), maar heeft in midden-Limburg ook een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van handbalvereniging(en) en was vele jaren actief binnen het Parochiebestuur van Spaubeek. Lees meer…….

Nieuwe natuur langs de Geleenbeek

De nieuwe natuur langs de Geleenbeek ontwikkelt zich razendsnel na het Corio Glana-project. Ook benieuwd hoe we dat weten? Nadat de Geleenbeek weer wat van haar oude allure als slingerende beek heeft teruggekregen, hebben we als IVN in april 2016 een mooi ‘Ommetje langs de beek en de Annakapel’ geopend. Lees meer………..

Waarom weinig vogels op de winterse voedertafels, omdat...

In onze eerste Nieuwsbrief schreven we over het geringe aantal vogels op de voedertafels, afgelopen winterseizoen. Het is weliswaar wat drukker geworden in het vroege voorjaar, maar veel huishoudens zijn blijven zitten met onaangeroerde voorraden vetbollen, en zonnebloempitten.  Lees meer………
Goed geschoten - Paul de Wit
Deze rubriek is bedoeld om u aan te moedigen om mooie natuuropnames of sfeerplaatjes met anderen te delen, waarbij de foto’s opgestuurd kunnen worden naar redactie@ivnspaubeek.nl.
Begin mei komt Paul de Wit - wonend aan de Soppestraat- nietsvermoedend uit zijn buitenschuur, waarbij een mooie vlinder blijkt te zijn meegelift op zijn jasje. En meer dan een uur later zit het mooie grijs-groene beestje nog op dezelfde plaats. Hoogste tijd voor een foto en wat nazoekwerk voor de naam. Het blijkt uiteindelijk de Oleanderpijlstaart te zijn, een (voor Nederland) zéér zeldzame trekvlinder uit subtropische gebieden. Behalve via het jasje van Paul heeft de vlinder vast en zeker nog meer ‘liftwerk’ achter de rug.
IVN werkt aan een duurzame samenleving. Ons idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. Daarom laten wij jong tot oud de natuur dichtbij beleven. We verbinden hen met groene initiatieven rond natuur en maatschappelijke thema’s zoals voeding, gezondheid en energie.
                


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IVN Spau-Beek · Burg. Eussenlaan 1 · Spaubeek, 6176 BA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp