Copy


IVN Spau-Beek = Beek, Geverik, Genhout, Neerbeek, Kelmond, Spaubeek

Klik hier voor de webbrowser versie
2020

Jaargang 4 nr.17

Natuurpalet
Nieuwsbrief IVN Spau-Beek

In deze nieuwsbrief

 

Agenda

 
VERVALLEN 10 januari 10-12 uur, MFC Musschenberg 101, Lezing Waterklaar
 

29-31 jan  de Tuinvogeltelling
https://www.vogelbescherming.
nl/tuinvogeltelling


21 feb 10-12 uur, MFC Musschenberg 101, Lezing Dieren van Namibië en Botswana. Aanmelden info@ivnspaubeek.nl.
 
14 maart 10-12 uur, MFC Musschenberg 101, Lezing Genezen met Kruiden. Aanmelden pdriessen7@gmail.com

 Klik hier voor de website www.ivnspaubeek.nl of check Facebook voor info over alle activiteiten. (Lukt het niet, dan kan dat aan uw browser liggen)John Leclair met een inktviszwamOm de porceleinzwam staan

Breed spectrum kruid kamille, voor veel kwalen een goed middel


Ook bij Wim in Cuijk is een vrijwillgersreep van de gemeente Beek aangekomen

Colofon

Digitale nieuwsbrief
Leden, donateurs en geïnteresseerden

Gratis

Uitgever: IVN Spau-Beek

Email:

Redactie@ivnspaubeek.nl

Redactieteam:

Petra Driessen
Leon Heemels
Ben Derks

Zie ook:

www.ivnspaubeek.nl
www.facebook.com/ivnspaubeek/ 
Wie eet wie is de vraag bij deze Dodaars eend en vis. Waarneming bij de Geleenbeek door Leon Heemels en Lion Demarteau die de film maakte.

IVN Nieuws

Beste lezers,
Als alles goed is hebben al onze leden en donateurs kortgeleden het jaarboekje van IVN Spau-Beek ontvangen. Dit was hoofdzakelijk gevuld met de meer algemene informatie over onze vereniging die nog steeds groeit - 200 leden dit jaar - en bloeit. Deze digitale nieuwsbrieven zijn meer gericht op de activiteiten die achter ons liggen en de activiteiten die we komend kwartaal gepland hebben.
Als 2020 ons iets heeft geleerd, is het dat gezondheid, welzijn en nabije natuur van onschatbare waarde zijn en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Laat 2021 het keerpunt zijn in ons denken en doen, zodat we ook na deze crisis verder kunnen bouwen aan een natuurrijke, milieuvriendelijke, circulaire en gezonde samenleving.
Namens het bestuur van IVN Spau-Beek wens ik allen
Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar.

Leon Heemels, Voorzitter

N.B. Het komt door Corona nu vaak voor dat een activiteit moet worden afgeblazen, terwijl de berichtgeving in diverse bladen of boekjes al gedaan is. Raadpleeg altijd daags tevoren www.ivn.nl/afdeling/spau-beek/activiteiten en/of volg onze evenementen via Facebook.)

In het lokale nieuws het volgende:

Zonneweiden in Genhout?
In Genhout was er een burgerinitiatief 'Genhout voor Groot en Klein (GEK)', met als doel om 10 hectare zonneweiden aan te leggen in het gebied van Hoeve Printhagen. De actiegroep 'Geen Zonnepark Genhout (GZG)' is hier echter tegen. Na overleg tussen beide partijen is besloten om het plan nu in de ijskast te zetten. De discussie over het burgerinitiatief in de gemeenteraad over, wat eerst een hamerstuk leek, is nu uitgesteld tot januari 2021. De gemeente heeft inmiddels een concept-rapport opgesteld: 'Omgevingsbeleid voor zonneparken in de gemeente Beek'. IVN Spau-Beek heeft hierover al een zienswijze ingediend. En wel dat de nadruk in elk geval zou moeten liggen op het leggen van zonnepanelen op daken en parkeerterreinen, en op de terreinen van MAA en op de snelwegtaluds. Al deze plannen vallen binnen het kader van de 'Regionale Energie Strategie Zuid-Limburg (RES)'. In 2019 was er ook al een particulier plan om zonnepanelen te leggen langs de A2 aan de kant van Catsop.
Enfin, wat vindt U van deze ‘nieuwe energie’-discussie? En van de groene raaigraswoestijn bij Printhagen? Waar kunnen zonnepanelen het beste worden aangelegd?
Volg deze discussie op de website van de gemeente Beek en in De Limburger. Ook wij houden U op de hoogte.
Wim Castenmiller/ Milieuwerkgroep.

Werkgroep in de kijker: de Vogelwerkgroep

De Steenuilenwerkgroep bestond uit twee vrijwilligers, Harrie Meels en Leon Heemels. Als vogelwerkgroep zijn we vele jaren bezig geweest met het monitoren van 27 steenuilenkasten en enkele kerkuilenkasten. De meeste steenuilenkasten hangen op ca. 2,5 m hoogte bij particulieren op het erf. Er is dit jaar wel het een en ander misgegaan!
Een fruitboom waarin we een zeer succesvolle steenuilenkast hadden hangen is op 10 feb. 2020 door een vroege voorjaarsstorm omgewaaid. We hebben een nieuwe ‘steenmarter-proof steenuilenkast’ opgehangen aan een andere fruitboom op ca. 10 m van de vorige plaats. De steenuil is wel nog gesignaleerd, echter het heeft niet geleid tot een nieuw nest jongen. Daarnaast is de werkgroep uitgeschakeld geweest door de beperkte gezondheid van Harrie Meels en hebben we bijna niets kunnen doen aan het controleren van nestkasten. 
Inmiddels heeft de werkgroep recent versterking gekregen met enkele nieuwe werkgroepleden. Ellie Graafmans, Wim Castenmiller en Wil Hornesch. Ik hoop dat we 2021 beter kunnen afsluiten dan 2020. 
Leon Heemels, coördinator Steenuilenwerkgroep
 
Nog enkele tips voor de wintervoedering:
Vogels houden van een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes. Daar vinden ze volop voedsel. U kunt daarnaast het gehele jaar bijvoeren. Meer informatie over het voeren van vogels kunt u vinden bij https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/vogels-voeren
 
Nationale Tuinvogeltelling
Telt u ook weer mee met de tuinvogeltelling op 29, 30 & 31 jan. 2021? Voor meer info, zie https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

 

Terugblik

Op 31 okt. 2020 hebben we het 200ste lid mogen begroeten in ons IVN Home. Het 200ste (gezins-)lid aan ’t woord!
Wij zijn Michel en Anniek Derks en wij zijn het 200ste lid van IVN Spau-Beek.
Hoewel we pas kort lid zijn van IVN Spau-Beek, zijn het IVN-honk in het retraitehuis en Stammenderbos ons zeker niet onbekend…
Michel: Mijn vader, Ben Derks, is al sinds ik mij kan herinneren actief lid van IVN Spau-Beek. Al heel jong ging ik daarom in de weekenden mee naar het honk en was ik vaak te vinden in het Stammenderbos. Ik was destijds nog heel jong, maar ik kan me een aantal dingen nog goed herinneren. Zo gingen we regelmatig met verschillende IVN leden wandelen in het bos en natuurlijk hielp ik met ‘padden rapen’. Thuis wordt nog vaak de herinnering van de ‘IVN-soep’ opgehaald; ik hield niet van soep, maar de soep die bij IVN Spau-Beek werd gekookt, ging er altijd wel in. Sindsdien noemde mijn moeder alle soep die zij maakte ‘IVN-soep’, want wat voor een soep het ook was, IVN-soep at ik altijd.
Anniek: Toen ik op de basisschool zat, ging ik ieder jaar met mijn ouders mee om padden en kikkers uit de emmers te halen bij de Paddentrek. Ik kwam in aanraking met het Jeugd-IVN en werd lid. Onder leiding van onder andere Anjo, Marjolein en Lieke zijn we regelmatig het bos in getrokken. We leerden over paddenstoelen, gingen aan de slag met zoekkaarten, leerden van Lei, alles over stenen en grondlagen en hielpen met nestkastjes. Ik kan me zelfs herinneren dat we op kamp zijn geweest in het Scoutinggebouw aan de vijver in Sittard en op een boot in Maastricht! Het was een heel leuke tijd.

Uiteindelijk hebben wij (met een beetje hulp van Ben) de weg naar IVN Spau-Beek teruggevonden!


= De samenwerking met het Elsmuseum heeft ondanks Corona-beperkingen toch een aardig aantal bezoekers opgeleverd aan IVN-tentoonstelling over Klimaat en Duurzaamheid. Het verzoek om onze expositie daar te handhaven willigden wij graag in.
Dus....ook in 2021 bent u welkom in het Elsmuseum. Tijdens de algemene openstellingstijden, zie  https://www.elsmuseum.nl/activiteiten.html#content5-u, is het nog steeds mogelijk om de expositie te bezoeken, maar aanmelden is verplicht. Een gids van IVN Spau-Beek vertelt u desgewenst graag een mooi verhaal bij hetgeen er allemaal te zien is.

= In oktober, november en december hebben we maar één groepsactiviteit kunnen laten doorgaan helaas. Maar dat was dan wel de paddenstoelenjacht met Henk Henczyk en John Leclair, die weer heel succesvol was.
Hierbij een verslag van deze door jong en oud gewaardeerde Paddenstoelenexcursie door Anya Smeets, natuurgids i.o.

 

Vooruitblik

= Het voorjaar in met een tuiny forest?
Hét cadeau voor jezelf of een ander: natuur. Voeg kleur, geur en leven toe aan jouw tuin, of die van een vriend, familielid of kennis, met een Tuiny Forest, een inheems bos op tuinformaat. Binnen een halve dag creëer je een inheems microbos van 6m2 in de tuin vol bomen, struiken en kruiden. Goed tegen hittestress en verdroging, goed voor vlinders, vogels én...goed voor jezelf! Bestellen door hier te klikken. Vanaf maart worden deze pakketten thuis gestuurd. 
https://www.ivn.nl/tuiny-forest/tuiny-forest-cadeaupakket

= Lezing - De wondere dierenwereld van Namibië en Botswana
Op zondag 21 februari 2021 om 10.00 uur in het MFC ’t Roadhoes te Spaubeek.In het MFC worden de Corona-regels gehanteerd. Verplicht inschrijven, max. 30 personen, mondkapje bij binnenkomst en vertrek, 1,5 m enz. Deze lezing wordt gegeven door Leon Heemels van het IVN Spau-Beek.
De wondere dierenwereld van Namibië en Botswana is een ongelofelijke ervaring. Met deze presentatie krijg je een indruk van het bijzondere landschap, de flora en fauna die je kunt verwachten in deze schitterende landen.
De tour brengt je langs het hoogste duin ter wereld, in de bekende Sossusvlei met de oneindige, okergele duinen met één van ’s werelds wonderbaarlijkste vergezichten. De vrouwelijke vormen kunnen tot wel 300 meter komen. Geologen zeggen dat deze woestijn de oudste in de wereld kan zijn.
Een impressie van onverwacht leven in de woestijn, de z.g. 'living desert'.
Ook hebben het bezoek aan Etosha National Park, de Mahango Game Reserve, Chobe National Park, het meest wildrijke park in Botswana met een savannelandschap afgewisseld door bossen en de Okavanga Delta een onuitwisbare indruk achtergelaten.Het betreft een persoonlijk reisverslag.
Aanmelden via info@ivnspaubeek.nl

= Lezing - Genezen met kruiden.
Op zondag 14 maart 2021 om 10.00 uur in het MFC ’t Roadhoes te Spaubeek.In het MFC worden de Corona-regels gehanteerd. Verplicht inschrijven, max. 30 personen, mondkapje bij binnenkomst en vertrek, 1,5 m enz. Deze lezing wordt gegeven door Petra Driessen, natuurgids en herborist.
In deze lezing zal er worden verteld over de traditie van het zelf genezen van kwalen en ongemakken met kruiden, zoals dat voor de opkomst van de farmaceutische industrie in menig huishouden gebruikelijk was. Een aantal eenvoudige remedies wordt met u gedeeld. Een pen en aantekenblok zijn handig om kruidenrecepten te noteren.
Aanmelden via pdriessen7@gmail.com

Wist u dat...

….binnen het landelijke IVN enkele afdelingen een aktie zijn gestart om contact te leggen met tuincentra over de aan u verkochte planten? Uit onderzoek van Greenpeace in 2014 en 2017 is gebleken dat er nog vaak vaste planten worden verkocht die sporen van pesticiden bevatten. Deze giften zitten in alle delen van de plant, en kunnen zo door bijen worden opgenomen.
Ook worden er zelfs nog zgn. invasieve exoten verkocht (bv.duizendknoop-varianten, watercrassula) die in onze natuur gaan woekeren wanneer ze buiten de tuinen verspreid raken. IVN Spau-Beek heeft zich bij deze aktie aangesloten. We bezoeken een aantal tuincentra en plantenzaken om het probleem te bespreken en een brief met uitleg te overhandigen.

...de Gemeente Beek aan alle actieve vrijwilligers een lekkere reep chocolade heeft uit laten delen in plaat van het gebruikelijke jaarlijkse vrijwilligersbal?
 
…onze enige echte IVN Klimaatgids in de regio, Wim Castenmiller, met afstand de winnaar werd van de deelnemers aan de quiz voor boombeschermers in heel Limburg door NMF georganiseerd..Ja, je bent coördinator van Flora & Fauna of niet

 
…de Rabo Spaar Actie dit jaar het dubbele heeft opgeleverd in vergelijking met andere jaren, bijna EUR 1.000,=? Superbedankt!!!


...dat u alle voorafgaande Natuurpaletten kunt vinden als u op deze link klikt https://us14.campaign-archive.com/home/?u=8597cb93e9219b4f303aaee9b&id=ecc78711a6 en dat ook niet leden welkom zijn om zich te abonneren op deze nieuwsbrief http://eepurl.com/cIo1HT
 
nieuwe IVN leden moeten zich aanmelden via IVN.nl? U vindt ook op www.ivnspaubeek.nl een aanmeldlink. Kom erbij!!!
Goed geschoten!                                  
Deze rubriek is bedoeld om u aan te moedigen om mooie natuuropnames of sfeerplaatjes met anderen te delen, waarbij de foto’s opgestuurd kunnen worden naar redactie@ivnspaubeek.nl.
Deze keer schoot Leon Heemels deze beverdam in de Rode Beek met een niveauverschil van 1 meter.


En daarna nog deze rode heidelucifer, m.b.v. een macrolens.
IVN werkt aan een duurzame samenleving. Ons idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. Daarom laten wij jong tot oud de natuur dichtbij beleven. We verbinden hen met groene initiatieven rond natuur en maatschappelijke thema’s zoals voeding, gezondheid en energie.
               


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IVN Spau-Beek · Burg. Eussenlaan 1 · Spaubeek, 6176 BA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp