Copy


VIRKER VOODOO PÅ DIG?

Du har selvfølgelig hørt om voodoo. Og du får garanteret det indre billede frem af heksedoktoren, der med skræmmende ansigtsmaling stikker den obligatoriske nål ned i den lille dukke. Hvorefter den stakkel, som dukken forestiller, udsættes for ubærlig pine og en alt for tidlig død.

Og det er ikke det rene pjat. For der er dokumenterede eksempler på “Death by voodoo". Så mange, at et hold af forskere fra Harvard under ledelse af Wade Davis og Regis DeSilva satte sig for at undersøge fænomenet 1)

De fandt både eksempler på, at heksedoktorer var gode til at spotte folk, der i forvejen skrantede - eller at de diskret hjalp voodooen lidt på vej med noget god, gammeldags gift.

Men der var også eksempler på, at folk simpelthen døde, fordi de troede, at de skulle dø - dvs. pga. en negativ overbevisning.
Rent fysisk gav denne negative overbevisning sandsynligvis iflg. fysiologen Walter Cannon en overaktivitet i det sympatiske nervesystem (den, der reagerer med kamp og flugt), som resulterede i hjerteanfald. Sandsynligvis dog ved mennesker, der  i forvejen havde en eller anden form for hjerteproblemer

Davis og DeSilva kaldte fænomenet for “Psykofysiologiske dødsfald”, dvs. hvor psykens tanker og overbevisninger skabte så store fysiologiske ændringer, at de resulterede i døden.

Vi kan sagtens grine ad den slags enfoldige personer, der tror på, at en nål i en dukke kan påvirke deres helbred. Men er vi selv så meget bedre?  Meget tyder på, at de fleste af os er lige så påvirkelige.

For hvad med hende, der pga. sin nye, religiøse overbevisning pludselig føler sig som et dårligt menneske og overvejer selvmord, fordi hun har kysset med en anden, inden hun blev gift? Eller hvad med alle dem, der stoler på negative, religiøse, fuldstændigt udokumenterede overbevisninger, som en gammel mand læser op fra en endnu ældre bog for at fylde sin menighed med skyld og skam.

Hvad med hende den stressede, der går helt ned, fordi hun får en fejlagtig skizofreni-diagnose af lægen?

Hvad med alle dem, der bilder sig selv ind, at de ikke er gode nok? Bare fordi deres forældre glemte at fortælle dem det - eller fordi en psykopat mobbede dem i skolen.

Hvad med ham, hvor blodtryk og puls i 2007 steg voldsomt, da han troede, at han havde spist et glas antidepressiver - og hvor blodtryk og puls igen faldt til det normale, da han fik at vide, at han bare havde spist kalktabletter?

Det at tage negative overbevisninger ind som sandhed kaldes NOCEBO-effekten. Nocebo betegnes ofte som placebo-effektens “Onde fætter”. For ligesom det er fint dokumenteret, at positive overbevisninger og forventninger har en klar, fysiologisk effekt på nervesystemets kemi, så har nocebo det også. “Tro kan hele, og tro kan dræbe”, som Davis og DeSilva pointerede.

Så hvis du kan finde på at tage dine egne, tåbelige, negative overbevisninger ind som sandhed - eller hvis du kan finde på at  tage andres negative overbevisninger ind som sandhed, så virker voodoo rigtigt fint på dig. Og det kan godt være, at du ikke dør af det indenfor den næste måned, men du kan læse HER, hvordan kronisk stress er livsforkortende, belaster hjerte-kar-systemet og påvirker kroppens aldring. 

Derfor hander al neurocoaching om at  ændre NOCEBO til PLACEBO, så du lærer selv at styre kemien i dit nervesystem. Og  sige tak, men nej tak til tåbelige, negative overbevisninger. Så du derigennem kan blive herre over både dit humør, dit helbred og dit liv.

Copyright © 2017 Dansk Center for Neurocoaching, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp