Copy
Videoen åbner i din browser, når du klikker på billedet


OVERRASKENDE BUD PÅ DIN STØRSTE ANGST

 

Jeg fortæller tit kunder om den amerikanske psykiater Irvin Yalom. 

Han opregnede nemlig de 4 eksistentielle angster, som han mente var i os alle:
1. Angsten for døden.
2. Angsten for ikke at være ok.
3. Angsten for at tingene ikke giver mening.
4. Angsten for frihed.

Når jeg nævner den sidste…, studser kunderne tit. “Angst for frihed…..hvordan kan man være bange for at være fri?

Alligevel ser vi den rigtigt tit. For den er ofte en af de ubevidste blokader mod at få det godt, som mange oplever.

Specielt hos teenagere og unge i 18-25-års-alderen, der er bange for at slippe den barnlige offerrolle, fordi de er bange for de krav og forventninger og ansvar og valg, der hører til det at være voksen. Så er det tryggere at parkere sin frihed hos far og mor. 

Men vi ser den faktisk også hos voksne, hvor det offentlige i mange år har overtaget forældrenes rolle. Så melder angsten for at få det godt - angsten for at blive fri for sygdom og depression - sig. For hvad så med kontanthjælpen eller sygedagpengene og førtidspensionen? For med frihed følger ansvar….

Det er selvfølgelig ubevidste mekanismer. Men det er jo også det, der gør dem så stærke. Fordi de er udenfor vores bevidste kontrol.

Denne tekst af Marianne Williamson blev populær, da den første sorte, sydafrikanske præsident, Nelson Mandela, i 1994 brugte den i sin indsættelsestale. Den illustrerer ganske udmærket netop angsten for frihed og angsten for at udnytte vores potentiale:

Se Mandela for dig, omgivet af tilhængere så langt øjet rækker. Mærk historiens vingesus. Og hør Mandelas stemme med den karakteristiske, sydafrikanske dialekt.

"Vores dybeste frygt er ikke, at vi er utilstrækkelige. Vores dybeste frygt er, at vi er kraftfulde udenfor enhver forestillingsevne. 

Det er lyset i os - ikke mørket - der skræmmer os mest. 

Du gør ingen nogen tjeneste ved at gøre dig lille. Der er intet oplyst eller klogt eller hensynsfuldt ved at gøre dig selv lille, så dem omkring dig ikke skal føle sig usikre. 

Vi er alle bestemt til at stråle - ligesom børn gør det. Og det er ikke kun nogle af os. Det er os alle! Og når vi tillader vores eget lys at stråle, giver vi helt ubevidst også andre mulighed for at gøre det samme. 

Og i takt med at vi frigører os selv fra vores angst, frigør vores blotte tilstedeværelse også andre."

Michael Kjærsgaard, neurocoach

Copyright © 2017 Dansk Center for Neurocoaching, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp