Copy
Pressmeddelande från Institutet för Mediestudier: En halv annonsmiljard borta från journalistiken på ett år.
 
View this email in your browser
Ny sammanställning av IRM för Institutet för Mediestudier:

Journalistikens andel av reklamintäkterna halverad sedan 2008
– har förlorat mer än en halv miljard i annonsintäkter på ett år

Institutet för Mediestudiers årliga mätning av reklamintäkterna till samhällsjournalistik, som presenteras i dag, visar att nyhetsjournalistikens andel av reklamintäkterna halverats sedan 2008, från 36 procent till 18 procent av de totala reklamintäkterna. 

I reda pengar har mer än fyra av tio reklamkronor försvunnit sedan 2008, totalt en sänkning med över fem miljarder kronor i årsintäkt för journalistiken. Under förra året föll annonsintäkterna till journalistik åter, trots att den totala annonsmarknaden slog rekord. 

Det är Institutet för reklam- och mediestatistik (IRM) som för Mediestudiers räkning beräknat reklamintäkterna hos medier med nyhetsjournalistiskt innehåll under perioden 2008 till 2018. 

Nyhetsjournalistik tappade förra året mer än en halv miljard kronor (523 miljoner), samtidigt som annonsmarknaden i stort nådde all-time-high.

Sedan 2011 har medier med nyhetsjournalistik halkat efter marknadens utveckling kraftigt och regelbundet.
– En viktig förklaring är att annonser flyttat till digitala medier – och att dessa främst köps från de stora globala företagen som Google och Facebook, säger Lasse Truedson, föreståndare för Institutet för Mediestudier. 

– De senaste åren har journalistiken tappat en halv miljard per år. Det är en förlust i nivå med hela presstödet – varje år. Pengar som inte kommer tillbaka. Det är en enorm utmaning för journalistiken, säger Lasse Truedson, föreståndare för Institutet för Mediestudier.

Här kan du ladda ner rapporten och få del av fler detaljer.

Rapporten presenteras av IRMs VD Madeleine Thor vid ett seminarium i Almedalen imorgon kl 08.00. Detaljer i spalten till höger.

Kontakt:
Lasse Truedson, föreståndare Mediestudier:
070-632 04 06 eller lars@mediestudier.se

Seminarium onsdag morgon kl 08.00 i Almedalen

Imorgon bitti presenteras IRM:s data mer i detalj av VD Madeleine Thor följt av en paneldiskussion. Ingen anmälan behövs.

Tid: onsdag 3 juli kl 08.00-08.45
Plats: TCO:s lilla scen, Strandgatan 19, Visby
Medverkande: 
Madeleine Thor
, VD IRM
Ulf Hermansson Samell, marknadschef, Cabonline, tidigare på Sveriges Annonsörer.
Tiina Mykkänen, VD, Gotlands Media.
Moderator Lars Truedson, Institutet för Mediestudier

Institutet för mediestudier ska - med forskningen som verktyg – verka för en välgrundad diskussion i samhället om hur medierna sköter sin grundläggande uppgift: att på medborgarnas uppdrag granska makten och skildra verkligheten.
Det sker genom att initiera egen forskning eller sprida kunskap om andras forskning samt genom att vara en mötesplats för diskussioner om mediers roll i samhället.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Institutet för Mediestudier · Pustegränd 1-3 · Stockholm 11820 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp