Copy
MØDER DER NYTTER OG FLYTTER

Mødeleders greb under selve mødet

Tip 7 
ud af 10

Mødeleder - invitér uenighed ind i mødet

Mange ledergrupper får en kollektiv følelse af handlekraft, når de sammen tager hurtige beslutninger. Men det betaler sig at sætte tempoet ned og invitere uenigheden på banen.

En hurtigt opnået enighed er nemlig ofte udtryk for, at vi forsimpler noget, som i virkeligheden er komplekst. Derved slipper vi i psykologisk forstand af med den usikkerhed, som kan være forbundet med at være i tvivl. Men det er slet ikke sikkert, vi når frem til det bedst mulige alternativ.

Den gode mødeleder sørger for, at gruppen kan håndtere uenigheder og konkurrerende alternativer. Det kan hun f.eks. gøre sådan her: 

1. I stedet for at bede om folks umiddelbare reaktioner på et forslag eller en indstilling efterfulgt af ”ordet er frit", beder mødelederen deltagerne enkeltvis tage stilling til både fordele og ulemper ved forslaget. For at give plads til både de hurtige og de langsomme, de ekstroverte og de introverte, de impulsive og de eftertænksomme, de dristige og de forsigtige i teamet giver hun alle et par minutter til at notere f.eks. tre fordele og tre forbehold ved det aktuelle forslag 

2. Dernæst tager hun en runde, hvor begge typer synspunkter synligt fastholdes f.eks. på en tavle.

3. Når alle har sagt deres, tager man fælles stilling til, hvad oversigten af plusser og minusser fortæller, og hvad næste skridt skal være.

Fordelen ved at sætte farten ned på denne måde er, at alle kompetencer og synspunkter tvinges i spil. Samtidigt øger man eftertænksomheden og får demonteret den automatik, der ligger i, at den hurtigste oftest har det med at sætte dagsorden.
 
Metoden giver mere kvalificerede beslutninger, større fælles ansvar og dermed meget mere ejerskab hos den enkelte. 

Tip 7 er derfor: Invitér uenighed ind i mødet

Læs mere:

Tips til at undgå ledergruppe-bias i dine møder


 

Michael Bo Nielsen er selvstændig ledelseskonsulent. Han er affiliate i BetterMeetings. Kontakt ham på mbn@mbnielsen.dk.

Gå til hjemmeside her.
Wenche Strømsnes er stifter og leder af BetterMeetings. Kontakt hende på wst@bettermeetings.as


Gå til BetterMeetings her.

Om denne serie

Der spildes meget tid i møder. Der findes ledere, der faktisk kan frigøre en hel arbejdsdag hver eneste uge, hvis mødekvaliteten blev løftet. Fordi møder af høj kvalitet giver energi, ejerskab og gode beslutninger, som kan handles på uden yderligere opfølgningsmøder og bilaterale afklaringer. Møder er lederens vigtigste teknologi.

Det handler således om at komme af med de mange møder, der holdes på rutinen eller reelt kun afholdes for at kompensere for, at et tidligere møde var for dårligt. Forskningen peger på, at det er mellem 25-50% af alle møder i en organisation. 

Der er tid og penge at hente på at løfte mødekvalitet.

Denne serie giver tips til greb mødeleder kan anvende under selve mødet. Se tidligere tip her

Men mødekvalitet skabes faktisk især før mødet, i måden mødeleder designer på. Ugens tip op til sommerferien handlede om netop dette. Se det samlede materiale om forberedelse på linket nedenfor.  

Hent "Mødeleders syv skridt til et godt designet møde"

Få et tip om ugen

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver søndag sender vi et nyt tip. Tilmeld dig her.
 

Viden om mødeledelse

Vi har samlet veldokumenteret viden om mødeledelse igennem flere år. Gå til vores artikelarkiv og søg den inspiration, du mangler. 

We're Social. Find os her

Copyright © 2018 BetterMeetings

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik

Email Marketing Powered by Mailchimp