Copy
GODE MØDER ER OGSÅ DIT ANSVAR

Dette er det femte af 10 søndagsbreve om det gode mødefølgerskab

Lange møder, hvor man ikke rigtigt føler, at man kommer nogen vegne, tager energien ud af de fleste. Når mødet er slut, er det klart, hvad der gik galt. Det var ham, der sagde alt for meget. Og hende, der kiggede ud af vinduet. Og ham, der ikke var forberedt. Og hende, der tjekkede mails på sin telefon. Og ansvaret....  Mødeleder burde have grebet ind, ikke? Nej - når du deltager i et møde er ansvaret også dit. Se her, hvad du kan gøre. 

Når mødeleder mister grebet

Der er altid mange interesser på spil i et møde! Nogle mødedeltagere bliver påvirket mere end andre af det, der diskuteres. Nogle har erfaringer, præferencer, håb, frygt eller ambitioner, som kan påvirke dem til at se tingene på en bestemt måde. Nogle vil være fyldt op af helt andre ting, f.eks. problemer i egen afdeling eller et andet møde tidligere på dagen, og endelig er der dem, der bare en supergode til at fokusere og engagere sig i lige netop det tema, der er på dagsorden.  

Alle disse ting vil være med til at sende diskussioner i mange retninger og gøre det svært for mødeleder at bevare overblikket. 

Egentlig er det ganske enkelt. En drøftelse skal fortsætte præcis lige så længe, som der bringes nye argumenter og vinkler til samtalen. Og den skal stoppes i samme øjeblik, de samme argumenter gentages, eller formålet med at tale bliver et andet end at bidrage konstruktivt til samtalen.

Men det kan være pokkers vanskeligt at holde hovedet tilstrækkeligt koldt til at bevare dette overblik. Som mødedeltager kan du hjælpe ved at tilbyde din assistance til mødeleder.

Er det klart for dig, hvilke forskellige vinkler der lige nu er i spil? Så rids det op mundtlig eller på en flip, så alle kan se det. Er det tydeligt for dig, hvem der bliver ved med at "ride den samme kæphest" - så sig det: "Jeg lægger mærke til at netop dette er vigtigt for dig, så det er hermed noteret. Lad os lige høre, hvad andre i gruppen tænker?" Er det tydeligt for dig, hvem der er stille, men burde bidrage - kald på input: "Du er meget stille. Hvad tænker du om dette?" 

Er det ikke klart for dig, kan du stille spørgsmål som: "Er det, vi taler om nu, det mest vigtige? Hvorfor er det vigtigt?", "Hvor er vi på vej hen lige nu i forhold til det, vi netop har aftalt?" Men adressér spørgsmålene til gruppen - ikke til mødeleder! På denne måde assisterer du mødeleder uden at overtage mødeledelsen.

Det er altid mødeleder - og kun mødeleder - der afgør, hvornår et punkt kan konkluderes, og I kan gå videre til næste punkt på dagsorden. Men alle deltagere i mødet har et ansvar for, at processen derhen fungerer. 


 

Michael Bo Nielsen er selvstændig ledelseskonsulent. Han er affiliate i BetterMeetings. Kontakt ham på mbn@mbnielsen.dk

Gå til hjemmeside her.
Wenche Strømsnes er stifter og leder af BetterMeetings. Kontakt hende på wst@bettermeetings.as


Gå til BetterMeetings her.

Få et tip om ugen

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver søndag sender vi et nyt tip. Tilmeld dig her.
 

Viden om mødeledelse

Vi har samlet veldokumenteret viden om mødeledelse igennem flere år. Gå til vores artikelarkiv og søg den inspiration, du mangler. 

We're Social. Find os her

Copyright © 2019 BetterMeetings

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik

Email Marketing Powered by Mailchimp