Copy

Her er metoden til at skabe en handlekraftig ledergruppe

Involver! Så enkelt er det. Involvering skaber ejerskab. Ejerskab skaber handlekraft.

Det er det simpleste trick i ledelsesbogen. Og det er det vanskeligste. Mange ledere oplever, at involveringen er ukvalificeret, irrelevant og skuffende. Dermed bliver den kosmetisk, og det er begyndelsen på en ond cirkel, hvor deltagerne ikke tager imod invitationen til at lade sig involvere.

En leder skal gøre det let for folk at involvere sig. Det gøres bedst, når gruppen er samlet: dvs. på ledelsesmøderne. 

Indtil nu i denne serie, har vi skrevet om at lave dagsorden, sorteret punkterne og motivere hvert punkt (se opsummering længere nede). Når dette er på plads, er det tid til at engagere gruppen:   

1. Få de operationelle punkter væk fra dagsorden 
Operationelle punkter om dag til dag drift hører ikke til på et ledelsesmøde. De er bedre klaret på korte daglige tjek-ind, stående møder, tavlemøder. Langt de fleste grupper har god gavn af denne slags hyppige tjek-ind-møder.

Det gør det muligt at fokusere sine længere ledelsesmøder på taktiske og strategiske emner. Og det er i samtalen om disse emner, at grunden til god involvering skabes. Det er her, man får en indsigt i hinandens forskellige tilgange, gruppens bidrag og forretningens væsentligste temaer.    

2. Giv ansvaret for konkrete dagsordenspunkter til deltagerne
En mødeleder kan aldrig slippe ansvaret for at designe mødet. Og som det er fremgået af denne serie, er det en væsentlig opgave. Men det er en god ide at slippe styringen på enkeltpunkter på dagsorden. Lad en deltager tage ansvaret og overlad ordet til vedkommende, lige så snart mødeleder har motiveret, hvorfor punktet er på dagsorden. 

3. Forlang skriftligt oplæg som bilag
De bedste mødeledere bruger aldrig tid på et møde på dagsordenspunkter, hvor der ikke er fremsendt uddybende materiale forinden. Fordi de ved, at den slags samtaler bliver påvirket af dagsformen i rummet, og dermed leder til ukvalificeret samtale.

Den tankeproces, den enkelte har, når han udfærdiger et notat, eller læser og forholder sig til det, er helt nødvendig for at skabe en samtale af høj kvalitet i rummet.

I næste uge handler nyhedsbrevet kun om, hvordan der skaber bilag af høj kvalitet. 


 

Mødeleders vigtigste opgave er at skabe klarhed

Om denne serie

Der spildes meget tid i møder. Hvis det skal løses, er der kun én vej. Den er til gengæld veldokumenteret og lige til at gå til. Det handler om at øge kvaliteten af mødet.

Høj mødekvalitet skaber færre møder, fordi mere rundes af på selve mødet. Mødekvalitet skabes før mødet. Ved at alle deltagere forbereder sig. Mødeleder har en opgave i at gøre det let at forberede sig.

Fem ud af fem ledere ved det. To ud af fem gør det. Fordi vi alt for ofte undervurderer mødets betydning, og driver det på rutinen. 

Denne serie af ti ugentlige tips til bedre mødeledelse har fokus på at afdække, hvordan vi får vendt viden til handling. Så alle ledere i din organisation faktisk gør det, de allerede ved, de bør gøre.

Uge 21. Lav altid en dagsorden
Uge 22. sorter punkterne efter vigtighed
Uge 23. Det første og sidste punkt på dagsorden er givet
Uge 24. Motivér hvert punkt
Uge 25. Involver


 

Få et tip om ugen

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver søndag sender vi et nyt tip. Tilmeld dig her.
 

 

Wenche Strømsnes er stifter og leder af BetterMeetings. Kontakt hende på wst@bettermeetings.as

Gå til BetterMeetings her.

Viden om mødeledelse

Vi har samlet veldokumenteret viden om mødeledelse igennem flere år. Gå til vores artikelarkiv og søg den inspiration, du mangler. 

We're Social. Find os her

Copyright © 2018 BetterMeetings

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik

Email Marketing Powered by Mailchimp