Copy
Se i browser
Omgivet af løgnere - også i møder 
"Omgivet af løgnere". Sådan lød titlen på Arne Selviks bog, der fik ganske mange til at hæve øjenbrynene, da den udkom i 2007. Pointen i bogen er tankevækkende. Den handler om at forstå de mekanismer, der er på spil i en organisation, som gør, at en medarbejder ikke altid har incitament til at være ærlig overfor sin leder. Lederens fokus og adfærd gør, at han ofte uforvarende havner i en situation, hvor han er omgivet af "ja-sigere."

Møderne er særligt følsomme, fordi alle er udstillet for alle, så her skal lederen være særlig opmærksom. Hvis en mødedeltager forlader et møde uden ejerskab for det aftalte, vil der ikke ske den ønskede handling efterfølgende. Og her ligger den virkelige udgift påført virksomheden af dårlige møder.

Der kan være mange årsager til, at en mødedeltager ikke siger, hvad hun bør sige eller spørger om det, der skal spørges om. Benhård tidsstyring er en af synderne. Mange mødeledere pryder sig med deres evne til tidsstyring, men det er også med til, at tempo i samtalen bliver vigtigere end kvaliteten. Og det kan blive et argument for en mødedeltager til ikke at sætte ord på sin tvivl. 

Mødeleder skal skabe klarhed og konflikt

Men grundårsagen er oftest, at den enkelte opfatter, at han må mangle information i forhold til de andre i rummet. Derfor følger han gruppen mere end at udfordre den.

Mødeleder skal skabe klarhed
- ved at være tydelig om, hvad sagens kerne er og
- ved at ridse op, hvad der findes af fakta.
Hun må aldrig tage for givet, at alle har den relevante information. Selv når det er "common sense," er det mødeleders opgave at gøre common sense common.  

Mødeleder skal søge konflikt
- ved at efterspørge modsatrettede synspunkter og 
- ved at provokere vinkler frem som ellers ikke ville komme.
Det skal være anerkendt og respekteret at bringe modsatte synspunkter frem. Først når de mulige vinkler på en sag begynder at gå igen - altså samtalen er præget af gentagelser - skal mødeleder skære igennem og sørge for, at der bliver konkluderet. 

Klik på "Læs mere" nedenfor, for mere baggrund om at undgå gruppebias i møderne.
 

 
Bedre møder giver færre møder.
Hertil afslører studier, at mødekvalitet har sammenhæng til
Jobtilfredshed
Organisatorisk stress
 
Læs mere
Handlekraft

Få et tip om ugen:

Møder er motoren i forretningens udvikling

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver søndag sender vi et nyt tip.

Wenche Strømsnes er stifter og leder af BetterMeetings. Kontakt hende på wst@bettermeetings.as.   

Share
Tweet
Forward
Share
Få et tip om ugen
Gå til hjemmesiden
Se alle tips
Brug 2-3 timer i jeres gruppe på at drøfte, hvordan I får endnu mere ud af den tid, I bruger i møder. Book et foredrag her.
Når møder bliver for dyre
Studier viser, at mindst 15% af en virksomheds lønsum anvendes ved, at medarbejdere og især ledere sidder i møder. Det er indlysende, at jo mere værdi, der kan skabes for denne enorme sum, jo bedre er det for virksomhedens konkurrencekraft. Vejen til at skabe værdi i møder er enkel og helt ukompliceret. Alligevel er mange ledere blinde for det. Tre ud af fem ledere tager slet ikke deres møder alvorligt. Denne serie på 10 ugentlige tips har til formål at påpege de ting, der gør møder uhensigtsmæssigt dyre og give et tip til at vende det til handekraft. 
Uge 11: Mødedeltagere, der kommer for sent
Uge 12: Orienteringspunkter
Uge 13: For lange drøftelser
Uge 14: Fraværende mødedeltagere
Uge 15: Dårlige referater
Uge 16: Elendige beslutningsoplæg
Uge 17: Dårlig disciplin i mødet 
Uge 18: Uforberedte deltagere
Uge 19: Uærlig samtale

Email Marketing Powered by Mailchimp

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik