Copy
Se i browser
Lav beslutningsoplæg der flytter forretningen - do's and don'ts
En dygtig mødeleder ved, at involvering er afgørende for et godt møde. Derfor designer han mødet, så det er let for deltagerne at engagere sig i samtalen på selve mødet. En måde er at sende uddybende bilag ud til mødepunkterne på dagsorden. Men her går det meget ofte galt. 

En typisk fejl er, at bilag er alt for lange og indeholder alt for meget information. Så meget at alle deltagerne tvinges igennem den samme mængde materiale som den, der har skrevet oplægget.

En anden fejl er, at deltagerne ikke rigtig ved, hvad det er, de skal forholde sig til efter at have læst materialet.

Og så en tredje: Den variant, hvor den, der skriver oplægget, undervejs i sit arbejder er blevet så afklaret, at hun kun ser én vej.

Et oplæg skal ikke overbevise

Vi vil så gerne tænke på beslutninger som noget, vi tager rationelt og på et oplyst grundlag. Men der er følelser involveret, og derfor er der noget sandt om det, når man siger, at en dårlig beslutning godt eksekveret er bedre end en god beslutning dårligt eksekveret.

Eksekvering kommer af ejerskab. Det er én god grund til at involvere folk i beslutninger. En anden god grund er, at flere mennesker giver flere vinkler, og flere vinkler sikrer, at vi ikke bliver ramt af de "beslutnings-biases" der kendetegner beslutninger, der aldrig bliver til virkelighed. Undersøgelser viser, at en god beslutningsproces kan gøre op for en dårlig grundanalyse, mens det omvendte ikke er tilfældet. 

Derfor skal et beslutningsoplæg være til at sætte sig ind i. Det skal være kort, præcist og gennemarbejdet, så sagens kerne er beskrevet. Og så skal det anvise forskellige reelle veje at gå. Det skal lægge op til en debat, der skal føre til en konklusion. Uden denne debat er der ingen grund til at mødes.

Hvis et beslutningsoplæg udelukkende er en serie af argumenter, der fører til én og kun én vej at gå, er der ingen grund til at bruge mødetid på det. Spørgsmål og svar samt afstemning "Ja" eller "Nej" håndteres meget bedre digitalt.    

På linket "Læs mere" nedenfor finder du meget mere om gode beslutningsoplæg. 

 
Bedre møder giver færre møder.
Hertil afslører studier, at mødekvalitet har sammenhæng til
Jobtilfredshed
Organisatorisk stress
 
Læs mere
Handlekraft

Få et tip om ugen:

Møder er motoren i forretningens udvikling

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver søndag sender vi et nyt tip.

Wenche Strømsnes er stifter og leder af BetterMeetings. Kontakt hende på wst@bettermeetings.as.   

Share
Tweet
Forward
Share
Få et tip om ugen
Gå til hjemmesiden
Se alle tips
Når møder bliver for dyre
Studier viser, at mindst 15% af en virksomheds lønsum anvendes ved, at medarbejdere og især ledere sidder i møder. Det er indlysende, at jo mere værdi, der kan skabes for denne enorme sum, jo bedre er det for virksomhedens konkurrencekraft. Vejen til at skabe værdi i møder er enkel og helt ukompliceret. Alligevel er mange ledere blinde for det. Tre ud af fem ledere tager slet ikke deres møder alvorligt. Denne serie på 10 ugentlige tips har til formål at påpege de ting, der gør møder uhensigtsmæssigt dyre og give et tip til at vende det til handekraft. 
Uge 11: Mødedeltagere, der kommer for sent
Uge 12: Orienteringspunkter
Uge 13: For lange drøftelser
Uge 14: Fraværende mødedeltagere
Uge 15: Dårlige referater
Uge 16: Elendige beslutningsoplæg  

Email Marketing Powered by Mailchimp

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik