Copy

Derfor er small talk før et møde vigtigt

Det har større betydning, end de fleste er klar over, hvad der foregår i minutterne før et møde begynder. Det sidste tip i denne serie af små overskuelige hverdags-mødevaner handler om det.  

I videnskaben er der endda et navn for dette: Premeeting Talk. Forskere har undersøgt, hvad det betyder for mødets kvalitet, hvad der foregår i minutter, fra de første deltagere kommer ind i mødelokalet (eller på kaldet) til selve den formelle dagsorden går i gang.

Det viser sig, at small talk, f.eks. om vejret, resultatet af Vild med dans eller sidste nyt om coronasmittetal har en positiv betydning for mødets effektivitet. Det handler ifølge forskerne om, at der skabes nogle sociale bånd, som giver bedre stemning og mere gensidig tillid. Vi ved også af erfaring, hvor vigtigt det er at give folk mulighed for at ”lande” inden man kaster sig over dagens næste møde. At få mødesjælen med.

Til gengæld skal man undgå, at den indledende snak handler om temaer, der kommer på dagsorden om lidt, forretningssnak om, hvad der sker hos konkurrenter eller hvad tidligere kolleger laver, eller snakke om fælles opgaver, der ikke har med mødet af gøre, men lige kan koordineres, når vi nu alligevel er sammen. Alle disse typer premeetings talks viser sig at have negativ effekt på mødet kvalitet. Forklaringen er, at det kan skævvride mødets fokus og skabe nogle forkerte alliancer.

Ofte kommer den helt rette small talk helt af sig selv. Ellers må mødeleder skabe den. De dygtigste, vi har mødt, gør det ved at fortælle en personlig sjov oplevelse og spørge har nogen oplevet noget lignende. Det er ikke bare for at få tiden til at gå. Nej, det er for at skabe den rigtig mødestemning.  

___

Studier i PMT (Preemeeting Talk) er samlet af Michael A. Yoerger og Joseph A. Allen University of Nebraska at Omaha og Kyle Francis, Creighton University. De er samlet i The Cambridge Handbook of meetings science, 2015  

Michael Bo Nielsen er selvstændig ledelsesrådgiver og affiliate i BetterMeetings A/S
Wenche Strømsnes er stifter og leder af BetterMeetings
God mødeledelse er ikke raketvidenskab. Men det er nok den mest undervurderede ledelsesdisciplin. Og det er en skam, for din gruppes handlekraft defineres af kvaliteten af jeres møder.  

I denne serie vil vi udfolde 10 små overskuelige handlinger i hverdagen, som kan skabe nye vaner.

Temaerne er: 

Uge 43 Mødeleder – træd tilbage
Uge 44 Grib momentum. Om lidt er det for sent
Uge 45 Nedlæg forbud mod at 'stille svar' på møderne
Uge 46 Ved dine mødedeltagere, hvad du har brug for?
Uge 47 Ved du, hvad dine mødedeltagere har brug for?
Uge 48 Hvis I ikke tæller points, er det bare træning
Uge 49 Et møde er en serie af samtaler
Uge 50 Hurtige beslutninger kan stå i vejen for de gode beslutninger
Uge 51 Invitér uenigheden indenfor
Uge 52 Small talk

Få et tip om ugen

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver uge sender vi et nyt tip. Tilmeld dig her.

HENT TIDLIGERE TIP

We're Social. Find os her

LinkedIn
Facebook
Hjemmeside
Email
Copyright © 2020 BetterMeetings

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik

Email Marketing Powered by Mailchimp