Copy

VANEBRUD Når opgaven er uklar, opstår konflikterne

Temaet for disse 10 uger er små praktiske vanebrud og ledernes erfaringer med dem  

Denne case er fra samarbejdsudvalget i en mellemstor videnproducerende virksomhed, men kunne være fra ethvert SU eller MED-udvalg.

Møderne i SU tog efterhånden form af en åben slagudveksling. Uanset hvad, der var på dagsorden i denne videnproducerende virksomhed, mødte ledelsen og medarbejderne hinanden med skepsis, mistro og kritik. Alle kunne se, den var gal – og var dødtrætte af det. Men først, da SU fik talt om, hvad den fælles opgave for udvalget egentlig var og fik talt om ”de usynlige elefanter” i rummet, fik gruppen nyt liv.

På 12-12 seminaret viste det sig, at SU-medlemmerne, ledere eller ej, så forskelligt på, hvad SUs opgave var. Nogen var helt ureflekterede (”loven siger jo vi skal mødes”), andre mente det var kamppladsen, hvor kampe skulle udkæmpes, og den stærkeste vandt. Andre igen så SU som ledelsens forum, ikke medarbejdernes.

Undervejs i dialogen fik man genopfrisket, at SU er stedet, hvor man både til tider skal forhandle, andre gange orientere hinanden og til andre tider igen udvikle ting sammen, som understøtter forretningen og strategien - elementer som kræver hver sin mødeform. Og det blev slået fast, at det er en fælles opgave at lykkes med denne fælles opgave!

Over tid havde de to parter opbygget nogle fastlåste billeder af hinanden som nogen, der ikke ville ”modparten” det godt. Og man havde et selvbillede af, at det modsatte var tilfældet. På seminaret fik man talt om, hvad der fakta og fiktion i disse billeder.

Resultatet af at få elefanterne frem i lyset for første gang, var at man kunne tale om, hvad man fremover havde brug for for at kunne bidrage til at løse den fælles opgave

Læs hele casen her
Møder er det vigtigste enkeltstående ledelsesværktøj. Hvornår har I sidst givet jeres møder et serviceeftersyn?
 
BetterMeetings tre-timers workshop om mødeledelse og -deltagelse munder ud i konkrete aftaler om, hvordan I kan arbejde med vanebrud. Vi indgår i dialogen på baggrund af korte oplæg baseret på den nyeste teori og vores sammenlagt næsten 50 års erfaring som ledere og konsulenter. Til glæde for den enkelte, gruppen og organisationen.
Læs om workshop her
Serien om vanebrud i møder er skrevet af Michael Bo Nielsen, selvstændig ledelsesrådgiver og affiliate hos BetterMeetings og Wenche Strømsnes, stifter og leder af BetterMeetings A/S.
Kontakt Michael Bo Nielsen
Kontakt Wenche Strømsnes

Få et tip om ugen

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver søndag sender vi et nyt tip. Tilmeld dig her.

Viden om mødeledelse

Vi har samlet veldokumenteret viden om mødeledelse igennem flere år. Gå til vores artikelarkiv og søg den inspiration, du mangler. 

What goes up... must come down.  Det har stor konsekvens, hvad man som leder gør i sine møder. Det påvirker virksomhedens kultur, energi og performance. Et fokus på kvalitet i møder skaber tid til hele organisationen. Det vil hjælpe dig til at skabe en stærkere gruppe, fordi de møder, der holdes under din ledelse, er i top. Uden unødig koordinering og administration og med maksimalt fokus på handling. 

BetterMeetings mødesystem hedder What goes up. Det er oprindeligt udviklet som et digitalt svar til ledere af ledergrupper, fordi kvaliteten af ledernes møder smitter af på hele organisationen. Men systemet kan anvendes i alle grupper, der har tilbagevendende møder og bruges således også i udvalg, projektgrupper, afdelingsmøder og bestyrelser.

We're Social. Find os her

LinkedIn
Facebook
Hjemmeside
Email
Copyright © 2019 BetterMeetings

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik

Email Marketing Powered by Mailchimp