Mødeleder: Lad de andre gøre arbejdet
Hele idéen med at håndtere ting i møder er at få deltagernes viden og ressourcer i spil, så de har et andet ejerskab, end de ellers ville have. En måde at sætte folk i spil på er ved at give dem forskellige roller i møderne.
Desværre er det ofte sådan, at jo bedre og mere erfaren en mødeleder bliver, jo mere begejstret bliver han for selv at indtage alle roller. Men mødeleders opgave er ikke at udføre alt arbejdet selv. Mødeleders opgave er at se til, at alle funktioner bliver varetaget. Og det er noget andet.
Den enkleste måde er at uddelegere ansvar for konkrete dagsordenspunkter til deltagerne. Dvs. at bede en enkelt deltager lave et konkret oplæg som udsendes som bilag og stå for punktet på selve mødet. Hvert punkt på dagsorden skal nemlig have en klar ansvarlig, og det giver mening at lade det være en anden end mødeleder selv.
For hvert punkt, vil der være flere roller, som en eller flere deltagere kan indtage:
1. Indleder, dvs. beskrive en problemstilling eller løsning så alle har et fælles billede af, hvor sagen står
2. Facilitator, dvs. gennem valg af den mest hensigtsmæssige proces at sikre, at samtalen under dagsordenspunktet er af en høj kvalitet, at alle bliver hørt og at selv de vanskelige og upopulære synspunkter kommer frem.
3. Opsamler/referent, dvs. den, der undervejs og til sidst fastholder det, man på forhånd har besluttet skal opnås.
Det er altid mødeleder, der skal sikre, at disse roller løftes og at deltagerne ved, hvad der forventes af dem. Mødeleder skal også altid motivere et dagsordenspunkt og sætte det ind i en større sammenhæng, inden ordet gives videre til den, der har ansvaret. Og når rollerne er uddelegeret, skal mødeleder være villig til at leve med, at punktet sandsynligvis bliver håndteret på en anden måde, end hvis han selv stod for det.
Tip 5 er derfor: Uddeleger ansvar og roller under hvert dagsordenspunkt
Hent inspiration i facilitators værktøjskasse
|