Copy
Tip til ledelse i dine møder
Se denne mail i din browser

  

   
Mange "gode" ledermøder er spild af tid og indebærer stor risiko for at understøtte dårlige beslutninger.  

Det er velkendt, at menneskets hjerne er indrettet til at have blinde vinkler, fordi vi ellers ikke vil kunne håndtere alt den information, vi har adgang til. Men vidste du, at dette bliver værre i grupper? Det er denne bevidsthed, der adskiller den fremragende mødeleder fra den middelmådige. 
"Vores leder-møder er meget fine. Vi bliver hurtigt enige og har ikke de store konflikter. Heldigvis slutter de altid til tiden, vi har en dagsorden og går hurtigt igennem den." citat fra en læser af dette nyhedsbrev.
Del
Del
Tweet
Vidersend
Det ledermøder, der er beskrevet ovenfor, er i stor fare for at blive et ekkokammer, dvs. et forum, hvor gruppen bliver bekræftet i sine antagelser og systematisk overser data, der ikke matcher den fælles meningsprofil. Det er gift for gode beslutninger. 

Beslutningstagning består af et beslutningsgrundlag (en analyse) og en proces. Det er dokumenteret, at god dømmekraft hos en enkelt eller få ledere ikke gør det alene. Årsagen er de blinde vinkler. 
Beslutningsprocessen er vigtigere end beslutningsgrundlaget. Dette er slået fast ved flere undersøgelser, bl.a. af McKinsey, Lovallo & Sibony (Harvard Business Review 2010), der påviste, at virksomheder, der har gode beslutningsprocesser, performer seks gange bedre end dem, der ikke har. Også selv om den sidste gruppe har gode beslutningsgrundlag. Det skylder kort sagt, at en god proces vil afsløre en mangelfuld analyse, mens en analyse alene ikke vil kunne løfte en dårlig proces. Beslutningsprocessen foregår typisk på møder, og der skal bevidst mødeledelse til for at få den til at fungere. 

Konflikt fremmer ejerskab. Man kan kun overkomme de blinde vinkler ved at sørge for at få alle nuancer frem. Og det skal iscenesættes, for menneskets natur er at være konform med den gruppe, man sidder med. De bedste mødeledere skaber derfor en stemning, hvor konflikt er velkommen, så længe den bringer nye vinkler til samtalen. Det har desuden vist sig, at der er meget større opbakning til beslutninger, der er taget under stor konflikt. Også selv om man er blevet nedstemt, giver det ejerskab, at man har været med i drøftelsen og har givet sin vinkel på det.    
Prøv derfor dette på dit næste møde:

Udvælg det vanskeligste dagsordenspunkt, sæt det først på dagsorden og sørg for i mødet at efterspørge og anerkender så mange modstridende input som muligt.  
Læs mere om, hvordan du håndterer konformitet i grupper
wst@bettermeetings.as
_____
I næste uge skriver vi om, hvordan man laver et godt beslutningsgrundlag.
 
Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Skriv til os, hvis der er emner indenfor mødeledelse, du gerne vil have tips til. 
 
Læs mere om ugens tip

Uge 7: Sådan håndterer du en mødedeltager, der ikke har løst sin opgave
Uge 6: Sådan får du færre og kortere ledermøder
Uge 5: Sådan holder du drøftelsen på sporet
Uge 4: Sådan designer du samtalen i mødet
Uge 3: Sådan håndterer du mødedeltagere, der kommer for sent
Uge 2: Sådan håndterer du dem, der taler for meget i mødet
Uge 1: Sådan får du alle med i drøftelsen på mødet

Copyright © 2017 BetterMeetings.as

DOKK1 Niveau 3
Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C
Tilføj os til din adressebog

Opdatér dine præferencer
Afmeld dette nyhedsbrev

Send dette nyhedsbrev til en ven 

Email Marketing Powered by Mailchimp