Copy
MØDER DER NYTTER OG FLYTTER

Mødeleders greb under selve mødet

Tip 3 
ud af 10

Mødeleder: Sådan kan et referat løfte mødet - eller ødelægge det. 

Referenten skriver eller båndoptageren kører, og ingen ved helt, hvad der dokumenteres for evig eftertid, og hvad der ikke kommer med. Det ved man først i det øjeblik referatet kommer ud, og så er det med at reagere, hvis man føler sig fremstillet forkert. Det er der ikke mange, der gør, for nu er hverdagen gået videre, og der har været masser af andre opgaver og møder siden. Så hellere være lidt påpasselig i mødet. 

Dette er selvfølgelig en karikeret mødesituation, men den er alligevel værd at tænke over. Nogle af de bedste møder, vi har oplevet, refereres først til allersidst, hvor en referent kaldes ind og mødeleder siger: "OK. Lad os lige få nedfældet essensen af dette møde!"  

En mødedagsorden er nemlig en serie af samtaler, og jo bedre samtalen om hvert punkt forløber, jo bedre er mødekvaliteten. Formålet med at mødes er jo, at få de tilstedeværende deltageres ejerskab til det der er på dagsorden. Uanset om der skal tages beslutninger, orienteres eller blot drøftes. En god samtale kræver tillid og mod til at lægge de skæve vinkler frem og stille de dumme spørgsmål. 

Men der er flere gode grunde til at tænke over, hvordan referatet skal være. For hvis mødeleder ved, hvad hun vil have ud af mødet, er det lettere at vurdere, hvor længe en samtale skal holdes kørende. Er målet f.eks. at træffe en beslutning, vil de dygtigste mødeledere ønske at få i referatet: Hvad der er besluttet, hvorfor det er besluttet, hvem der påvirkes af det, og hvordan der skal kommunikeres. En handling beskives typisk med, hvem der gør hvad hvornår? Forretningsidéer, der kommer undervejs i et møde, vil de fleste nedfælde med, hvem det er relevant for, og hvornår det skal drøftes igen. Er det en risiko, der er blevet identificeret, vil samtalen typisk skulle køre længe nok til at kunne nedfælde, hvilken sandsynlighed og hvilken effekt, gruppen vurderer, det vil have. Dette er blot eksempler, men mødeledere, der på forhånd har gjort sig klart, hvad et møde skal skabe, har bedre energi i deres møder.  


Tip 3 er derfor: Tænk grundigt over dit referat


Læs mere: Referenten er mødets mest magtfulde person

Michael Bo Nielsen er selvstændig ledelseskonsulent. Han er affiliate i BetterMeetings. Kontakt ham på mbn@mbnielsen.dk.

Gå til hjemmeside her.
Wenche Strømsnes er stifter og leder af BetterMeetings. Kontakt hende på wst@bettermeetings.as


Gå til BetterMeetings her.

Om denne serie

Der spildes meget tid i møder. Der findes ledere, der faktisk kan frigøre en hel arbejdsdag hver eneste uge, hvis mødekvaliteten blev løftet. Fordi møder af høj kvalitet giver energi, ejerskab og gode beslutninger, som kan handles på uden yderligere opfølgningsmøder og bilaterale afklaringer. Møder er lederens vigtigste teknologi.

Det handler således om at komme af med de mange møder, der holdes på rutinen eller reelt kun afholdes for at kompensere for, at et tidligere møde var for dårligt. Forskningen peger på, at det er mellem 25-50% af alle møder i en organisation. 

Der er tid og penge at hente på at løfte mødekvalitet.

Denne serie giver tips til greb mødeleder kan anvende under selve mødet. Se tidligere tip her

Men mødekvalitet skabes faktisk især før mødet, i måden mødeleder designer på. Ugens tip op til sommerferien handlede om netop dette. Se det samlede materiale om forberedelse på linket nedenfor.  

Hent "Mødeleders syv skridt til et godt designet møde"

Få et tip om ugen

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver søndag sender vi et nyt tip. Tilmeld dig her.
 

Viden om mødeledelse

Vi har samlet veldokumenteret viden om mødeledelse igennem flere år. Gå til vores artikelarkiv og søg den inspiration, du mangler. 

We're Social. Find os her

Copyright © 2018 BetterMeetings

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik

Email Marketing Powered by Mailchimp