Copy
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik hier
Wat gebeurt er met de ruim 150.000 bokjes die er ieder jaar in de Nederlandse geitenhouderij worden geboren? Hierover sprak Eyes on Animals afgelopen maandagavond in het tv-programma Radar. Uitzending gemist? Bekijk deze hieronder terug:
Eyes on Animals bij de uitzending van Radar over het welzijn van geitenbokjes
Afgelopen jaren deze we intensief onderzoek naar het lot van geitenbokjes in Nederland.
Piepjong geslacht
Bokjes zijn een bijproduct van de melkgeitenhouderij. Ze worden geboren om de melkproductie van geiten op gang te houden, maar zijn zelf bijna niets waard. Ze geven immers geen melk en hun vlees is niet populair.
 
Direct na de geboorte worden ze bij hun moeder weggehaald en in een plastic bak gestopt. Vaak alleen. De zorg is minimaal en veel bokjes sterven. Hoeveel precies is onbekend. Bekijk hieronder een video van onze inspectiebeelden.
Korte film van onze inspectiebeelden
Het kán anders
In Nederland is er een handjevol bedrijven waar de lammeren, inclusief de bokjes, bij hun moeders mogen blijven in de kudde. De bokjes worden niet al jong op transport gezet naar de slacht en hebben een fijn leven.
Lammeren bij hun moeder
Benieuwd naar deze boeren? Bekijk ze hier: https://www.eyesonanimals.com/nl/steun-de-betere-boer/
 
Gelukkig zijn er ook gangbare geitenboeren die hun bokjes wel zelf mesten. In de biologische sector is dit zelfs verplicht (de bokjes moeten drie weken lang op het bedrijf blijven). Dit voorkomt dat bokjes al piepjong naar de slacht worden getransporteerd. Wel worden de lammeren vaak nog direct van hun moeders gescheiden. 
Wat is er nodig?
Eyes on Animals zal druk uitoefenen op de geitensector, verzuivelaars, supermarkten, de overheid en controlerende instanties om de volgende veranderingen te bewerkstelligen:
  • Alle lammeren minimaal drie weken op het melkgeitenbedrijf. Zo voorkom je transport op hele jonge leeftijd en stimuleer je de boeren de lammeren goed te verzorgen vanaf de geboorte.
  • Verbod op het direct na de geboorte weghalen van lammeren bij hun moeder. Laat melkgeitenhouders de lammeren bij hun moeders, in de kudde, grootbrengen.
  • Verplichte registratie van lammeren binnen 3 dagen na de geboorte om sterfte beter in beeld te brengen.
Tot slot zijn we zaterdagochtend te gast bij het populaire radioprogramma Nieuwsweekend om te spreken over het welzijn van geitenbokjes. Vergeet dus niet te luisteren (NPO1, 08:45)!
Dankzij uw steun kunnen wij inspecties uitvoeren, misstanden aan het licht brengen en druk uitoefenen op de verantwoordelijke partijen. Iedere bijdrage, klein of groot, helpt!

Ook helpt het om deze nieuwsbrief en onze video’s te delen met uw vrienden en kennissen!
Steun ons werk >
Lesley Moffat
directeur Eyes on Animals
Facebook
Twitter
Website
Email
IBAN: NL73 TRIO 0212 3642 19
Copyright © 2020 Eyes on Animals, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.