Copy
Bericht niet goed leesbaar? Klik hier
Beste vrienden,

Ik wil jullie voorstellen aan Akuba, een jong varken. We ontmoetten haar in Ghana. Daar bezochten we de afgelopen twee weken slachthuizen en boerderijen, samen met onze collega’s van WACPAW. Ons doel: het enorme dierenleed daar verminderen.

Akuba is opgegroeid op een boerderij net buiten de hoofdstad Accra. Ze was voorbestemd om fokzeug te worden. Toen ze vast kwam te zitten in een “made in China”-ligbox brak ze haar ruggengraat.
Urenlang had ze zo gelegen. In doodsangst en pijn. De uitwerpselen die achter haar lagen waren droog en hard; een teken dat ze al heel lang zonder water zat. En dat terwijl het buiten 36 graden was, met een luchtvochtigheid van 85%...
 
Normaal gesproken zou zo'n dier de boerderij worden uitgesleept, naar de slachtplaats. Daar zou ze met knuppels worden geslagen, tot ze niet meer bewoog. Daarna zou haar keel met een bot mes zijn doorgesneden.
 
Want zo gaat slachten in Ghana. En in veel andere niet-westerse landen. Bij gebrek aan verdovingsmateriaal worden dieren tijdens de slacht onnodig gepijnigd. We kunnen dit veroordelen, maar dat lost het probleem niet op. Er is actie nodig. Geen woorden, maar daden!
 
Vroeger werd er in ons land ook zo geslacht, zonder verdoving. Dankzij de uitvinding van moderne verdovingsapparatuur kunnen we dieren in ieder geval bewusteloos maken voordat ze worden gedood. Maar in de meeste delen van de wereld is deze apparatuur is niet te krijgen, of veel te kostbaar.
 
En daar begint onze rol. Samen met WACPAW brengen we sinds 2017 verdovingsapparatuur naar Ghana en trainen we boeren en slachters in het gebruik ervan.

Ons werk in Ghana

We bezochten de afgelopen weken acht slachthuizen. Graag laat ik de verbeteringen zien die we daar hebben doorgevoerd voor de dieren.
> Verdoving in plaats van doodknuppelen
We deelden verdovingsapparatuur uit, zodat dieren niet meer worden doodgeknuppeld, maar worden verdoofd voor ze worden geslacht.
VOOR: dieren sterven een gruwelijke pijnlijke dood
NA: dieren worden eerst verdoofd voordat ze worden geslacht
> We bouwden losbruggen
Varkens die aankwamen bij slachterijen werden uit hoge vrachtwagens gesmeten, waardoor veel dieren gewond raakten. Wij hebben een verhoogde losplaats gebouwd zodat deze ellende stopte.
VOOR: varkens worden van de vrachtwagen gesmeten
NA: nu heeft dit slachthuis een verhoogde losplaats
> Training: humanere omgang met dieren
We hebben meer dan twintig slachters geleerd hoe ze dieren rustig kunnen verplaatsen zonder geweld te gebruiken
Onze welzijnsworkshops: verandering begint met onderwijs en respect
VOOR: varkens worden aan hun staart en oren voortgesleept
NA: met doeken kunnen varkens zonder geweld worden verplaatst
VOOR: verwaarloosde uitgeputte en uitgedroogde dieren krijgen geen enkele zorg
NA: wij geven het goede voorbeeld - we tonen compassie met dieren en geven water
> Verwondingen voorkomen door afvoergoten af te dekken
Slachthuizen zaten vol open afvoergoten waar dieren in vielen en hun poten braken. Wij hebben deze gaten afgedekt, zodat de dieren er niet meer in vallen.
VOOR: dieren raken gewond door de open goten
NA: afvoergoten zijn veilig afgedekt en er is een nieuwe antislipvloer
> Nu ook verbeteringen in Oeganda!
Om toch een glimlach op jullie gezicht te toveren; we hadden ook de (vegan) oprichters van de Oegandese organisatie "The Vegan Village" bij ons, Bob en Charles!
 
De Oegandese minister van Landbouw is geïnteresseerd in ons werk in Ghana en wil de hulp van The Vegan Village om het dierenwelzijn in Oegandese slachthuizen te verbeteren. Bob en Charles gaan na hun “stage” in Ghana terug naar Oeganda, om daar de situatie in slachthuizen te verbeteren.
Net als wij willen zij het liefst dat er helemaal geen dieren meer geslacht worden. Maar ze beseffen dat er actie nodig voor de dieren die NU lijden in slachthuizen.

Akuba

Hoe is het afgelopen met Akuba? Helaas konden we haar niet redden of haar gebroken ruggengraat herstellen. Maar we konden haar lijden wel stoppen.
 
Roy, die zich sinds 2018 vrijwillig inzet om het dierenleed tijdens de slacht te verminderen, verloste haar uit haar lijden. Hij aaide haar zachtjes en sprak een paar lieve woorden voordat hij een einde maakte aan haar ellende. Ze stierf onmiddellijk, zonder pijn.
 
We zijn Roy en de andere slachters die ons vrijwillig helpen heel dankbaar. Zij maken letterlijk hun handen vuil om een einde te maken aan afschuwelijk dierenleed, in Turkije, Ghana en op andere plaatsen.

Dank jullie wel!

Ik wil jullie allemaal heel erg bedanken voor jullie steun en vertrouwen. Ik weet dat het fijner is om te lezen over dieren die gered worden. Maar iedere dag worden miljoenen dieren op deze manier gepijnigd en gedood. Het is onze opdracht om hun lijden te verminderen!
 
Dank je wel dat je ons steunt en gelooft in onze aanpak.
 
Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar toe!
Deze videoboodschap nam ik op aan het eind van onze reis in Ghana.
Lesley Moffat
directeur Eyes on Animals
Steun ons werk met een eindejaarsgift >
Facebook
Twitter
Website
Email
IBAN: NL73 TRIO 0212 3642 19
Copyright © 2022 Eyes on Animals, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.