Copy
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik hier
Beste vrienden, donateurs en collega's,

De meesten van jullie zullen Eyes on Animals kennen via een krantenartikel of televisie-uitzending. Maar wist je dat het grootste deel van ons werk zich achter de schermen afspeelt en nooit in de media komt?

Een goed voorbeeld was afgelopen jaar. We werden benaderd door drie grote Europese varkensslachthuizen. Deze bedrijven erkenden dat er welzijnsproblemen waren en vroegen ons om hulp. Op ons advies zijn de wachtstal, de drijfgangen en de verdovingsmethode aangepast. Ook zijn de medewerkers getraind in een betere omgang met de varkens. Resultaat: het lijden van miljoenen varkens is verminderd.

Dit soort werk voeren we bewust heel discreet uit; alleen bij een goede vertrouwensband laten slachterijen ons binnen en kunnen we verschil maken voor de dieren.
Bij het adviseren van slachterijen starten we met een bedrijfsbezoek. Op welke plekken hebben de varkens de meeste stress en wat is de oorzaak? Vervolgens brainstormen we met verschillende experts, zoals Dr. Temple Grandin (wereldberoemde deskundige op het gebied van dierenwelzijn en humaan slachten), Dr. Kees Scheepens (varkensfluisteraar- en dierenarts) en Roy (dierenwelzijnmanager in slachterij en vrijwilliger bij Eyes on Animals). Samen bepalen we hoe het lijden van de dieren het beste verminderd kan worden.
Dr. Temple Grandin adviseert bij brainstormsessie met CEO en managers van varkensslachterij
Bezoek aan varkensslachterij om stress bij het opdrijven te verminderen
Voorbeelden van directe verbeteringen:
  • Stoppen met het gebruik van elektrische prikkers en rammelaars om varkens op te jagen. In plaats daarvan worden medewerkers getraind om varkens rustig op te drijven met behulp van hun handen of een vlag.
  • Rubber op hekwerk aanbrengen om harde geluiden te verminderen
  • Het verminderen van contrasten, schitteringen en schaduwen in de drijfgang zodat varkens minder angst ervaren.
Medewerkers worden getraind om de varkens op een rustige manier voort te bewegen

Nieuw rapport met dierenwelzijnstips

Alle adviezen die we in de loop der jaren hebben verzameld zijn onlangs gebundeld in het rapport “Dierenwelzijn verbeteren in varkensslachterijen; tips voor minder stress, verwondingen en opstoppingen” met een speciaal voorwoord van Temple Grandin.

Het rapport is naar slachterijen, voedselproducenten en vakbladen gestuurd. Ons doel: de tips zoveel mogelijk verspreiden zodat dierenwelzijn internationaal naar een hoger niveau wordt getild.

Het vakblad Pigbusiness heeft inmiddels een uitgebreid artikel aan ons rapport gewijd. Dit artikel is door andere agrarische nieuwssites overgenomen. Ook heeft een grote snackproducent ons laten weten dat zij het rapport hebben doorgestuurd naar alle slachterijen waar zij mee werken.

Tot slot

Ik realiseer me dat deze werkzaamheden misschien niet heel veel enthousiasme opwekken bij u als lezer; de varkens worden immers nog steeds geslacht. Ook wij staan hier niet achter. Maar zolang het eten van dieren nog de bittere realiteit is, is ons werk in slachterijen cruciaal om dieren het ergste leed te besparen. Mensen moeten gestimuleerd worden om meer plantaardig te eten, maar er is ook mededogen en actie nodig voor de dieren die nu geslacht worden.

Bovendien zien we dat ons werk de ogen opent van managers en medewerkers in slachterijen. Ze zijn niet alleen trots op de verbeteringen die ze hebben doorgevoerd; ze worden ook empathischer richting de dieren. En dat is precies wat we willen – meer empathie in onze wereld.

Dank voor jullie aanhoudende steun en vertrouwen in ons werk!
Lesley Moffat
directeur Eyes on Animals
Steun ons werk >
Facebook
Twitter
Website
Email
IBAN: NL73 TRIO 0212 3642 19
Copyright © 2021 Eyes on Animals, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.