Copy
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik hier
Beste donateurs en vrienden,

Vorige week publiceerde RTL Nieuws undercover beelden van slachterij Gosschalk in Epe, gemaakt door Varkens in Nood. De beelden zijn hartverscheurend. Varken en koeien worden keihard geslagen, geschopt en met elektrische prikkers bewerkt. Varkens die in shocktoestand raken worden aan hun oren voortgesleept.
 
Wij kennen deze slachterij goed. Vier jaar lang probeerden we een bezoek te organiseren. Keer op keer liet de slachterij weten dat wij niet welkom waren. Tot vorige week, vlak voor de uitzending van RTL. Toen kregen we ineens een e-mail van Gosschalk. Of wij hun konden helpen bij het verbeteren van dierenwelzijn…
 
We hebben besloten het niet te doen. We betwijfelen of Gosschalk oprecht wil verbeteren. We zijn bang dat ze onze naam alleen maar willen gebruiken om hun imago op te schonen. Daar lenen wij ons niet voor.
 
Daarnaast willen we een signaal afgeven aan andere slachterijen. Mishandeling van dieren wordt niet getolereerd en hard bestraft. Bij dit soort misstanden moet een slachthuis gewoon dicht. Punt.
We richten onze aandacht liever op slachterijen die wél oprecht willen verbeteren. Zo werken we samen met een grote varkensslachterij en machinebedrijf aan een innovatief project om het lijden van varkens, van transport tot aan de elektrische verdoving, zo klein mogelijk te maken. Het gedrag van het varken staat centraal bij de nieuwe inrichting. De dieren lopen zoveel mogelijk in groepen, er worden ronde drijfgangen gebruikt en er is meer tijd per varken zodat stressvolle en pijnlijke drijfmiddelen overbodig worden. Dit project heeft de potentie om het welzijn van varkens in slachterijen wereldwijd te verbeteren.
 
Verder hebben drie Nederlandse varkensslachterijen op ons advies belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Bij Pali in Geldrop en VION in Groenlo zijn allerlei aanpassingen gedaan zodat de varkens bij het drijven naar de verdover veel minder stress hebben. Bij Vion Apeldoorn bouwen ze een grote overkapping, zodat er schaduw is voor varkens die in de zomer in stilstaande trucks moeten wachten.
Eyes on Animals aan het werk in slachterijen om te adviseren over dierenwelzijn
Kunnen we uitsluiten dat er in deze slachterijen dingen mis gaan? Nee. Maar deze slachterijen staan in ieder geval open voor ons bezoek en hebben concrete stappen gezet om het lijden van de dieren te verminderen.

Het is een utopie om te denken dat we per uur honderden varkens kunnen slachten zonder stress, fouten of medewerkers die gefrustreerd raken. Bovendien schuilt achter ieder stukje vlees een dier dat helemaal niet dood wilde. Daarom moedigen we iedereen aan om geen, of in ieder geval veel minder vlees te eten.

En als je af en toe een stukje vlees eet, steun dan de boerderijen waar dieren lekker buiten hebben kunnen rennen, spelen, wroeten en grazen.
Onze filosofie is dat de wereld moet evolueren naar een meer plantaardig landbouwsysteem. Totdat dit gerealiseerd is, blijft ons werk helaas nog hard nodig.
Lesley Moffat
directeur Eyes on Animals
Steun ons werk >
Facebook
Twitter
Website
Email
IBAN: NL73 TRIO 0212 3642 19
Copyright © 2021 Eyes on Animals, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.