Copy
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik hier
Beste vrienden,

Ondanks de extreme hitte werden er de afgelopen dagen tienduizenden varkens aangevoerd bij Nederlandse slachterijen. Wij bezochten de twee grootste bedrijven: VION in Boxtel en VION in Apeldoorn. We constateerden lange wachttijden en ernstige hittestress. De hartverscheurende beelden gingen viraal.

Slachterijen slachten steeds meer dieren per uur. Maar de stal- en loscapaciteit groeien niet mee. Daardoor moeten varkens in de vrachtwagens blijven wachten tot er ruimte is in de slachterij.

Dus wat gebeurt er bij tropische temperaturen? Dan zitten varkens lange tijd opgesloten in snikhete trucks, dicht op elkaar en zonder water. Dat terwijl varkens heel gevoelig zijn voor warmte. Varkens kunnen namelijk niet zweten.

We zagen varkens snakken naar adem en schuimbekken. Zich wanhopig tegen de ventilatoren aandrukken. En in elkaar zakken op de laadklep. We documenteerden wachttijden tot wel twee uur.
Inspectieteam Eyes o Animals in actie
VION in Apeldoorn: ons inspectieteam bij een varkenstruck die ruim 1,5 uur stilstaat in de brandende zon.
VION Boxtel
VION in Boxtel: Varkens happen naar adem in een wachtende veewagen. Bij geen enkele andere varkensslachterij in Nederland hebben we zulke lange wachttijden gezien.
VION Apeldoorn
VION in Apeldoorn: Extreme hittestress in veewagen die maar liefst 2 uur stilstond in de zon. Bij het uitladen waren twee varkens er zo slecht aan toe dat ze op de laadklep uit hun lijden moesten worden verlost. Eén varken was al dood. Hij had grote paarse vlekken in de nek, wat erop wijst dat hij waarschijnlijk gestikt is.

Verbeteringen

Op ons aandringen heeft VION de afgelopen jaren overkappingen gebouwd en ventilatoren geplaatst. We mogen komen kijken, het bedrijf staat open voor ons advies en zet (kleine) stappen. Dit waarderen we.

Maar het is niet genoeg. Het biedt namelijk geen oplossing voor de kern van het probleem: er worden simpelweg teveel varkens aangevoerd. Zolang VION de slachtcapaciteit niet omlaag brengt, zullen de problemen blijven bestaan. Wij verwachten meer van Nederlands grootste vleesproducent!

Wat wij willen:
  • Slachtcapaciteit omlaag zodat varkens binnen 15 minuten gelost kunnen worden. Wanneer chauffeurs te vroeg komen, moeten ze blijven rijden en een waarschuwing krijgen.
     
  • Verbetering van huidige overkapping: meer ventilatoren, verneveling en een schaduwnet aan de zijkant.
     
  • Geen transport bij zeer warm weer. Bij temperaturen boven de 27 graden moet transport helemaal gestopt worden. En niet pas bij 35 graden, zoals de huidige regels voorschrijven. In de zon is het dan 40 graden!

Media-aandacht

Voor dit soort structurele veranderingen is de politiek nodig. En de politiek komt in beweging bij ophef in de media. Daarom zochten we de media op. Met succes! Verder is Kees Scheepens, de dierenarts die met ons op inspectie ging, zondag om 12:00 te gast bij Omroep Brabant. Kijken dus!
 

Help je mee?

Help jij ons, zodat we kunnen doorgaan met onze hittestress-inspecties? Iedere bijdrage is welkom. Dank je wel!
Lesley Moffat
directeur Eyes on Animals
Steun ons werk >
Facebook
Twitter
Website
Email
IBAN: NL73 TRIO 0212 3642 19
Copyright © 2022 Eyes on Animals, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.