Copy
Display problems? / Weergaveproblemen? View in browser / Bekijk in browser.
Beste donateurs en vrienden,

Eén van onze doelen is dat dierenwelzijnsregels worden nageleefd en overtreders beboet. Om dit te bereiken geven wij samen met onze collega-organisatie TSB|AWF al jarenlang trainingen aan politieagenten in heel Europa.

Voordat we met onze trainingen begonnen, wisten de meeste politieagenten vrijwel niets over dierenwelzijnsregels tijdens transport. Hierdoor konden alleen dierenartsen de regels handhaven. Maar dierenartsen zijn niet vaak op de weg te vinden of hebben niet het gezag om veewagens te stoppen. 

Afgelopen juni gaven inspecteurs van Eyes on Animals en TSB|AWF opnieuw training aan snelwegautoriteiten. Dit keer met de ITD (Poolse overheidsorganisatie die wegtransport controleert) in Bydgoszcz, Polen. Na het theoriedeel van de training zijn we gezamenlijk richting snelweg gereden en hebben we alle veetrucks gecontroleerd die langsreden.

Eén van de trucks vervoerde kippen naar een slachthuis. Verschillende kratten waren gebroken. Een kip lag op haar rug en kon niet meer rechtop komen. Dit zien we vaak; de kippen zijn dan te ruw geladen en kunnen door hun misvormde en zware lijf niet meer rechtop komen. Eenmaal bij het slachthuis aangekomen zijn deze kippen vaak dood.

Probeer je voor te stellen hoe het voelt om in een krat te worden gesmeten en vervolgens niet meer rechtop te kunnen komen. Je nek zit gedraaid, anderen lopen over je heen, het is heet en je kunt amper ademhalen. Gelukkig konden we deze kip uit haar benarde positie bevrijden. De transporteur kreeg een waarschuwing – als er volgende keer weer onregelmatigheden worden aangetroffen volgt er een boete.
Onze politietrainingen helpen de dieren niet alleen op het moment dat ze plaatsvinden, maar hebben een blijvend effect. 

Tijdens de recente hittegolf volgden onze collega’s van TSB|AWF twee trucks met kalveren uit Litouwen. Terwijl de trucks door Polen reden, zag TSB|AWF dat er een poot van een kalf uit één van de trucks stak. Ze belden daarom direct met de Poolse snelwegpolitie die wij recent nog gezamenlijk getraind hadden. De politie kwam direct ter plaatse en stopte de twee trucks voor controle.

Wat ze aan boord aantroffen was horror. Het was snikheet in de truck (meer dan 40 graden) en veel kalveren waren dood. Andere kalveren waren zo uitgedroogd en oververhit dat ze niet meer konden staan. De agenten droegen de transporteur op om alle kalveren uit te laden en ze te laten rusten, drinken en eten. De kalveren waren zo dorstig dat ze in de eerste twee uur na het uitladen meer dan 2000 liter water dronken! Deze zaak gaat nu naar de rechter.
Foto's: TSB | AWF
Mensen vragen ons vaak waarom wij politieagenten trainen; dit is toch een taak van de overheid? Ja, officieel moeten de lidstaten en de EU trainingen verzorgen en verplicht stellen. In de praktijk komt hier helaas vaak weinig van terecht. En het dierenleed is nú gaande en daarom moeten we nú zorgen voor verbeteringen.

De dieren hebben geen tijd om te wachten op een ideale wereld waarin alles soepel verloopt en de overheid snel en naar behoren werkt. Dit is waarom wij trainingen geven om de snelwegpolitie te betrekken bij meer dierenwelzijn. We moeten alles doen om te zorgen dat de wet wordt nageleefd.

Bekijk hieronder een korte video over onze politietrainingen.
Wilt u ons helpen om nog meer politietrainingen mogelijk te maken? Steun ons werk dan met een donatie! Dank u wel.
Ja, ik steun Eyes on Animals


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Eyes on Animals · Postbus 59504 · Amsterdam, NH 1040 LA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp