Copy
Nieuwsmail 4 november 2021
Bekijk deze e-mail in je browser
de Fonkeling nieuwsmail
Nieuwsmail 4 november 2021

Nieuwsmail 4 november 2021
Hier de wekelijkse digitale nieuwsbrief van Speelleerplein de Fonkeling. Zorg dat je geen editie mist als je op de hoogte wilt blijven! 

Inhoud van deze nieuwsbrief
  • Versoepelen maatregelen
  • Afscheid meneer Rien
  • Sociaal Emotioneel Leren
  • Boomfeestdag
  • Levensbeschouwing
  • Agenda
  • Extern nieuws
Versoepelen maatregelen 
Zoals jullie eerder hebben gelezen in de nieuwsmail willen we in samenspraak met de MR, als de maatregelen het toelaten, stapje voor stapje versoepelen als het gaat om de maatregelen rondom het coronavirus op de Fonkeling. Eigenlijk wilden we na de herfstvakantie de volgende stap gaan zetten. We hebben de persconferentie even afgewacht. De uitkomsten hiervan hebben ons doen besluiten om nog geen volgende stap te zetten. We houden het bij de afspraken die er nu zijn. Ouders zijn welkom in de school, het liefst op afspraak en na tekenen van gezondheidscheck. Op deze manier weten we wie er in onze school is (geweest) en kunnen we effectief handelen als we te maken krijgen met besmettingen. We hopen van harte dat een ieder gezond blijft! 
Afscheid meneer Rien
Op donderdag 11 november gaat meneer Rien met pensioen. Hij neemt daarmee afscheid van de kinderen, de ouders en zijn collega's van de Fonkeling. We gaan hem ontzettend missen. Meneer Rien houdt er niet van om uitgebreid in de belangstelling te staan. We gaan er samen met hem toch een feestelijke dag van maken. Elke groep bereidt een deel(tje) van de voorstelling voor die we voor hem op gaan voeren in de middag.
Daarna zijn ouders van harte welkom om te genieten van de laatste pot koffie die meneer Rien op de Fonkeling gaat zetten. We willen jullie uitnodigen tussen 13.30 en 14.15 uur.
Na schooltijd zal er nog een samenzijn zijn met de (oud)collega's en de familie van meneer Rien. 

Om meneer Rien te verrassen willen we graag een mand maken gevuld met dingen die hij lekker vindt. Hij is namelijk een echte lekkerbek. Koekjes, snickers, dropjes, een bakje koffie of een lekker biertje zijn dingen waarmee je hem blij maakt. We willen jullie vragen elk kind 11 november iets voor in de mand mee te geven voorzien van een zelfgemaakt etiket. Deze mand zal dan aangeboden worden namens alle kinderen.

Sociaal Emotioneel Leren op de Fonkeling

De eerste weken van dit schooljaar stonden bij ons in het teken van 'de Gouden Weken'. Tijdens deze Gouden Weken is er veel aandacht geweest voor groepsvormende activiteiten, de schoolregels en het samen opstellen van unit-regels. Samen hebben we gewerkt aan een positieve sfeer binnen de units. 

De komende weken is er nog altijd aandacht voor de groep en worden er oefeningen en energizers gedaan om het groepsproces te begeleiden. De leerkrachten bewaken de veiligheid binnen de groepen. Daarnaast gaan we de komende weken aandacht besteden aan "zelfmanagement". Van unit 1 tot en met unit 3 is er aandacht voor het herkennen en benoemen van emoties. Ook wordt besproken hoe je jezelf, wanneer je bepaalde emoties voelt, kunt kalmeren en zullen de kinderen kennis gaan maken met mindulness. en zullen Daarnaast leren de kinderen wat het eigen gedrag voor emoties kan veroorzaken bij anderen.
Landelijke boomfeestdag; Bomen maken Gezond!

De leerlingen van groep 7 mogen 10 november mee doen aan de landelijke boomfeestdag. Voor elke school is er een tijdvak gereserveerd. Bij de locatie aan de Dennendijk in Oostelbeers zijn de plantgaten al geboord. Dus de kinderen kunnen aan de slag!
Het vervoer voor deze middag is alweer door de klassenouder geregeld. Echt heel fijn. We gaan met auto's daarheen, maar zorg toch voor warme kleding die tegen een stootje kunnen en stevige schoenen of warme laarzen.

'Groen is het afgelopen jaar voor zowel volwassenen als voor kinderen belangrijk(er) geworden. Het wordt meer gewaardeerd, maar daarentegen levert groen ook een bijdrage aan de gezondheid. In een groene (school)omgeving bewegen kinderen meer, ontwikkelen ze betere motorische vaardigheden en laten ze meer divers en creatief spel zien. Daarnaast concentreren ze zich beter en voelen ze zich energieker. ! Het thema van de Nationale Boomfeestdag-2021 is dan ook: Bomen maken Gezond!'

Oproep unit 2 (SEL)

Ook in unit 2 zijn wij volop bezig met verschillende activiteiten omtrent sociaal emotioneel leren. We kennen elkaar al best goed. Om elkaar nóg beter te leren kennen, willen we in de groepen van unit 2 iets dierbaars met elkaar delen. 

De leerlingen van groep 4, groep 5 en groep 6 mogen volgende week iets 'meenemen' wat voor hen een bijzondere betekenis heeft. Iedere groep heeft een andere opdracht gekregen. Dit ziet er als volgt uit:
- Groep 4 neemt een voorwerp mee
- Groep 5 neemt een foto mee
- Groep 6 neemt een liedje 'mee'

De voorwerpen, foto's en liedjes met persoonlijke verhalen worden de komende weken besproken in de kring.
 

Levensbeschouwing: 'Mooi' en op naar Kerstmis.
Onze lessen van Hemel en Aarde gaan de komende weken over het onderwerp 'Mooi'. Dat is een heel mooi onderwerp, want er valt veel aan te ontdekken. Echt mooie dingen raken je, je adem stokt, je houdt midden in een zin op, je kunt even aan niets anders denken, je hart smelt of je krijgt tranen in je ogen. Schoonheid maakt het leven zinvol. En het interessante is dat niet iedereen dezelfde dingen mooi vindt. Waar de een van ondersteboven raakt, dat doet een ander niet zoveel. In unit 3 gaan de kinderen ook zelf iets vertellen over een voorwerp/herinnering wat zij mooi vinden.
Wat maakt eigenlijk iemand tot een mooi mens? Die vraag verkennen we ook met de oudere kinderen. Dat kan gaan om uiterlijk vertoon, maar echte schoonheid zit vaak van binnen. Denk maar aan het klassieke verhaal van Belle en het Beest. Die vragen over wat een mens mooi maakt bereiden ook voor op de kerstperiode, waarin we vieren dat Jezus geboren is. Het mooie kerstverhaal zal dus ook in alle units aan bod komen.11 november               Afscheid meneer Rien 
17 november              Studiedag; kinderen vrij
19 november              Uitstapje Moskee unit 3
21 oktober:                 Afname NSCCT groep 4
23 november              MR-vergadering om 19.30 uur
23 november              Afname ADIT groep 7
3 december               Sinterklaas op school
6 december               Studiedag; kinderen vrij
22 december             Kerstmusical groep 6 voor ouders (avond)
24 december             Kinderen middag vrij, vanaf 12.15 uur school uit
25 december t/m
9 januari                     Kerstvakantie

De agenda voor het hele schooljaar (denk aan studiedagen, ouder-kindgesprekken, mr-vergaderingen, rapporten...) is te vinden op onze website. KLIK HIER VOOR DE AGENDA
* Bij alle activiteiten houden we rekening met de dan geldende maatregelen
 

Extern nieuws

Onderstaande verenigingen/stichtingen hebben ons verzocht om informatie met jullie te delen. 
Het mooiste feest van Oirschot!

Intocht Sinterklaas Oirchot
Natuurlijk hebben we het dan over de intocht van Sinterklaas, dit jaar op zaterdag 13 november. Voor het tijdstip en programma verwijst de organisatie naar de volgende website:
https://sinterklaasoirschot.nl/
Hou deze site dus goed in de gaten voor de meest actuele informatie!
 
Theatervoorstellingen in de Enck
De kaartverkoop is in volle gang en gaat snel. Mocht je nog kaartjes willen kopen, kijk dan snel op onze site. Het beloofd een mooie voorstelling te worden!
https://sinterklaastheateroirschot.nl/
speelleerplein de Fonkeling
Bernadettestraat 1
5688 KN Spoordonk
facebook.com/fonkeling facebook.com/fonkeling
defonkeling-skobos.nl defonkeling-skobos.nl
© 2021 Speelleerplein de Fonkeling, Alle rechten voorbehouden.


VOORKEUREN AANPASSEN | afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp