Copy
Läs i din webläsare
 
I detta nyhetsbrev
Game changer, ny butik i Mitt i City - Byggåterbruk - F/ACT-movement, en modeutmaning

Game Changer

I maj öppnade den ovanliga butiken Game Changer i Mitt i City-gallerian. Där kan besökarna lämna och hämta spel och leksaker och annat som ger sysselsättning nu när många aktiviteter är inställda. Att hämta spel är gratis och byten sköts av besökarna själva.

-Upplägget innebär både ett sätt att hjälpa varandra, men också klimat och- miljövinster eftersom saker som inte längre används kommer till nytta igen hemma hos någon annan, säger Charlotte Wedberg, projektledare för Karlstad delar. Det är ett spännande koncept som vi redan nu sett är uppskattad och välbesökt.

Konceptet är ett samarbete mellan Mitt i City, Karlstads kyrkliga Stadsmission och Karlstad delar. Du hittar Game Changer i Mitt i City-gallerian på plan 1. Öppettiderna är 10-19 vardagar och 10-17 på lördag och 12-16 söndag
 
Missa inte Smarta Kartan
I Smarta Kartan hittar du nu flera nytillkomna verksamheter, bland annat tre second hand-butiker. Vi jobbar på med den nya kategorin reparatörer som ska lanseras efter sommaren.


Karlstad delar deltar i F/ACT-movement 

Just nu söker vi dig som älskar mode men som vill lära dig mer om hur det går att göra din klädkonsumtion mer hållbar. Från september 2020 till maj 2021 får de antagna deltagarna, f/activisterna, tillgång till ett smörgåsbord av roliga workshops och spännande föreläsningar från kända experter som fokuserar på glädjen till mode, utifrån ett hållbart perspektiv. Utmaningen? Köp inga nyproducerade kläder under nio månader och sprid din resa på Instagram.

Du hittar all information här. Ansök senast 14 juni.

F/ACT Movement drivs av Science Park Borås och Göterborgsregioneen och finansieras av Västra Götalandsregionen och Naturvårdsverket. Karlstad är en av åtta platser i Sverige som kommer anordna en factivist-grupp.
 


Premiär för Sola Byggåterbruk! 

Fredagen den 29 maj invigdes Karlstads nya byggåterbruksbutik – Sola byggåterbruk på gamla flygfältet i Karlstad. Butiken är resultatet av ett samarbete mellan arbetsmarknads- och socialförvaltningen, teknik- och fastighetsförvaltningen och miljöförvaltningen. Karlstad delar har arbetat intensivt för att bidra till att få återbruket till stånd.

Målsättningarna för projektet är att öka återbruket och ta tillvara material som annars måste slängas och att projektet ska drivas vidare som ett socialt företag. Karlstad delar har prioriterat byggåterbruk som ett av tre viktiga områden att arbeta med för att nå målet om minskad klimatpåverkan.


Samarbete över förvaltningsgränser

Byggåterbruket startas som ett projekt och drivs under ett år som en kommunal verksamhet. Personer som länge stått utanför arbetsmarknaden har möjlighet att arbeta i projektet som en arbetsmarknadsinsats.

Efter ett år i kommunens regi är tanken att Sola byggåterbruk ska göras om till ett så kallat arbetsintegrerat socialt företag. Detta innebär att företaget både tillhandahåller en tjänst och skapar arbetstillfällen för personer som står långt från arbetsmarknaden.


Material från kommunens byggprojekt

Återbruksbutiken är en betydelsefull länk i teknik- och fastighetsförvaltningens arbete med att återbruka mer i byggprojekt. Mycket av det material som blir över eller är för bra för att slängas när kommunen bygger och renoverar, kan nu komma till nytta för andra. Även entreprenörer och andra som har bra överblivet material kan lämna det till butiken. Det kan röra sig om allt från skruvar till dörrar, hyllor, fönster och vitvaror. Från kommunens håll har butiken mottagit material från både Stagnellska hemmet, Kronoparkskyrkan och Kvarnbergsskolan.
 

Öppet fredagar

Butiken är öppen för alla – privatpersoner, företag och även kommunens egna verksamheter som är intresserade av att handla hållbart. Du hittar Sola byggåterbruk på gamla flygfältet och öppettiderna är fredagar 09.30-15.30. Läs mer på butikens webbplats karlstad.se/solabyggaterbruk 

Web
Facebook
Instagram
Copyright © 2020 Hållbart resande i ett växande Värmland, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp