Copy
25 juli 2017 | Editie 42 | Lust


"Waarom zijn vrouwen zoveel boeiender voor mannen dan omgekeerd?"

-Virginia Woolf

Het woord van Anne

Molek? Lust is Molek? Waar zit het verband? Vind het uit en lees het in Titty's nieuwste reeks, Het woord van Anne, Anne's woorden, die de wereld omvatten.
Column #2| "Onze vrouw van Staal"

Een leven zonder lust, uitzichtloos en zonder enige wil om iets te maken van je bestaan. Kan je nog deelnemen hieraan?  Of is die wil er überhaupt niet meer?
Lotte Dale
Elke week een ander thema, elke week een nieuwe foto van onze TittyMag, Fotograaf Lotte Dale. Deze week het thema: Lust.
 

Woman. 

Het leven zit vol lusten. Levenslust. We hunkeren naar lust en we willen het voelen of ervaren. Alleen wat nu als je dit niet meer kan? Kan je een leven leven wanneer je dit gevoel niet meer hebt? Hoe waardevol is lust?


Of is het een begeerte, die we moeten kunnen uitschakelen en in perspectief moeten kunnen plaatsen? Wan laten we onszelf niet soms gek drijven?


Maakt een leven vol lusten ons leven mooier of maakt het het het juist gecompliceerder? Is lust het allemaal waard of eerder iets wat ons laat inzien wat we missen?

 
Illustratie door Tittygirl Gerdien van Halteren (@thisis_gary)
"Column #2: Onze vrouw van Staal"

De lust in levenslust
 
Lusteloos lig ik op de bank. Met een kater die al vier jaar duurt. De wereld om me heen vliegt als een Netflix-marathon voorbij. Heel soms wordt er aan me gevraagd: “are you still watching?” Dan schrik ik wakker en doe ik weer voor heel even mee met de serie waar iedereen verslaafd aan is: ‘Het Leven’.
 
Ik niet. Ik vind de bank interessanter. Alle pluisjes heb ik geteld. Net zoals alle dagen die passeren. Ze lijken allemaal op elkaar trouwens, de pluisjes én de dagen. En uit verveling blijf ik ze allebei tellen.
 
Mijn dagen zijn leeg, want ik weet even niet hoe ik ze moet vullen. En als ik het wel wist, dan heb ik er toch geen zin in om het te doen. Alsof ik de bodem van een bodemloze put heb bereikt. Of moet ik zeggen, een lusteloze put.    
 
Lust is gek genoeg de mooiste emotie die ik ken. Dat gevoel dat je soms tot aan je nagelriemen voelt branden. Dat nog sterker is dan liefde. Lust is het bewijs dat de weg ernaartoe veel spannender is dan het doel zelf. De onbedwingbare zin in het onbekende. Je voelt dat je leeft. Wat een fantastisch gevoel!
 
Zolang er lust is, is er leven. En als er leven is, is er liefde. Maar als je de lust niet meer lust, hoe proef je dan nog de liefde? Is lusteloos zijn dan eigenlijk niet erger dan liefdeloos?
 
De grootste liefde van mijn leven was mijn moeder. Ik had haar lief, want zij schonk mij zoveel meer dan alleen het leven. Ze maakte me tot de zelfstandige vrouw die hier op de bank zelfstandig pluisjes ligt te tellen. Toen ze vier jaar geleden overleed, verloor ik niet alleen mijn moeder. Ik verloor iets dat net zo belangrijk is: de lust om te leven. Precies wanneer mijn kater insloeg.  
 
Haar verliezen was erg. Maar de periode na haar overlijden was nog veel erger. De vrouw die het wandelende bewijs van ‘levenslust’ was, was er niet meer. Mijn voorbeeld was weg. En daarmee mijn eigen levenslust ook.
 
Tot ik ‘m weer ergens vond. Op de bodem van die bodemloze put. De tijd en het moment weet ik niet meer, maar mijn wereld bestond weer uit regenboogunicorns en glitterregen. Een sprookje. De serie ‘Het Leven’ kreeg er ineens een paar seizoenen bij. Met mij in de hoofdrol.
 
Ik mis mijn moeder nog elke dag. Maar zij schonk mij het leven en wie ben ik om dat weg te gooien? Ik heb er alleen zelf de lust aan toe moeten voegen. En dat heb ik zélf gedaan. Een zelfstandige vrouw, of wat?
 
Netflix hoeft niet meer te vragen of ik er nog ben. Mijn kater is verdwenen en ik geniet weer van het échte leven. Het ene seizoen is nog niet afgelopen of de volgende begint al. En dát, dat is pas verslavend.<

Het woord van Anne


Molek

Molek, Nietzsche en Lust. 

Wat heeft Molek met lust te maken? Het verband met lust en Molek zit hem in de verduisterde kant van de liefde. Molek (Moloch) is de god van het vuur in de Kanaänitische mythologie die aan het begin van de ijzertijd is ontstaan. Er werden mensen aan deze god geofferd. In de bijbel wordt deze god als afgod gezien. 

Als zelfs de goden slecht kunnen zijn, neem als voorbeeld de god Molek, hoe kan men dan verwachten dat de mens alleen maar goed is?

Ondanks dat is er veel goedheid in mensen. Mensen zorgen voor elkaar, hebben lief, en doden uit liefde voor elkaar. 

Dit laatste is tegenstrijdig aan de goedheid maar wel menselijk. Net zoals de liefde tegenstrijdig is aan de lust.  

Doordat mensen veelal handelen naar lust en opwinding kan de waarde van seks achteruit gaan omdat zoals Nietzsche het mooi verwoord: het om de begeerte gaat en niet meer om de begeerde. Hierdoor vergeet men wat het is om lief te hebben. Maar als je dit vergeten bent, liefhebben, wat doe je dan überhaupt met de liefde? 

Heeft de lust de liefde opgegeten, net als Molek de mensen verslonden heeft zoals de mythe luidt?  
                     

There is more where this came from!
Check meer van Anne via https://www.facebook.com/wolfwoodfield.
Iedere week The Tittymag in je mailbox? Dat kan! Meld je aan op thetittymag.com. Heb je op- en aanmerkingen, ideeën, inspiratie en wil je graag bijdragen aan The Tittymag? Mail ons dan op thetittymag@gmail.com. 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door Cathelijne Blok, Lotte Dale, Marleen Staal, Fannie van Holsteijn, Saskia Soelaksana, Anne Bosveld en Lizette Pellikaan. We willen Olivier van Kuyen, Raymond van Mil, Zowi Vermeire, Gerdien van Halteren en Tim Hofman duizend maal danken voor hun hulp om deze tweeënveertigste editie zo awesome te maken. 
 
Copyright © 2017 TheTittyMag, All rights reserved.
You are receiving this newsletter because you subscribed at thetittymag.com

Our mailing address is:
TheTittyMag
Jan van galenstraat 95
Amsterdam, 1056 BJ
Netherlands


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
TheTittyMag · jan van galenstraat 95-2 · Amsterdam, MA 1056 BJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp