Copy
23 oktober 2016 | Editie 3 | Status
He offered her power, money, status
a giant prison, all in exchange 
for only her soul.
- Coco J Ginger
''Een online afwijzing voelt 10x heftiger dan een ruzie"
Facebook, Insta, Happn, Tindr. Op tientallen platforms zijn we dagelijks bezig met onze status. Maar wat voor weerslag heeft dat op ons dagelijks leven? Vooral nu de datinggame zich ook steeds meer in apps afspeelt? We vroegen Cesar, online casanova, de hemd van het lijf over crushes en je online persona. 
“De dag dat deze vraag aan een man wordt gesteld, dan is er gelijkheid.”
Sigrid Kaag is een van de belangrijkste vrouwen in de wereld. Als speciaal gezant voor de VN haalde ze chemische wapens weg uit Syrië. Haar onderhandel talent wordt vergeleken met die van een man. Maar waarom, vraagt The Tittymag zich af. Waarom is een vrouw met zo'n status bijzonder en een man niet? 
Lotte Dale
Elke week een ander thema, elke week een nieuwe foto door Lotte Dale. Deze week: Status.

Woman.  Terwijl je verveeld door de berichten van je achternicht scrollt die je timeline vullen, waar ben je dan precies naar op zoek? Naar die status die entertaint, naar dat ene stukje nieuwe informatie die een grijns op je gezicht tovert, omdat het zo typisch is voor de persoon die het post? Want met al die hersenspinsels, slimme linkjes naar intellectuele stukken, leuke feestjes, bouwen we onze eigen persona. Die online het perfecte leven lijkt te leiden. Met die status bepalen we onze straatwaarde en hoe we in het echte leven worden ontvangen. Of helpen we het misschien wel om zeep? Die echte ik? En als we eenmaal die perfecte status hebben bereikt in het leven, dat punt waarop we de rest van de wereld naar ons omhoog kijken, is dan alle strijd gestreden of hebben wij als vrouwen dan nog steeds de status van superster niet bereikt? 

Een online afwijzing voelt 10x kouder dan een heftige ruzie
Het is zondag en we eten een stuk redvelvet cake met de man die als instagram- bio heeft: Seksgod (voor meisjes, die atheïst zijn) Cesar Majorana; tv-maker en taalvirtuoos. Waarom Versace hem nog geen sponsordeal heeft aangeboden, weet niemand.
Deze man heeft online een vaste achterban waar je u tegen zegt en met name het vrouwelijk schoon kan geen genoeg van hem krijgen. Wat betekent die online status voor hem? Is het een gevoel van bevestiging en een vergroting van status? Of voelt het als een nare verslaving en maakt het je meer online afhankelijk dan je lief is?
Cesar heeft weer een uitermate goed fashionable pak, dus gooit hij er even een snap chat uit en bereid hij zich in z'n hoofd al voor op een date met een invloedrijke Instagrammer die zal volgen na ons gesprek. Precies de reden waarom we hier met hem in dit koffietentje zitten. De man profileert zich online en offline als geen ander. We moeten hem dus meteen wel als eerste het volgende vragen,…
TheTittymag: Wat is voor jou eigenlijk belangrijker, online of offline goed voor de dag komen?
Cesar: Ik ben heel erg vatbaar voor de kracht van HET in de onlinesamenleving en HET verandert daar continu. Als jij continu HET blijft snappen dan voel ik me extra aangetrokken tot die persoon. Ik denk zelf continu na over hoe ik mezelf profileer online. Ik hoop zelfs dat wat ik online doe minstens 10% is van mijn echte leven. Je hebt online zoveel curatie- kracht en je hebt zo veel kracht over de esthetiek, de taal en de vorm. Dat heb je in het echte leven allemaal niet.
TTM: De communicatie online gaat met name via taal of emoji’s…. Daar kunnen snel misverstanden door ontstaan, niet?
Cesar: Ik vind taal een groot probleem en de slechtste vorm van communicatie tussen mensen. We hebben niks beters, maar er kan zo veel mis gaan met taal aangezien er veel misvattingen kunnen ontstaan. Ik merk dat als ik de controle heb over het gesprek met iemand, dat dit in mijn voordeel werkt. In 1 op1 gesprekken of op Whatsapp ben ik beter in communiceren met vrouwen, dan ergens offline zoals in een nachtclub. De keren dat ik seks heb gehad met iemand die ik opduikelde in een club zijn op 1 hand te tellen, want dan ben ik dat taalspel, dat ik online wel heb, kwijt. Iemand die taal heel direct gebruikt en bijvoorbeeld zegt: ‘gaan we nog zoenen ?’, dat vind ik perfect.
TTM: Dus als iemand goed is in taal ben jij verkocht?
Cesar: Ja, iemand stuurde me een keer: “Meneer, ik heb mijn bal op uw balkon getrapt.”, ja, dan heb je me wel.
TTM: En toen?
Cesar: Kijk dit vind ik dus het moeilijke in dit gesprek, want ik wil niet claimen dat ik een genie ben op het gebied van online daten. Ik vind vrouwen prachtig en ik hoop dat als iemand dit leest, ze het juist zien als een zwakte in plaats van een kracht. Ik ben eigenlijk heel afhankelijk van vrouwen en door die hele datecultuur, ben ik continu aan het wachten op de toestemming van een vrouw en op zoek naar alleen datgene wat een vrouw me kan geven.
TTM: Maar je hebt nu online en offline de mogelijkheid om die toestemming te krijgen. Is dat dan niet een soort traktatie voor jou?
Cesar: Nee, want online is een verlengde van de wereld waar we nu inzitten. Online is niet een ander universum en is geen hyperrealiteit voor mij. Uiteindelijk is dat meisje waar ik contact mee heb via instagram ook maar een meisje, die alleen in haar bed ligt met haar telefoontje. Al merk ik wel dat het mij bijvoorbeeld charmeert als sommige vrouwen juist niet op instagram zitten. Dat zijn mensen die zich beter voelen dan het hele circus.

TTM: Vind je het  moeilijk als je een pontentieek niet online kunt checken?
Cesar: Ik word soms juist achterdochtig als een vrouw meer dan 2000 instagramvolgers heeft, want dan vraag ik me af hoe het gesteld is met haar ego. Het is denk ik voor geen enkel mens goed om zoveel bevestiging te krijgen. Zo’n meisje krijgt dat dus al continue van haar volgers, dat zou betekenen dat ik dan wel heel creatief moet zijn, op wel hele andere knoppen moet drukken om iets bij haar te bereiken.
TTM: Vind je dan iemand die online zo’n status heeft wel of niet aantrekkelijker dan iemand die dat niet heeft?
Cesar: ik zou liegen als het me niet uitmaakt, maar aan het einde van de dag zijn we allemaal statusgevoelig. Misschien is het zelfs wel echter dan als je op een verjaardagsfeestje dat meisje, die je van online kent, in de ruimte ziet.
TTM: Echter dan iemand face to face zien?
Cesar: Ik geloof juist dat een meisje bijvoorbeeld een mooi bij elkaar gezocht beige gekleurd insta- profiel heeft, juist haar eigen identiteit laat zien. Zo’n meisje is meer zichzelf doordat zij haar eigen visie zorgvuldig bij elkaar heeft gepuzzeld en zich eigenlijk juist heel erg blootgeeft. Stel je komt op een feestje waar iemand net een kutdag heeft, dan heeft ze meteen een verkeerde indruk achtergelaten, terwijl een online- profiel een mooi en persoonlijk overzicht kan geven van iemand over een langere periode. Offline is gewoon een stukje saaier.
TTM: Is online afwijzing heftiger voor jou dan offline?
Cesar: Ja, online afwijzing is echt heftiger. Ik had laatst via online iets afgekapt met een meisje en ik kreeg gewoon geen reactie meer op mijn bericht. Zo’n online- afwijzing voelt 10x kouder  dan een heftige ruzie met iemand in dezelfde kamer. Ik voelde me ineens afgewezen, omdat ik gewoon helemaal niks meer terugkreeg. Ik sta liever te schreeuwen tegen iemand en met borden te gooien dan online doodgezwegen te worden.

Cesar: Laatste vraag en dan kunnen we het eindelijk hebben over het liberaal feminisme.
TTM: Ok, dan wil ik nog 1 ding van je weten.. Offline of online contacten, wat is belangrijker voor jou?
Cesar: De meeste mensen leren iemand kennen en voegen die persoon erna toe op bijvoorbeeld Facebook of Insta. Voor mij is het omgekeerd. Ik leer iemand eerder en makkelijker kennen online dan offline. Offline kom je iemand tegen en hoop je die persoon ooit nog eens te ontmoeten, maar online leer je  die persoon meteen inhoudelijk kennen. .
TTM: Maar is het niet gewoon allemaal 1 grote illusie, die online geschapen wereld en de bijhorende status?
Cesar: Nee, het is economie. Het is allemaal kapitaal wat mensen hebben en willen hebben.
“De dag dat deze vraag aan een man wordt gesteld, dan is er gelijkheid”
Ze is een van Nederlands bekendste powervrouwen, speciaal coördinator voor de VN in Libanon en wordt genoemd als een van de mogelijke kandidaten om Ban Ki Moon op te volgen. Sigrid Kaag kwam vol in de spotlight te staan toen ze de loodzware taak kreeg alle chemische wapens weg te krijgen uit Syrië. In die hoedanigheid verwierf ze bij de taxichauffeurs van the land de naam ‘the Iron Lady’: ‘Omdat ik ze strenge instructies over de routes geef terwijl ze me van hot naar her rijden’ en omschrijven de ambtenaren onder Assad het onderhandelen met Kaag als onderhandelen met een vrouw ‘die manser is dan alle mannen die ze kennen’. Een vrouw met een status dus, maar zelfs dan is haar vrouw zijn een hot topic en wordt haar handelswijze met die van een man vergeleken. The Tittymag voelde haar hierover aan de tand.
The Tittymag: U bekleed een leidinggevende rol in het Midden-Oosten, een gebied dat bekend staat om het feit dat vrouwen nog geen gelijke rechten kennen. Hoe moeilijk maakt dat uw werk?
Sigrid Kaag: Ik heb nooit problemen ervaren, maar dat komt denk ik ook door mijn kennis en ervaring. Ik spreek de taal, woon al lang in deze regio en ik ben goed op de hoogte van de omgangsvormen. Daar komt bij dat, anders dan men misschien zou denken, vrouwen in een leidinggevende rol in deze regio juist worden gerespecteerd. Ook in Syrië heb ik dat heel erg zo ervaren. Chauffeurs en ambtenaren proberen juist aan te geven met bepaalde uitspraken, dat we als gelijken onderhandelden en ik niet aan hen onderdeed. 
TTM: U bekleed een leidinggevende rol in het Midden-Oosten, een gebied dat bekend staat om het feit dat vrouwen nog geen gelijke rechten kennen. Hoe moeilijk maakt dat uw werk?
SK: Ik heb nooit problemen ervaren, maar dat komt denk ik ook door mijn kennis en ervaring. Ik spreek de taal, woon al lang in deze regio en ik ben goed op de hoogte van de omgangsvormen. Daar komt bij dat, anders dan men misschien zou denken, vrouwen in een leidinggevende rol in deze regio juist worden gerespecteerd.
Ook in Syrië heb ik dat heel erg zo ervaren. Chauffeurs en ambtenaren proberen juist aan te geven met bepaalde uitspraken, dat we als gelijken onderhandelden en ik niet aan hen onderdeed. 

TTM: Maar u wordt dan wel met een man vergeleken, door uw rol en staat van dienst. ‘Manser dan alle mannen die ze kennen’. Maar u bent een vrouw en een goede leider, die combinatie bestaat ook. Hoe vindt u het dat zo’n vergelijking constant wordt gemaakt?
SK: Ik vind het vooral vermoeiend dat mij voortdurend de vraag wordt gesteld hoe ik deze baan combineer met vrouw en moeder zijn. Mijn man houdt het gezin draaiende als ik van huis ben en daarnaast neem ik mijn kinderen overal mee naar toe. Ik neem ze niet mee naar Syrië natuurlijk, dat is te gevaarlijk, maar mannen in mijn positie krijgen deze vraag niet. De dag, dat deze vraag aan een man wordt gesteld, dan is er pas echt gelijkheid tussen de seksen. En, als je het mij vraagt, zijn vrouwen veel beter in dit werk, want we zijn capabeler dan mannen.
TTM: Waarom vindt u dat?
SK: Vrouwen kunnen veel beter multitasken en al helemaal als je een moeder bent met een carrière, want dan leer je je hoofd koel houden en dat komt van pas in zeer complexe operaties zoals Syrië. Vrouwen benaderen zaken vaak veel pragmatischer en zonder ego. We kijken puur naar het probleem, zonder randzaken te betrekken en met een flinke dosis gezond verstand. Ik heb altijd het gevoel dat dat echt een verschil is tussen de geslachten. Met m’n vrouwelijke collega’s zie je dat er heel erg gefocust wordt op het te behalen resultaat als groep en dat niemand zich druk maakt om haar individuele rol in het proces.
 
TTM: Ben u daar ook op geselecteerd denkt u? Op deze aanpak die u toeschrijft aan de vrouw?
SK: Absoluut, als moeder heb ik geleerd heel efficiënt met mijn tijd om te gaan en dat is precies wat er nodig is bij een operatie zoals die in Syrië. We hebben echt geen tijd om over iets te twijfelen en je moet dan doorpakken. Op dezelfde manier zoals je wordt gedwongen te doen als je en je gezin combineert met een full- time baan. Ik heb natuurlijk ook het geluk gehad, dat mijn positie mij werd gegund door een andere leidinggevende vrouw, Ann Veneman onder wie ik werkte voor UNICEF. Het is heel essentieel, dat vrouwen die een hoge positie bekleden, dit ook andere vrouwen gunnen en ze daarmee helpen.
 
TTM: Hoe past u dat nu toe? Hoe helpt u vrouwen op te klimmen?
SK: Mijn  team in Damascus bestond uit 120 personen, maar 15 daarvan waren vrouw.  Toen ik daar voor het eerst binnen kwam in het kantoor schrok ik hier echt van, want er waren zoveel mannen. Ik besloot vervolgens een wekelijkse ladies meeting op te zetten waarin we niet alleen inhoudelijk het werk behandelden, maar ook elkaar aanmoedigde en motiveerde. Ik zie het echt als mijn taak om jonge vrouwen te motiveren en te laten inzien, dat ze dezelfde kansen  hebben als mannen.  Het kan allemaal naast elkaar bestaan; een gezin en een carrière. Het betekent simpelweg, dat we meer kansen voor vrouwen moeten creëren waar ze de mogelijkheid hebben in en uit stappen zonder daar voor te worden bestraft.
Ik zie op dat vlak zeker ook een rol weggelegd bij de VN, want daar bekleden echt nog te weinig vrouwen een leidinggevende rol in bijvoorbeeld de Security Council. Als de jonge generaties meer vrouwen zien in leiderschapsrollen dan zullen ze ook eerder geneigd zijn te zeggen: ‘Natuurlijk ga ik voor die positie strijden.’
De Broer van Roos

Status
do not schep op about
luchtledigheid
'cause dat status niet. 

Iedere week The Titty Mag in je mailbox? Dat kan! Meld je aan op thetittymag.com. Heb je op- en aanmerkingen, ideeen, inspiratie en wil je graag bijdragen aan de tittymag? Mail ons dan op thetittymag@gmail.com. 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door Cathelijne Blok, Lotte Dale en Lizette Pellikaan. We willen Olivier van Kuyen, Raymond van Mill, Cesar, Sigrid Kaag en Tim Hofman duizend maal danken voor hun hulp om deze derde editie zo awesome te maken. 
Copyright © 2016 TheTittyMag, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp