Copy
15 maart 2017 | Editie 23 | Nieuws

“A news story should be like a mini skirt on a pretty woman. Long enough to cover the subject, 
but short enough to be interesting
.” 
Anonymous editor in chief

Die keer dat Nederland de headlines domineerde
We hebben het voor elkaar, door de 'Dutch Donald Trump' en de Turkije rel wordt ons kleine kikkerlandje ineens overspoeld door journalisten van over heel de wereld. De New York Times, BBC, Al Jazeera, ze staan allemaal in de rij om onze politici een podium te geven en die komt dat in deze verkiezingstijd helemaal niet zo slecht uit...
Bekeerling worden via Tellsell
Ondanks dat alle politieke debatten de afgelopen weken gingen over 'het verliezen van identiteit door de islamisering van van de wereld', ziet The TittyMags Fanny een nieuwe hype in Hollywood. A-listers bekeren zich en masse tot de islam. Benieuwd naar de aantrekkingskracht van dit geloof ging ze opzoek naar bekeerlingen..
Lotte Dale
Elke week een ander thema, elke week een nieuwe foto van Lotte Dale. Deze week: Verkiezingen

Nieuws. (het; o)
1 bericht, tijding: goed nieuws, slecht nieuws; in het nieuws zijn in de publieke belangstelling staan
2 (radio, tv) nieuwsbulletin, journaal 

Sinds President Trump elk nieuwsbericht dat hem niet bevalt bestempeld als nepnieuws, is de term in rap tempo ingesleten geraakt in ons vocabulair. Maar ook de hoeveelheid nepnieuws die zijn weg vindt naar onze social media timelines en die we zonder te checken klakkeloos delen, neemt toe. Met de 24/7 newscycle waarin we leven is het voor media belangrijker de eerste te zijn dan de nauwkeurigste. Het komt dus op ons zelf aan om onze informatie bubbeltjes te breken en het midden te vinden door op uiteinde van het spectrum te zoeken.
Voordat je die share knop indrukt van dat verhaal op de Correspondent dat helemaal overeenkomt met hoe jij de wereld ziet, bedenk dat die schrijvers mensen zijn, met een mening, een politieke voorkeur. Dat in de Telegraaf misschien wel hetzelfde verhaal staat, maar dan met de tegenovergestelde mening. Dus gooi ze in de mix, wel zo verfrissend.
En voor al die filmpjes die je mond doen open vallen, foto's van linkse politici bij extremistische demonstraties en artikelen over die vrouw die 12kg afviel en alleen maar chocola te eten, maakte de IFLA dit schema zodat je zeker weet dat het geen fake is.
Nr. 1 Use your brain.          
Die keer dat Nederland de headlines domineerde
Niet vaak haalt ons kleine kikkerlandje de nieuwsbulletins en voorpagina’s van de grote buitenlandse media zoals de BBC, de New York Times en Al Jazeera. Maar de diplomatieke rel met Turkije en de aankomende verkiezingen in ons land, die vooral met argusogen worden bekeken om de kansen van de ‘Dutch Donald Trump’ zoals CNN hem noemt te kunnen inschatten, bombardeerde Nederland de afgelopen dagen tot wereldnieuws.
 
Alle aandacht verbaast Lily Sprangers, directeur van het Turkije Instituut, niet. ‘Het is een diplomatiek conflict tussen Nederland en Turkije, maar het gaat de gehele EU aan. We hebben een associatieverdrag gesloten met Turkije. Zo’n verdrag moet leiden tot betere politieke en economische samenwerking met de Unie. In de overeenkomst met Turkije hebben we ook vastgelegd dat dit een eerste stap is naar een mogelijk lidmaatschap van de EU, maar door deze rel en de politieke ontwikkelingen in Turkije van de afgelopen jaren komt er een moment aan dat de Europese Unie moet zeggen dit Turkije voldoet niet meer aan de criteria om lid te worden.’

Afgelopen zaterdag barstte de bom in Rotterdam. Na een week vol gesteggel over een te houden campagne evenement in de stad, waar de Turkse minister van Buitenlandse Zaken een speech zou geven om een ja stem voor het komende referendum te bepleiten. ‘Met het referendum op 16 april probeert Erdogan een presidentieel systeem in te voeren in Turkije. Als de Turken voor de ingrijpende grondwetswijziging stemmen wordt het huidige parlementaire stelsel vervangen door een systeem waarin alle uitvoerende macht bij hem komt te liggen.’ legt Sprangers uit. ‘Het doel van dit referendum, het concentreren van de macht, vinden wij hier niet democratisch. Daarom liet ons kabinet ook meteen weten dat ze niet wil dat bewindslieden hier campagne komen voeren.’
Het gedoe rondom het campagne evenement leek een stille dood te sterven toen de uitbater van het zalencentrum in Hoogvliet zich een paar dagen van tevoren terugtrok. Geen locatie, dus geen evenement. Maar dat houdt de Turkse minister niet tegen. "Wij gaan waarheen wij willen en praten met onze staatsburgers", zei Cavusoglu. "Ze zeggen: 'U kunt geen bijeenkomst houden in het openbaar'. Hoezo kunnen wij dat niet? Waar is de democratie of de vrijheid van meningsuiting waarvan jullie zeggen dat jullie ons er iets over willen leren? Hoe zit het met de vrijheid van vergadering?" En hij geeft aan op 11 maart gewoon naar Rotterdam te komen.

Aan de andere kant van het land, in Hengelo, zou de Turkse minister Kaya van familiezaken een bezoek brengen aan een campagne evenement. Maar na alle ophef in Rotterdam trekt ook daar het zalencentrum zich terug. Of zij toch naar Nederland komt is dan onduidelijk.

En dan ontstaat er een opmerkelijke situatie waarin de regering na lang overleg met Turkije de landingsrechten van het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken intrekt en wordt als vervanging de minister van Familiezaken vanuit Duitsland per auto de Nederlandse grens over gereden. ‘Maar om verwarring te veroorzaken rijden er meerdere konvooien tegelijkertijd de grens over en ontstaat er tegelijkertijd een protest bij het consulaat in Rotterdam’, vertelt Sprangers, ‘zo provoceert Turkije de Nederlandse regering en manoeuvreren ze ons in fuik waardoor we alleen maar zo hard kunnen handelen als we die nacht deden. Dus de minister als ongewenste vreemdeling bestempelen en terug naar Duitsland sturen. Een krankzinnige situatie.’

Volgens Sprangers rook de Turkse diplomatie zijn kans om in de Europese Unie enorme ophef te kunnen maken over het referendum. ‘Nederland werd het toneel, omdat ze precies weten dat er hier al spanningen waren rondom het bezoek van de Turkse minister door de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Erdogan heeft met de rel een voorbeeld waarmee hij vooral in zijn eigen land kan aantonen dat de Europese Unie met twee maten meet. Volgens hem heeft Europa altijd de mond vol gehad van vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en democratie, maar als de Turken van dit recht gebruik willen maken door middels een referendum hun democratie te versterken en daarvoor campagne in het buitenland te voeren, dan mag dat ineens niet.’
‘Het is puur een middel om te bewijzen dat de EU het altijd bij het verkeerd eind heeft en te benadrukken dat zijn handelen juist altijd de democratie in Turkije verstrekt. Bijvoorbeeld toen Erdogan hardhandig de coupe neersloeg, dat kreeg veel kritiek vanuit de EU. Maar nu kan hij zeggen, zie je, dit is het bewijs dat Europa een loopje neemt met de term democratie, dat geldt niet voor ons als wij ons op die rechten beroepen. Op deze manier maakt Erdogan ook meteen de geest in Turkije rijp voor een afscheid van het Europese idee.’ zegt Lily Sprangers.
 
Maar niet alleen voor de Turkse president lijkt de rel in zijn voordeel uit te pakken. Ook Nederlandse politici zouden vandaag wel eens wat extra stemmen kunnen binnenharken. Zo wees Geert Wilders er eerder deze week in het EenVandaag debat weer op dat hij ooit de VVD verliet omdat deze partij voorstander is voor het associatieverdrag met Turkije en Wilders werd bekritiseerd door zijn partijgenoten omdat hij bepleitte dat Turkije geen lid van de EU mocht worden. Een told-you-so momentje, hij heeft altijd al gewaarschuwd voor het gevaar van een deal met Turkije en het bewijs ligt nu voor ons. Maar de manier waarop Rutte de situatie heeft afgehandeld, daar kon Wilders weinig kritiek op leveren.
 
Rutte lijkt er tot nu toe dus vooral de vruchten van te plukken. Ook een panel van politieke insiders in het NRC verwachten een positief effect van ‘Ruttes daadkrachtige optreden’. Het zou daarom nog wel eens de game changer kunnen zijn voor de twee koplopers in de peilingen. Vooral omdat de andere partijen geen speler kunnen worden in dit conflict en zich zo kunnen profileren. Ze hebben op dit moment alleen de optie om zich achter de premier te scharen, wat ze ook doen. Dat Nederland en Turkije ineens de wereldpers domineren, die aandacht vinden de politieke hoofdrolspelers helemaal niet zo vervelend.
 <

Vandaag is de dag! Pak die stempas en laat je horen, want als je volgende week staat te demonstreren op de dam tegen de nieuwe premier is het te laat.
GO VOTE! 
Bekeerling worden via Tellsell

Het is het meest spicy topic van de verkiezingen: de 'islamisering van de westerse wereld'. Politici buitelen over elkaar heen om te vertellen hoe slecht het is voor onze samenleving, maar tegelijkertijd bekeert half Hollywood zich tot de religie. Busta Rhymes, Lindsay Lohan, Akon, Janet Jackson, bekeren tot de Islam is hot.  Het is op dit moment het snelst groeiende geloof. Via de e-mail en Facebook krijg je de reclame advertenties al binnen. ’t Komt nog net niet voorbij op Tellsell. Gaat dit niet een beetje te ver? Hoe laat je je inspireren door een geloof? Hoe weet je eigenlijk dat je een geloof aan het nastreven bent? En niet in iets gelooft waarvan jij denkt dat dat hét geloof is? Terwijl je er ook compleet naast kan zitten.

Dat steeds meer mensen zich bekeren, weten we nu al een tijdje. Doordat er zoveel in onze maatschappij kan en mag, krijgen mensen behoefte aan zingeving. Een beetje sturing en ergens bij horen. Dat is goed, mooi en fijn. Maar de koran is super complex. En dit kan zowel in je voor- als nadeel gaan werken. Zoals Akon zelf zegt: ‘In de Koran staat dat je vier vrouwen mag hebben.’ Waarom zou dit, voor een man, een nadeel zijn, vraag je je nu vast af?
“Trouw met de vrouwen van uw keus, twee of drie of vier; maar als u vreest dat u niet in staat zult zijn (hen) rechtvaardig te (be)handelen, huw er dan slechts één.” (4:3)

Deze regel uit de Koran is in de 7de eeuw ontstaan. Veel moslimmannen kwamen tijdens oorlog om het leven, daardoor ontstond er een overschot aan vrouwen. Veel vrouwen hadden behoefte aan een man. Sterker nog ze waren gewend aan het hebben van een man, voor de voortplanting en spannende dingen, enz. Nou, hierdoor is dus de regel gekomen dat een man meerdere vrouwen mag hebben.  

Er zit wel een addertje onder het gras. Agh ja, voor niks gaat de zon niet op. Elke vrouw moet je evenveel veel liefde en materie kunnen geven. Denk aan: baby’s, huwelijken, auto’s, seks en hoofdpijn. Dus hoeveel vrije tijd heb je? Hoe groot is jouw zaadlozing? En hoeveel money wil je maken? Meerdere vrouwen volledig onderhouden is a big thing..

Oké, dit was dus een voorbeeld hoe geloof positief kan worden uitgebuit. Je voelt het denk ik al aankomen. Het kan namelijk ook anders uitpakken. Een tijdje geleden kwam ik in aanraking met een meisje genaamd Sarah. Sarah is nog maar 16 jaar en heeft zich bekeerd tot een orthodoxe vorm waarvan zij gelooft dat dit Islam is.

Via Sarah kwam ik al snel met meerdere jonge meisjes in aanraking. Deze meisjes hebben zich tot een vorm bekeerd, waarvan zij geloven dat dit Islam is. Meisjes die geen social media mogen hebben, niet met ongelovige mensen mogen omgaan, om 21:00 uur naar bed moeten en op worden geleid door schoonmoeder. Deze meisjes zijn er allemaal heilig van overtuigd dat dit onder Islam valt; dat hun leven draait om het pleasen van hun man. Dan pas ben je een goede vrouw - duhhh.

Fatima’s mening: ‘’Dit is toch te belachelijk voor woorden. Als man zijnde mag je alles doen en laten.. Maar een vrouw moet heilig zijn. In mijn gemeenschap zijn vrouwen 'heilig', want zij moeten de familie eer hooghouden. Maar dat betekent niet dat we onderdrukt moeten leven!’’

De meisjes waren, voordat ze waren bekeerd, vrij opgevoed. Ze gingen uit, aten frikandellen en vonden pikkies lekker. Maar elk van hen miste een familiaire band. Via Marokkaanse vriendinnen kwamen ze in contact met familietradities en feestjes. Supergezellig. De verjaardagen en de bruiloften zijn daar groots. En anders dan je gewend bent in de Nederlandse cultuur. Hierdoor wilden de meisjes er meer over te weten komen. En dit kan door je te bekeren. Vervolgens kiest schoonmoeder een goed meisje uit om haar zoon te trouwen. Hiervoor gaat ’t bekeerde meisje eigenlijk in training bij schoonmoeder tot dat ze gaat trouwen. Haar zoon moet natuurlijk wel in de watjes worden gelegd. 


Drie van de meisjes die ik sprak hebben een maagdenvlies herstel gedaan. Of een vagina plastiek. Dat zorgt ervoor dat de lakens lekker vies worden tijdens de huwelijksnacht. Hiermee winnen ze respect terug. Snoepies kopen mag alleen als je centjes mee krijgt van je man. Niet naar vreemde mannen in de bus kijken of erop gaan zitten.  Niet met je vingers in je broek spelen, als je dit per ongeluk wel doet kan je jezelf vergeven door op maandag te gaan vasten. Geen social media. Niet met hoeren (alle niet gelovige vrouwen) omgaan. Niet op openbare plekken komen waar je negatieve aandacht kan krijgen. Niet werken. En op tijd gaan slapen, want een vrouw heeft geen functie om zo laat op te blijven. – Duhhh

Sofia Bekeerling: ‘’Dit is echt een typisch voorbeeld van cultuur met religie mixen. Waardoor je in iets doorschiet, wat weinig met Islam te maken heeft. Maar jij denkt van wel.‘’

Vijf keer per dag naar de moskee, voor je man zorgen. Kuisen, strijken, schoonmaken, koken, zodat je man niks hoeft te doen als hij thuiskomt. De meisjes mogen geen contact met ongelovige hebben, dus werden er stiekem Facebook profielen aangemaakt om een gesprek te kunnen voeren. Via deze profielen en telefonisch sprak ik met ze als man niet thuis was. En dat was eigenlijk bijna nooit..

Omdat ik het zo boeiend vond en best betrokken raakte, bleven we in contact met elkaar. En zo sprak ik steeds meer meisjes. Ik zou met ze gaan afspreken in Gent. Helaas is die afspraak er nooit van gekomen. Ik kreeg een sms’je waarin werd gedreigd dat ik me met mijn eigen zaken moest bemoeien. Alle accounts hadden mij geblokkeerd. Gelukkig had ik de gesprekken nog, maar ik voelde mij super schuldig. Dadelijk bracht ik deze meisjes in gevaar. Ik droomde zelfs dat ik Mega Mindy kon worden en ze daar weg kon halen. Maar helaas ik bleef een luie Braziliaan en zat hopeloos op de bank. 

Yasmine: "Dit heeft allemaal al duidelijke regels. Dus je weet wat jouw rol is. En ik snap dat sommige vrouwen in een tijd als deze hiervoor kiezen. We moeten zoveel: Een goede moeder zijn, carrière maken, hoog geschoold zijn. Dus ik snap dat vrouwen rust zoeken in een tijd als deze. Maar dit is geen Islam." 

Het geloof is mooi. Het leert je normen en waarden. Maar het leert je niet door wie je je leven moet laten lijden. Het leert je niet wie te vertrouwen is, en wie niet. Dat moet je zelf doen.

Soms kunnen mensen doorslaan in hoe zij hun geloof belijden, omdat ze zich door verkeerde informatie laten beïnvloeden. Dat resulteert in een eigen cultuur die alles weg heeft van radicalisering. Dat niks met Islam te maken heeft.. En dat is best zorgelijk in een land waar vrijheid binnen handbereik ligt. Hoe kan je dit tegen gaan? Ik weet het antwoord daarop niet.. Ik weet alleen dat vluchten voor je eigen leven je niet helpt door te gaan geloven in iets wat je je aan laat praten.
.<

De broer van Roos
STEM!

en als je wilt
dat men hoort wat je schreeuwt
doe het dan nou

zet wat scheef is 
met je stem recht
 want dat is van jou.
 
There is more where this came from! 
In Gedichten van de broer van Roos. Die vind je hier.  
Iedere week The Tittymag in je mailbox? Dat kan! Meld je aan op thetittymag.com. Heb je op- en aanmerkingen, ideeen, inspiratie en wil je graag bijdragen aan The Tittymag? Mail ons dan op thetittymag@gmail.com. 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door Cathelijne Blok, Lotte Dale, Fannie van Holsteijn en Lizette Pellikaan. We willen Olivier van Kuyen, Raymond van Mil,  Lily Sprangers en Tim Hofman duizend maal danken voor hun hulp om deze drieentwintigste editie zo awesome te maken. 
Copyright © 2017 TheTittyMag, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp