Copy
28 november 2016 | Editie 8 | Ambitie

The most important thing for everyone is to have ambition and become 'somebody,' and frankly, I don't have the least ambition to become anybody.”

-Frida Kahlo

 

 

 

"Soms ben ik best jaloers op mensen, die iets minder ambitieus zijn.”

Presentatrice Gwen van Poorten, bekend van menig BNN- porgramma als SpuitenenSlikken, Spuitenenslikken op Reis en een fenomeen op Youtube. Genomineerd voor de Televizier Talent Award 2016 heeft deze jonge presentatrice ondertussen een mooie carrière en enorme achterban opgebouwd, maar hoe ervaart ze dit zelf? Hoe ver gaat haar ambitie en waar ligt voor haar de grens? Heeft ze pas rust als haar doel bereikt is of is er voor dit talent geen eindstreep?

“Ik dacht toen: Wow, met een beetje enthousiasme kun je een hoop bereiken in deze wereld.”

De ontwerper Bonne Reijn lijkt met zijn pakken een duidelijk doel voor ogen te hebben. Sinds een paar jaar heeft hij met zijn opvallende uniseks pakken menig hart veroverd en  creëert hij een uniek en opvallend straatbeeld. Wat wil de ontwerper bereiken? En wat is het perfecte straatbeeld in de ogen van deze ambitieuze ontwerper?

 

 

Lotte Dale
Elke week een ander thema, elke week een nieuwe foto van Lotte Dale. Deze week: Ambitie.

Woman. 

Ambitie, ambitieus.. En in welke mate horen we dit te zijn? Wanneer loop je jezelf hierin voorbij en wanneer ben je te laks? Waar ligt de keerzijde van ambitie en wanneer heb je dat doel bereikt? Ambitie is een drijfveer om ergens te komen en voor iedereen ligt dat doel ergens anders en is de wijze hoe je dat bereikt ook verschillend. Maar wie staat er op de rem?

Kan je wel überhaupt goed voor jezelf bepalen wanneer je te ver gaat in je eigen ambitie? Is ambitieus zijn iets om jaloers op te zijn of is het juist een zware last om te dragen? Ambitie, wanneer wordt deze eigenschap negatief en wanneer positief?

“Ik dacht toen: Wow, met een beetje enthousiasme kun je een hoop bereiken in deze wereld.”

De ontwerper Bonne Reijn lijkt met zijn pakken een duidelijk doel voor ogen te hebben. Sinds een paar jaar heeft hij met zijn opvallende uniseks pakken menig hart veroverd en creëert hij een uniek en opvallend straatbeeld. Kan hij genieten van zijn succes of is hij nooit tevreden? Hoever reikt zijn ambitie?

TheTittyMag: Je bent op achttienjarige leeftijd als stylist begonnen. Volgde je hier toen een opleiding voor of ben je er via een andere weg terechtgekomen?
Bonne Reijn: Op school ging het altijd super slecht en ik had eigenlijk nog helemaal geen idee van wat ik wilde doen in het leven. Het ging zelfs zo slecht op school dat ik bij de pakken neer was gaan zitten en dacht: “dit gaat toch niks worden”. Ik had ontzettend weinig zelfwaarde.
Ik heb uiteindelijk toch mijn havo diploma gehaald, wat een hoop deed voor mijn zelfvertrouwen.
Ik wist dat ik zeker niet meteen wilde gaan studeren dus ik heb een tussenjaar genomen en ben gaan solliciteren. Ik heb bij alle winkels op de hele Rozengracht mijn cv afgegeven. Een van die winkels was SPRMRKT, destijds een van de grootste modewinkels van Nederland, en zij hebben mij toen aangenomen.
Daar heeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost gekregen en ik begon allerlei mogelijkheden te zien. Die hele modewereld is heel goed voor mij geweest. Mensen vonden mij leuk en de sfeer was heel vrij. Er liepen continu stylisten de winkel binnen en ik heb toen aan een van hen gevraagd of ik eens mocht assisteren.

TTM: Zag jij deze carrière en het succes dat je nu hebt toen al voor je?
BR: Het was absoluut geen plan. Eigenlijk wist ik toen nog niet zo goed wat styling was. Het enige wat ik wist was dat hele vreemd-uitziende types kleren kwamen ophalen en die vervolgens weer terug brachten. Het leek mij heel vet om te doen. Drie jaar later won ik de ELLE Style Awards. Alles begon daarna op zijn plek te vallen en vrij snel daarna kwam het idee voor Bonne Suits.

TTM: Denk jij dat ambitie een aparte drift of kracht is die alleen bepaalde mensen bezitten of is het vooral enthousiasme voor wat je aan het doen bent?

BR: Ik heb heel lang gehoord dat ik niets waard was. Ik bevond mij in vele verschillende lagen van de maatschappij. Ik heb in verschillende soorten gezinssituaties gezeten. De familie van mijn moeder, zij gaan allemaal studeren. Zij zijn mensen die alles doen zoals het hoort. Zij hadden het idee dat ik altijd op het zolderkamertje lag te blowen. Ik had lang haar, zag er gek uit.

TTM: Denk je dat je meer ambitie hebt dan de meeste mensen van jouw leeftijd?

BR: Ik heb ik een grote geldingsdrang en door die drang heb ik ook een grote bek. Ik laat graag zien wat ik allemaal goed doe. Daarnaast ben ik van mezelf een mega-actief persoon. Dat zit in mijn genen. Ik vind het heerlijk om in mijn bed te liggen maar als ik op mijn benen sta dan ben ik altijd aan het bewegen en dingen aan het doen. Ik vind het heerlijk om met mensen te zijn en dingen op te zetten. Het is aan de ene kant dus wel echt ambitie maar ik vind het ook heel erg leuk om dit werk te doen.

TTM: Is er iemand met een hoop ambitie die jij bewondert?

BR: Ik kijk heel erg op tegen mensen die ik ook heel hard bezig zie. Zeker als ze jonger zijn dan ik en misschien zelfs minder kansen hadden of hebben dan ik. Ik bewonder Georgie die SMIB heeft opgezet heel erg. Hij woont bij mij op de Oude Schans en ik vind het super tof hoe hij dat allemaal voor elkaar krijgt en het ook weet te verkopen en dan ook heel erg vanuit een soort hip hop cultuur weet te doen. Dat vind ik helemaal te gek.

TTM: Wanneer merkte je voor het eerst dat jouw creativiteit impact had of succesvol was?

BR: Dat is heel geleidelijk gegaan. Ik werd op de middelbare school gepest. Ik was een nerd en er zat allemaal niet zo veel schot in. Toen ik de modewereld inging, werd ik daar gewoon gewaardeerd voor wie ik was. Je hoort vaak dat mensen in de modewereld niet gewaardeerd worden of mogen zijn wie ze willen zijn en zich moeten conformeren, maar Ik werd juist gewaardeerd voor wie ik was door de mensen van SPRMRKT en de andere mensen die ik ontmoette. Als je heel enthousiast bent, wordt dat erg gewaardeerd en dat had ik gewoon nog nooit gevoeld. Daarna heb ik een beetje afgekeken wat andere mensen deden en toen heb ik een paar eigen initiatieven opgezet en was ik erg proactief bezig.

Mijn eerst shoot was met Abel Minnée, Dat is nog steeds een hele goede vriend van mij. We hebben voor VICE modellen gehypnotiseerd en dat is toen over de hele wereld gepubliceerd. En als je 19 bent dan voelt dat wel echt te gek. Ik dacht toen: Wow, met een beetje enthousiasme kun je een hoop bereiken in deze wereld. Dat was wel echt een heel belangrijk moment voor mij.

TTM: Wat zijn jouw plannen nu verder met Bonne Suits?

BR: Ik wil dat het een classic wordt net als Converse en Levi’s 105. Dat het niet weg te denken is uit garderobes op wereldwijd niveau. Een goed netwerk van mensen opbouwen over de hele wereld dat ons helpt. Mensen die wij kunnen betrekken bij het bedrijf. Dat is voor ons nu het belangrijkst.

TTM: Neem je wel eens een moment om stil te staan bij jouw succes en alles wat jij tot nu toe bereikt hebt? Kun je daar van genieten?

BR: Nou, ik sta niet per se stil bij wat ik heb bereikt. Als je de ambitie, de arrogantie, hebt om een nieuwe Chuck Taylor te willen maken of een nieuwe 501 dan kun je nog niet trots zijn en genieten van wat je nu allemaal bereikt hebt. Als je gewoon pas duizend pakken hebt verkocht, en dan voornamelijk in Nederland… zo werkt het gewoon niet. Ik ben sowieso niet heel snel tevreden. Waar ik wel heel erg van geniet en waar ik heel erg trots op ben, is hoe ik in Amsterdam in mijn huis op de Oude Schans een vriendengroep heb samengebracht die het op sommige avonden heel leuk met elkaar kunnen hebben en dan ben ik ook wel echt aan het genieten. Dan ben ik ook wel echt trots op mezelf. We doen bij mij thuis elk jaar met oud en nieuw een diner en dan zitten die jongens van SMIB er, maar ook gewoon mijn huisgenoot en familieleden. Dan zitten we met zijn zestigen te eten. Zo’n diversiteit heb ik eigenlijk nooit ergens anders gezien in zo’n soort gezellige en ongeforceerde sfeer. Dan ben ik wel echt blij en trots. Dat ik vanuit het niets zo een mooie sfeer en wereld om mij heen heb kunnen bouwen.

TTM: Heb je soms het gevoel dat je meer ideeën hebt dan je aankunt of zorgen jouw ambities ervoor dat je andere dingen in het leven misloopt?
BR: Natuurlijk heb ik vaak dat ik ergens niet naartoe kan. Als vrienden moeten optreden of een etentje… Ik heb heel veel moeite om mijn familie zien, omdat ik het heel druk heb. Ik heb vaak moeite met verplichtingen nakomen maar dat ik niet omdat ik niets aan het doen ben. Daar ben ik dan ook weer heel egoïstisch in. Ik vind alles wat ik doe gewoon heel erg leuk.

 


“Soms ben ik best jaloers op mensen, die iets minder ambitieus zijn.”
 

Presentatrice Gwen van Poorten presenteert het ene na het andere BNN- programma en is een fenomeen op Youtube met haar spraakmakende series. Ze was genomineerd voor de Televizier Talenten Award 2016. Ze heeft in korte tijd veel bereikt. Hoe heeft ze dit zelf ervaren? Is ambitie voor haar iets negatiefs of iets positiefs? Wat zijn haar doelen en is haar ambitie ooit verzadigbaar?

TheTittyMag: Hoever gaat jouw ambitie?
Gwen van Poorten: Heel ver! Ik ben blind voor mijn droom gegaan vanaf m'n 17e en zie dat ik daardoor op andere vlakken veel heb moeten inleveren. Ik ben nu bijvoorbeeld nog steeds hard aan het werken om mijn sociale leven op te bouwen.

Ik kwam net bij BNN en alles was nieuw en dat was zo spannend, maar ik ben nu in een volgende periode en krijg ik alles meer onder controle. Het moment dat ik bij BNN een contract kreeg, gaf me een bepaald soort rust en tegelijk was het een eyeopener. De jaren dat mensen bezig waren met hun sociale leven op te bouwen, met uitgaan en vrienden maken, was ik bezig met draaien van items en ander werk. Ik had geen rust in mijn lijf en ondertussen had ik op sociaal vlak heel wat gemist. Ik moet dit nog steeds inhalen. Ik heb heel veel dingen verwaarloosd en ik heb hierdoor nooit een normaal leven gehad.

TTM: Wat is ambitie voor jou?

GvP: Ambitie is het hele fundament van mijn leven. Als ik niet de ambitie had die ik heb dan was ik niet waar ik nu ben. Het belangrijkste in mijn leven is gelukkig zijn. Dit komt op de eerste plaats, daarna komt pas mijn carrière. Vroeger was dit anders en kwam mijn carrière vóór alles en had ik geen aandacht voor de rest. Ik had bijna geen sociaal leven, was heel lang vrijgezel en ik had geen aandacht voor al het andere om me heen. Ik was continu bezig met het bereiken van mijn doelen. Ambitie heeft mij die wilskracht gegeven om te komen waar ik nu ben.

TTM: Kun je daarin doorslaan?

GvP: In het begin wil je te veel. Ik heb van alles uitgeprobeerd. Ik had een soort oerkracht van ambitie en ik wist niet precies, waar die op gericht was. Vroeger kon ik nog wel eens gefrustreerd raken, maar nu merk ik dat ik ook een leuk leven wil hebben. Ik kon iedere dag bezig zijn met mijn doelen, maar je moet ook echt momenten voor andere dingen inplannen. Ik ben nog steeds ambitieus, maar ik ga gerichter te werk, want ik weet zelf meer hoe ik in elkaar zit. Ik kan wel altijd iedere dag gedreven zijn met ambitie en het volbrengen van mijn doelen, maar je moet ook tevreden zijn met wat je al hebt.

TTM: Haalt die drive je nooit in?

GvP: Ik heb op mijn 21e een hele heftige burn-out gehad en ik heb een paar maanden thuis gezeten. Ik kwam er toen achter, dat ik te snel, te veel van mezelf wilde. Ik wilde te snel al zelfstandig zijn, waardoor niemand mij tegen kon houden en ik zelf ook nooit op de rem ging staan. Deels is dit mijn kracht geweest, maar ik merk ook dat ik hierdoor veel heb gemist in mijn vrije tijd.

TTM: Ben je nooit bang hierin terug te vallen?

GvP: Ik ben een gevoelsmens en ik wil ook alles uit het leven halen wat erin zit. Gelukkig weet ik nu beter waar mijn grenzen liggen en wat mijn triggers zijn en hoe ik in balans kan blijven. Ik heb geleerd om mijn hoofd leeg te maken. Ik weet dat ik te ver ga als ik niet meer kan slapen. Daar ligt bij mij de grens. Ik heb ook na mijn burn-out af en toe weer tegen dat punt aan gezeten, maar ik denk niet dat ik ooit echt weer die grens over ga.

TTM: Hoe verslavend is ambitie voor jou?

GvP: Heel verslavend en het is onverzadigbaar.

TTM: Zijn we te ambitieus?

GvP: Ja. Je kunt 24/7 ambitieus zijn en overal liggen opties, van privé tot via social media. Er hoeft geen rem op te zitten.

TTM: Voelt ambitie als een last voor je?

GvP: Inmiddels weet ik wanneer het tijd is om gas te geven en wanneer je even op pauze mag staan en kan genieten van de plannen die er liggen. Er zijn tijden van zaaien en tijden van oogsten.                        

TTM: Is jouw leven te kort om al jouw ambitieuze plannen uit te voeren?

GvP: Ik hoef niet meer in sneltreinvaart al mijn doelen te bereiken. Ik ben supergelukkig, ik ben gezond, ik ben blij, mijn werk is tof en ik werk nu heel hard aan een sociaal leven. Ik mag tevreden zijn met wat ik doe. Ik weet nu dat voldoening niet uit werk alleen kan komen.

Ik denk dat mijn ambitie niet te verzadigen is. Ik weet dat dat een onderdeel van me blijft. Ik kan hier nu beter mee omgaan en ik weet, dat ik soms gewoon even moet wachten op die ene kans. Ik zou soms willen, dat ik achter de kassa kon zitten en dat ik daar tevreden mee was. Ambitie is ergens wel een ziekte, maar tegelijkertijd ben ik blij dat hij er is, want ditt heeft me gebracht waar ik ben en het is een hele mooie plek om te zijn. Het houdt het leven spannend, maar soms ben ik best jaloers op mensen, die iets minder ambitieus zijn.


 

De Broer van Roos


Ambitie 

Liever licht verblind
door mijn ambitie
dan dat ik vooruit
kijk en niets zie


 

Iedere week The Tittymag in je mailbox? Dat kan! Meld je aan op thetittymag.com. Heb je op- en aanmerkingen, ideeen, inspiratie en wil je graag bijdragen aan The Tittymag? Mail ons dan op thetittymag@gmail.com. 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door Cathelijne Blok, Lotte Dale en Lizette Pellikaan. We willen Olivier van Kuyen, Raymond van Mil, Bonne Reijn, Gwen van Poorten, Mirjam van Tiel en Tim Hofman duizend maal danken voor hun hulp om deze achtste editie zo awesome te maken. 
Copyright © 2016 TheTittyMag, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp