Copy

"Change your life today. Don't gamble on the future, act now, without delay."

- Simone de Beauvoir

#FEMALEGAZE
In deze rubriek tonen we je street- art van over de hele wereld. Deze keer een gevonden schat uit Amsterdam, die je vast en zeker herkent! Want aan dat duo verandert niks.
COLUMN LIZETTE
Onze Tittygirl Lizette heeft een klein rondje over de wereld gedaan en het resultaat is een fantastische docu- serie. Lees hier haar verhaal!
Lotte Dale 
Elke week een ander thema, elke week een nieuwe foto van onze TittyMag, Fotograaf Lotte Dale. Deze week het thema: Verandering.

Woman. 

Een ring om die vinger maakt het anders. Althans dat wordt gezegd. Het wordt gezegd door de mensen die ze om hebben of die ze om willen.Het wordt zelfs gezegd door bepaalde familieleden, die je normaal niks hoort zeggen. Het wordt gezegd door de real- life soaps gevuld met witte bruidsjurken en enorme taarten. Ik ben zelf bij lange nog niet in de buurt van die jurk of enorme taart. En ik vraag me af of dat ooit gaat komen. Maar alsnog ben ik gewoon benieuwd waardoor het komt, dat men collectief die 'sprookjes' verandering in zich voelt door dat ene kleine (soms met grote steen) ringetje.

In menig real life  soap gaat het altijd hetzelfde: we starten met een emotioneel interview met de bruid, dan zien we wat familieleden. En op het moment dat ze voor het altaar staat in de glinsterende gigantische jurk, is het 1 groot tranendal. En met name als die ring omgaat. Want ja dan, is het pas echt. Alleen hoe zit het met die jaren ervoor? Waren die zo anders? Toen waren deze bruid en haar bruidegom toch ook een koppel? Zo te zien hield ze toch ook toen van veel glitter en oogschaduw? Nee maar even serieus, wat verandert die ring precies?

Maakt het dan echt zo veel verschil? Wat voelt een mens dan op dat moment? Is het dat gevoel van bevestiging door iets materieels? Het lijkt alsof het een verandering teweeg brengt, die veel mensen willen ervaren. Een soort gigantische openbaring stel ik me voor. Iets met veel vuurwerk of imposante muziek en dat je dan denkt: WOW DIT IS ANDERS. Oftewel die ring zou moeten staan voor het grootste levensinzicht ever. Op dat moment gaat het natuurlijk om een relationeel inzicht, maar alsnog boeit het me. Want door een westerse gebruik, lijken we allen hetzelfde te voelen en in te zien. Zou dit dan ook vaker toepasbaar kunnen zijn? Dat we door iets materieels een verandering teweeg kunnen brengen? Dus niet alleen binnen het huwelijk/ een relatie, maar op meerdere vlakken? Ik zou zo'n openbaring best wel eens willen meemaken. Gewoon even om te kijken hoe dat voelt. Of het echt zo anders is. Alleen ik weet niet of ik wel wil wachten op dat ene ringetje. Ik zorg zelf wel voor dat gevoel, daar is geen glitterjurk taart of ring voor nodig. <
COLUMN by Lizette: "HET IS HEET..."

Het was fucking warm afgelopen weken. Of nee, niet warm maar knetterheet. Het gekste was dat ik op mijn telefoon keek en het in Nederland even warm was, als waar ik op dat moment was. 36 graden celsius. En ik zat midden in woestijngebied, in Tsjaad.

 

Dat klimaatverandering echt is, daar hoeven we nu toch niet meer over te discussiëren he? Zelfs niet nu we het weer met bakken uit de hemel zien vallen. Want let’s be honest, ik heb in mijn leven echt nog nooit zulke heftige regenbuien meegemaakt in Nederland. En we zijn hier toch wel wat gewend.

 

Wij voelen nu voor het eerst echt de gevolgen, maar aan het Tsjaadmeer (wat niet alleen in Tsjaad ligt, maar op het grensgebied met Kameroen, Niger en Nigeria) hebben ze er al wat langer last van. Daar is in de afgelopen jaren 90% van het meer opgedroogd. Mede door klimaatverandering.

 

En dat verandert een hele hoop voor de 21 miljoen mensen die er omheen wonen. De meeste zijn vissers en boeren en zijn dus afhankelijk van het water uit het Tsjaadmeer. Zestig jaar geleden hadden ze daar 26.0000㎢ aan water voor hun neus, nu nog maar 1500㎢. Dat leidt natuurlijk tot conflict, want water is voor ons van levensbelang. Dus hoe bepaal je dan wie het meeste recht heeft om zijn emmertje te vullen?

 

Maar dat is niet alles. Omdat de gemeenschappen rondom het Tsjaadmeer steeds armer werden en te maken kregen met serieuze voedseltekorten, zagen de vriendelijke vrienden van Boko Haram wel brood in deze regio. Ze zijn namelijk in het noorden van Nigeria actief en naarstig op zoek naar een plek om hun islamitische staat te starten en dus trokken ze richting de oevers van het Tsjaadmeer. Honderdduizenden mensen zijn voor ze gevlucht en ze hebben in het gebied rondom het meer zo’n 30.000 slachtoffers gemaakt. Er is daar dus een hoop veranderd.

 

Dit voelt natuurlijk hartstikke ver van je bed, want er komt hier gewoon water uit de kraan als m opendraait. En we hoeven ons ook zeker geen zorgen te maken, want als Nederland ergens goed in is, is het watermanagement. Maar toch verandert er dichterbij meer dan je denkt. Deze droge zomer heeft ons qua watergebruik namelijk wel aan banden gelegd en gaat mega slecht zijn voor komende oogsten. We zijn al gewaarschuwd dat er bijvoorbeeld veel minder hop geteeld kan worden dit jaar, dus die IPAtjes worden nog iets exclusiever dan ze al zijn.

 

Ook hebben we in Nederland te maken met verzilting (al het water in de grond langs de kuststreken is zout) door de stijgende zeespiegel, waar planten niet lekker op kunnen groeien. En als je wat zuidelijker kijkt in Europa zien we gebieden rondom de middellandse zee al verwoestijnen. Zoetwater of drinkwater wordt dus echt schaarser. En dat is een verandering die een situatie als Tsjaad over een aantal jaar best wel eens heel dichtbij je bed zou kunnen brengen.

 

Met alles wat we nu zien veranderen, is de vraag wat verander jij? Zodat we straks niet met elkaar hoeven te vechten over wie er water verdiend, want dat verdienen we allemaal evenveel. Dus laten we nu alvast aan elkaar denken, elke keer dat je die kraan open draait.<


 
#FEMALEGAZE
 

Ik pak mijn spullen.
 
Iedere week The Tittymag in je mailbox? Dat kan! Meld je aan op thetittymag.com. Heb je op- en aanmerkingen, ideeën, inspiratie en wil je graag bijdragen aan The Tittymag? Mail ons dan op thetittymag@gmail.com. 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door Cathelijne Blok, Lotte Dale, Marleen Staal, Fannie van Holsteijn, Saskia Soelaksana, Marco Visscher en Lizette Pellikaan. We willen Olivier van Kuyen, Raymond van Mil, Sam van der Plas,  Lotte den Toonder,  en Tim Hofman duizend maal danken voor hun hulp om deze  zesennegentigste editie zo awesome te maken. 
 
Copyright © 2018 TheTittyMag, All rights reserved.
You are receiving this newsletter because you subscribed at thetittymag.com

Our mailing address is:
TheTittyMag
Jan van galenstraat 95
Amsterdam, 1056 BJ
Netherlands


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
TheTittyMag · jan van galenstraat 95-2 · Amsterdam, MA 1056 BJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp