Copy
10 mei 2017 | Editie 31 | Karma

Sooner or later in life, we will all take our own turn being
in the position we once had someone else in

Ashly Lorenzana
 

Je krijgt wat je geeft. 
Karma door The TittyMags Fanny.
Kim K. De feministische anti-held. Hoe narcistisch is een selfie? Waarom kijken we zo neer op de vrouwen die zichzelf voornamelijk als lijdend voorwerp gebruiken om hun insta feed te vullen? Want is dit niet het sterkste wapen dat wij als vrouwen in handen hebben om de beeldvorming van de vrouw zelf te sturen? The Tittymags Cathelijne ging op zoek naar de kracht van het hedendaagse zelfportret.
Lotte Dale
Elke week een ander thema, elke week een nieuwe foto van Lotte Dale. Deze week: Karma


Woman. What goes around comes around. 
Als we praten over de empowerment van de vrouw, dan weten we allemaal wel hoe het anders moet. De maatschappij objectiveert ons. We zijn niet alleen het plaatje aan de buitenkant, of dat toonbeeld van liefde, zachtheid en rust. We staan ons mannetje en niemand heeft iets te zeggen over ons lijf, onze selfie, ons vrouw zijn en hoe wij dat zouden moeten invullen. 
Maar waarom doen wij dat dan zelf wel? Waarom bekritiseren we anderen zo gemakkelijk op hun keuzes, het liefst als we die andere eigenlijk niet zo heel er goed kennen en dus makkelijk kunnen schieten op iets oppervlakkigs omdat we de dieperliggende argumenten toch niet kunnen achterhalen?
Zijn we soms stiekem onze eigen drempel op de weg naar die vrijheid en gelijkheid als we elkaar zo onder de loep blijven nemen? Is het karma de bitch die ons straft omdat ons gedrag op microlevel niet strookt met onze grootse idealen voor de samenleving. Is dat waarom feminisme deels zijn doelen nog niet heeft bereikt? Misschien? Omdat we lachen om die ene die zo'n burgerlijk leven heeft, want boring. Of medelijden voelen voor die ander die doet alsof ze heel vrijgevochten is, maar zich vast heel alleen voelt? Zij hebben daar natuurlijk niet voor gekozen omdat ze er echt heel gelukkig van worden toch?

Lets not get karma in the way. We willen allemaal de space om die superwoman in ons de ruimte te geven om te gaan vliegen, de ene hoog, de ander laag. Want als wij elkaar de wereld gunnen, dan doet karma hopelijk de rest.

 
      Je krijgt wat je geeft.

Kijk haar met moeite door ’t leven gaan. Zo, teleurgesteld en onvoldaan.
Ze vraagt zich telkens weer opnieuw af. Wanneer ga ik nou eens vrijaf?
 
Wat is het? Dat dit gevoel zo versterkt? Haar hele leven, haar geluk al tegenwerkt.
Ze zoekt de schuld in iedereen behalve zichzelf. Want dat is ’t prijskaartje na een vriendschap dat ze aan je spelt.

Zij die ’t niet in zich heeft te beseffen dat duisternis in haarzelf voortleeft.
Haar ellende is een eigen leven gaan lijden. Ellende waarvan niemand haar meer wilt bevrijden.
 
Ze is in haar eigen web verstrikt geraakt. Ze heeft voor zichzelf een onvoldaan leven gemaakt.
Maar zelf er iets aan willen doen? Ho, maar! En waarom zou je ook?
 
Haar leven is al als een uitgestippelde steeg. Een te donkere laan. Waar ieder ander liever niet doorheen zou willen gaan.
 <

Illustratie door Gerdien van Halteren
Kim K. De feministische anti-held. 

Geen onderkin, liefst van boven gemaakt, nog een filter er overheen en dan delen via social met de juiste hashtag. Is er een vorm van feminisme te bespeuren in één van de meest ijdele uitingen binnen de kunst: is het zelfportret van 2016 de selfie? Is een foto van jezelf maken een uiting van ondergeschiktheid aan de omgeving of een vorm van gedurfde zelfexpressie? Een krachtige uiting van feminisme of juist een beantwoording aan het gewenste maatschappelijk beeld?

Het beste, maar cliché, voorbeeld waar niemand omheen kan, zijn en blijven de foto’s van ‘s werelds selfiequeen: Kim Kardashian. Met als toppunt haar volledig naakte variant. De hele wereld had hier wel iets over te melden en de meeste reacties waren nou niet bepaald positief te noemen. Zo zou Kim K. een totaal verkeerd vrouwen ideaal de wereld insturen, zou een overdaad aan narcisme ten toon spreiden en ze zou alles behalve een goed rolmodel zijn voor jonge vrouwen. Maar moeten we Kim’s selfies juist niet als feministische heldendaad opvatten? Kim durft zichzelf te laten zien aan de hele online wereld, maar houdt wel de controle op de manier waarop ze zichzelf toont aan de buitenwereld. Hiernaast heeft ze een inventieve, of je het er nou mee eens bent of niet, manier gevonden om van zichzelf een commercieel product te maken.

Binnen de kunstwereld wordt het zelfportret al eeuwenlang gebruikt om een blijvend beeld vast te leggen voor de buitenwereld. Denk aan kunstenaressen zoals Clara Peeters (1594- 1657), Judith Leyster (1606-1660) of aan de exotische portretten van Frida Kahlo (1907-1954). Deze zelfportretten werden gebruikt als commercieel visitekaartje en om herinnerd te worden door het nageslacht. Deze zelfportretten waren een soort vroege vorm van zelfpromotie en is dat nu zo verkeerd? Is dit zo anders dan wat Kim of enig andere selfiequeen vandaag de dag online doet? We zouden toch juist ieder zelfgekozen beeld van de vrouw moeten stimuleren zelfs als we het nooit helemaal eens zullen worden over de gekozen foto? Dit zorgt juist voor het openlijk tonen van verschillende visies op schoonheid en onze eigen interpretatie hiervan. Wij, als eigen makers, kunnen zo laten zien hoe we onszelf willen tonen en met deze verschillende beelden ook nog eens de discussie hierover aanwakkeren.

Een recent gestart platform #GIRLGAZEPROJECT, is speciaal opgezet om de zelfgemaakte beelden van en door vrouwen over de hele wereld online te bundelen. De initiatiefnemers zijn invloedrijke vrouwen zoals fotograaf Inez van Lamsweerde, model Amber Valletta en adviseur van Karl Lagerfeld, Amanda Harlech, die meteen op hun homepage laten zien wat ze willen: “Girlgaze, How Girls See the World: A curated collection of images taken by female photographers that demonstrates the power of the girl gaze”. Oftewel hoe vrouwen zichzelf en de wereld om hen heen zien. #GIRLGAZEPROJECT wil op deze manier breken met de Male Gaze en de controle over het eigen beeld teruggeven. Vrouwen kunnen zo zelf bepalen hoe ze zichzelf willen neerzetten.

Dit is een georganiseerd platform, maar door onze selfies zouden we allemaal massaal bijdragen kunnen maken aan deze missie. Zelf bepalen we welk beeld van onszelf we de wereld in sturen en hebben zo de vrijheid om razendsnel samen een gemêleerd beeld van de vrouw neer te zetten. Is de selfie niet een online en zelfs misschien wel krachtigere variant van het vroegere zelfportret zoals dat van bijvoorbeeld een Peeters of Leyster? Nu hebben we maar 1 seconde nodig om een hele burst aan zelfportretten te maken en online over de hele wereld te verspreiden, terwijl schilderessen zoals Peeters of een Leyster een eeuwigheid deden over één zelfportret. Fotografe Erica Simone ging eerder in 2009 de straten van New York op met haar fotoserie Nue York. Simone schoot vijftig naaktzelfportretten en wilde zo laten zien, dat we tevreden moeten zijn met ons eigen lichaam en die controle hierover zelf bezitten. Is deze boodschap van een Simone zo anders dan van een Kim? Of die van elke andere vrouw die een selfie post online?

Het feminisme zou zich jarenlang te veel hebben gefocust op de blanke middenklasse vrouw en nu is de optie daarom hier met een enkele druk op een knop verandering in te brengen. Er is geen drempel meer om ons eigen gewenste beeld te tonen aan de wereld om ons heen. Een Kim Kardashian bepaalt zelf op welke manier zij gezien wil worden en houdt de controle over haar eigen beeld. De selfie moeten we niet onderschatten en meteen bestempelen als slechts een uiting van narcisme, maar moeten we misschien zien als een snelle krachtige collectieve daad om de wereldvrouw van 2016 op de kaart te zetten. <

De broer van Roos
KARMA

Dokter zei:

jij bent terminaal
ik ben karmaceut
had je maar beter moeten leven
en zo leg ik dat uit

 
There is more where this came from! 
In Gedichten van de broer van Roos. Die vind je hier.  
Iedere week The Tittymag in je mailbox? Dat kan! Meld je aan op thetittymag.com. Heb je op- en aanmerkingen, ideeën, inspiratie en wil je graag bijdragen aan The Tittymag? Mail ons dan op thetittymag@gmail.com. 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door Cathelijne Blok, Lotte Dale, Fannie van Holsteijn en Lizette Pellikaan. We willen Olivier van Kuyen, Raymond van Mil, Gerdien van Halteren en Tim Hofman duizend maal danken voor hun hulp om deze eenendertigste editie zo awesome te maken. 
Copyright © 2017 TheTittyMag, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp