Copy
31 januari 2017 | Editie 17 | Cultuur

““When I was a child, when I was an adolescent, books saved me from despair:
that convinced me that culture was the highest of values." 

Simone de Beauvoir

''Hiphop maakt vrouwen haten besmettelijk''
Mannen aan de top, vrouwen moeten maar koken. Dat lijkt de attitude te zijn in de hiphopcultuur. Maar vrouwen weten ook hier in rap tempo hun plek te veroveren, zoals rappares Latifah. The TittyMags Fannie vroeg zich af hoe het nou is om als vrouw onderdeel te zijn van een cultuur waarin je wordt neergezet als een bitch of een hoe? 
“Wat voor land willen we zijn?”
Een week gelden schreef onze minister-president ons een brief. Over ons land en onze cultuur. Maar hij stelde ons ook een vraag, wat voor land willen wij zijn?  Het antwoord presenteerde hij in die selfie brief, maar The TittyMags Lizette ziet in zijn antwoord niks terug van onze cultuur. Ze hoopt dat we die naar eigen inzicht zullen beantwoorden op 20 maart. 
Lotte Dale
Elke week een ander thema, elke week een nieuwe foto van Lotte Dale. Deze week: Cultuur.

Woman. Beschaving. Al het pracht en praal, de schilderijen in de musea, de artiesten op het toneel, de mensen de gemoedelijke samen een glas wijn drinken en lachen om een beschaafde grap. Cultuur was ooit een groot goed, iets wat ons onderscheidde van de barbaren. Nu is het de wereld om ons heen, met al z'n normen, waarden, tradities en alle verwachtingen die die wereld van ons heeft. 
Dat we op ons werk bijvoorbeeld geen emoties tonen, want dat is een mannencultuur en emoties dat is zwak. Of dat er in december een feest wordt gevierd waar een deel van de Nederlandse bevolking zich niet bij op z'n gemak voelt. En dat er geloven zijn waarin de vrouw geen gelijke is en al helemaal niet zomaar een onbekende man de hand mag schudden. 
Het zijn allemaal regels die er niet toe doen. Wij kunnen het veranderen zoals we willen. Dan vergaat de wereld niet. Zou 'ie daar dan misschien wel weer een beetje beschaafder van worden? 
'Hiphop maakt vrouwen haten besmettelijk'
Vrouwen in de hiphop wereld hebben het zwaarder dan mannen. Nederlandse rapkoningin Latifah kan hier als geen ander over mee praten. “Er wordt altijd gehaat op vrouwelijke artiesten.” Toen Latifah haar eerste solosessie op 101Barz had gedropt kreeg ze dan ook veel negatieve reacties. Volgens Latifah staan mannen zo lang aan de top in de hiphopcultuur, dat het een gewoonte is geworden om vrouwen af te kraken.

Toen Latifah erachter kwam dat de dames van 3ofakind een sessie bij 101Barz gingen doen besloot ze dan ook het promofilmpje te delen. Ze zette het op haar Instagram, maar door de vele negatieve reacties moest ze mensen blokkeren. Latifah: “Ik wist dat dit eraan zou komen en daarom heb ik dit gepost. Ik wil de dames hiermee supporten want er wordt altijd gehaat op vrouwelijke artiesten. Je kan ook gewoon niks zeggen, waarom lelijk doen?
 
Toch werd er lelijk gedaan: ‘Ze kunnen beter gaan koken.’ ‘Wat kleden ze zich sletterig.’ ‘Ik dacht dat we herpes hadden overleefd, krijgen we dit.’ – Zomaar wat berichten die de meiden van 3ofakind kregen na hun sessie bij 101Barz. Is de Nederlandse hiphopscene daarom niet gewoon een beetje vrouwonvriendelijk?


Latifah wil ondanks alles vrouwen supporten. En eigenlijk alle vrouwen. “Je moet een bepaald imago voor jezelf creëren. Iets wat jou anders maakt en niet aan de verwachtingen van vrouw-zijn voldoet. Rappares zijn is een lifestyle die je moet doorbreken. Mannen kunnen er gewoon niet tegen dat ik oncontroleerbaar ben. Dat ik niet mee ga met de gedachtegang dat wij minder zijn dan mannen. En wij vrouwen geen rappers zouden kunnen zijn.” Ze heeft geleerd dat ze zich moet focussen op de mensen die je wel goed vinden. Ze weet niet eens hoeveel haters ze nu heeft, maar haters hebben is niet erg. Doordat je haters hebt word je naam bekender en gaan meer mensen je muziek luisteren. Topnotch heeft het haar gegund. En dat is wat je moet hebben: een gunfactor.
Mannen staan al lang aan de top in de hiphopcultuur. Daarom is dit de basis van de cultuur geworden. Een vrouw hoort daar volgens mannen niet tussen. Rappares zijn is niet ladylike. Een vrouw kan beter koken of de bitch uithangen, doen waar ze goed in is. En niet alleen mannen denken dit. Nee, vrouwen oordelen net zo erg. Latifah denkt dat mannen gewoon bang zijn. “Ze zijn bang dat vrouwen het gaan overnemen. Daarom willen ze ons neerhalen over koken, bitches en hoes te rappen. Maar vrouwen zijn juist beter. Door ons bestaat de hele hiphopscene want wij baren jullie. Wij koken en rappen."
 
De personen die negatieve reacties plaatsen zijn vaak nog van die kindertjes die naar Boef en Leipe luisteren,” zegt Latifah. “Ze worden meegetrokken door hun broers, neven en anderen in hun omgeving die vooroordelen hebben over vrouwen die ze niet kennen. Zij beïnvloeden hoe anderen over ons denken en zo houdt ook deze gedachte stand. Nu de Nederlandse hiphopscene groeit, doet deze gedachtegang dit ook.
 
Latifah heeft zelf ook best wel wat lelijke dingen over mannen in haar nummers gezegd. Oké, maar doet ze dan niet precies hetzelfde? Nee, dat is niet het geval: ‘’Ik heb haat naar mannen in mijn liedjes, omdat ze mij elke dag naar beneden proberen te halen. Ik ontken niet dat ik fit op niggers, maar als ik niet terugvecht dan keur ik hun gedrag goed. En misschien is dit niet de juiste manier. Maar ik ga niet toegeven
 dat ze ons kunnen breken!"
 
"Dus ja, dan ben ik maar een man ik een vrouwenlichaam", zegt de artieste. "Ik ga jou niet mijn soort naar beneden laten halen, terwijl ik verschil kan maken. Mijn following is ook groot en ik groei nog meer. Waarom wordt over mannen niks gezegd als ze in hun blote bast of onder de tattoos zitten? En bij vrouwen wel? Ik ga dit doorbreken. Als ik nog groter word, ga ik me meer focussen op vrouwen succesvol maken binnen de hiphopscene. Want als hun zus een rapper was, is ze dan ook een slet?‘
 
Maar de mannen moeten volgens Latifah op hun hoede zijn: ‘’Vrouwen zijn in het veld tegenstanders en buiten het veld zijn we matties. We kunnen met elkaar gaan levelen, maar dat hoeft niet op een vijandige manier. Zo zouden mannen en vrouwen ook met elkaar om moeten gaan.’’
De Nederlandse hiphopscene is volgens haar alleen nog lang niet zover.‘’Mannen zijn bang voor de vrouwen, bang dat we opstaan. Wij gaan opstaan. 2017 wordt ons jaar. De man moet normaal de broek aan hebben, maar geloof me dit jaar gaan wij de broek aan hebben.’’ 
<
"Wat voor land willen we zijn?”
Vorige week was er ineens die brief. Een paginagrote advertentie in elke krant. Via gesponsorde posts te vinden in ieders facebook feed. De afzender was Mark. Mark Rutte, onze minister-president. En hij stelde ons een vraag, een hele belangrijke:
“Wat voor land willen we zijn?”

We kunnen niet anders dan concluderen dat de wereld er op dit moment heel anders uitziet dan een half jaar geleden. En dat de huidige situatie al helemaal niet vergelijkbaar is met ons voortkabbelende leventje in 2010, toen wij ons druk maakte over het vierde kabinet van Balkenende dat in elkaar klapte of over een verwarde man die hard schreeuwde tijdens de dodenherdenking op de Dam.

Op hetzelfde moment begon aan de andere kant van de wereld een gevoel van onrust en ontevredenheid zich te vormen tot een beweging. Een beweging die als een vloedgolf het Midden-Oosten overspoelde, onderweg vele machthebbers in de regio met zich meesleurde en zo schoon schip maakte.

De revolutie van de Arabische lente kwam alleen wel met een prijs. Die van de bloedigste burgeroorlog die deze eeuw, tot nu toe, heeft gezien. De oorlog in Syrië verdeelde niet alleen het geopolitieke speelveld, met Rusland in team Assad, Amerika en Europa die liever alleen de kleine rebellengroepen steunen, maar tegelijkertijd willen strijden tegen IS. Ook verdeeld deze oorlog de samenlevingen in het Westen. Want wat er met de boten vol met vluchtelingen, die vol verwachting liggen te dobberen aan de grenzen van ons continent, moet gebeuren daar zijn de meningen over verdeeld.

Dit is inderdaad kort door de bocht en geen precieze weergave van de feiten, maar wel iets waar we weer even aan moeten terugdenken als we de vraag willen kunnen beantwoorden: “Wat voor land wij willen zijn?”.

Want politiek gezien heeft de wervelstorm die toentertijd raasde over een continent dat lekker ver van ons bedje ligt, bij ons toch ook veel los gemaakt. Ineens was er een oorlog waar we bij betrokken raakten en werd onze deelname gepareerd met meedogenloos geweld en terreur. Daar, maar ook hier om de hoek, in Brussel, in Parijs. En daarnaast werd de rij met mensen die ons kwamen vragen om onderdak, rust en vrede langer en langer.

Met een wereld die steeds kleiner wordt, vervagende grenzen die we in luttele uren overvliegen en waar informatie zich in een split second laat delen, genieten we niet alleen van alle voordelen die dit biedt, maar worden we ook geconfronteerd met al het leed. En dat is best wel eng. Want als cultuur, identiteit en grenzen geen waarden meer hebben, wat kunnen we dan nog doen om onszelf te beschermen?

cartoon door KAL voor The Economist
 
We kijken met een verbaasde blik naar wat er allemaal aan de andere kant van het water gebeurt. Het Verenigd Koninkrijk dat zich officieel terugtrekt uit de EU, zoekende naar hoe het zichzelf nu gaat positioneren en waar langzaam doordringt dat dit niet automatisch een verbetering van leefomstandigheden betekent. En nog een zeetje verder, daar is het nu al een week chaos. Men was zo gefocust op om het beschremen van de eigen cultuur, economie en identiteit, dat er niet meer werd gekeken naar ervaring en geschiktheid, maar alleen geluisterd werd naar uitspraken. De waarheid in het midden gelaten. 

Het lijkt allemaal zo ver weg, daar aan de overkant. Maar vorige week was er die vraag: “Wat voor land willen we zijn?”. En met die vraag kwam een antwoord, een antwoord van hoe de minister-president omschrijft hoe het volgens hem kan gaan als we geen actie ondernemen. Dat er allemaal mensen ons land binnendringen om ons van binnenuit kapot te maken, onze cultuur, onze normen en waarden. 

Trevor Noah is comedian in de VS. Hij presenteert het programma The Daily Show. Ook hij vroeg zich af in wat voor land hij woont: “One week into Trumps presidency the reality is beginning to dawn. We have now learned that Trump is a man that, from the get-go, is determined to create his own reality. It’s not just how he perceives reality, it’s the fact that as president he is now powerful enough to shape it. We now have to live in his crazy reality.

Dus zullen wij wel zelf bepalen in wat voor land we wonen? Zijn wij niet die cultuur die samenwerkt, die poldert en verschillen overbrugd? Die gedoogd en accepteert dat je anders kunt zijn, bijvoorbeeld gay of trans, maar ook jood of moslim? Zijn we niet een heel klein landje, wat zo ontzettend groots kan zijn, met schaatsen of fietsen, of als Epke aan de rekstok hangt, als we waterwerken bouwen, op andere continenten helpen met het verbeteren van de landbouw, we de mogelijkheden voor abortus wel beschikbaar maken als anderen dat tegen proberen te gaan? Omdat wij een heel klein stukje aarde zijn, waar we ieder in zijn waarde laten? 

In wat voor land willen wij wonen? Zullen we die vraag allemaal vol overtuiging en vooral en masse beantwoorden? Op 20 maart? 
<
De broer van Roos

Eind van Latijn

Hoe laat is het?
Vijf voor twaalf, 

bijna cult
-uur.

 
There is more where this came from! 
In Gedichten van de broer van Roos. Die vind je hier.  
Iedere week The Tittymag in je mailbox? Dat kan! Meld je aan op thetittymag.com. Heb je op- en aanmerkingen, ideeen, inspiratie en wil je graag bijdragen aan The Tittymag? Mail ons dan op thetittymag@gmail.com. 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door Cathelijne Blok, Lotte Dale, Fannie van Holsteijn en Lizette Pellikaan. We willen Olivier van Kuyen, Raymond van Mil, Latifah en Tim Hofman duizend maal danken voor hun hulp om deze zevventiende editie zo awesome te maken. 
Copyright © 2017 TheTittyMag, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp