Copy
29 augustus 2017 | Editie 46 | Ziel
 

"Culture makes people understand each other better. And if they understand each other better in their soul, it is easier to overcome the economic and political barriers. But first they have to understand that their neighbour is, in the end, just like them, with the same problems, the same questions."

Paul Coelho

"EMBRACE JE ZIEL EN MAAK CONTACT MET JEZELF."


"Tijdens een Ashram bezoek van bijna een maand werd ik geconfronteerd met mijn ziel. Dat ik een ziel heb en niet alleen een lichaam.", Schijfster Vera over haar ervaringen in India en Griekenland. Want je hebt meer dan alleen een lichaam.
COLUMN SASKIA SOE #3: GROEI

Saskia Soe schrijft weer een prachtige column over de ziel. Lees haar stuk en laat je meevoeren en prikkelen.
Lotte Dale
Elke week een ander thema, elke week een nieuwe foto van onze TittyMag, Fotograaf Lotte Dale. Deze week het thema: Ziel.
 

Woman. 

Hoi. Zie je me? Wat zie je dan? Kijk je me echt aan? En kijk je in mijn ziel? Is het fijn? Is het prettig? Of schrik je ervan?

Door de ogen zou je de ziel van iemand kunnen zien. Alleen we moeten wel goed kijken. En hoe kijk je nou goed? Want soms kunnen je eigen ogen je nog wel eens verraden. Want ook wij zijn mensen. En ook wij maken soms fouten. Alleen kunnen we het ons permitteren om niet op die ziel te zien? We staren ons blind op ons lichaam, maar waar is die focus naar binnen?

We kijken naar ons lichaam non- stop, maar te weinig naar wat erin zit. Want doe jij dat? Kijk jij wel eens naar binnen naar je eigen ziel? Of durf je dat niet? Wat ben je bang daar aan te treffen?We hoeven toch niet bang te zijn om te ontdekken wat er binnen in ons zit?  De binnenkant van ons lichaam is net zo van belang als de buitenkant. En dat lijken we nog wel eens te vergeten. We moeten niet alleen ons lichaam voeden of trainen, maar net zo goed onze ziel. Want wie zich goed voelt van buiten, voelt zich goed van binnen. En andersom.

Kijk naar binnen bij een ander, maar net zo goed bij jezelf. Durf in de spiegel te kijken. In je eigen ogen.In je ziel. Durf het. Want dat ben jij.
SASKIA SOE COLUMN #3: GROEI
 
Van een geliefde mentor kreeg ik ooit het nummer Everybody’s Free to Wear Sunscreen van Baz Luhrman als tip mee naar huis. Op een toegankelijke melodie dreunt Luhrman in dat nummer een set adviezen op, mèt zonder garantie – sauf de tip voor zonnebrand; want daar zijn de langetermijneffecten immers veelvuldig voor bewezen.
Menig regel passeert nog weleens mijn gedachtegang en vandaag stond ik weer stil bij het devies: “Do one thing every day that scares you”. 

Ik pas deze zin vaak toe als kompas, en dan met name op momenten wanneer ik aarzel of ik een nieuwe uitdaging aan zal gaan, of niet. Dan strijken Baz’s woorden neer op mijn afwegingen en merk ik vanzelf of de voorzienbare nadelen zich nog durven te melden. Door iets engs te doen, treed je buiten de comfortzone en neem je een risico. Je neemt de gok dat je uit de ervaring een winst haalt, maar daarvoor dien je wel een stukje van jezelf kwetsbaar in te leggen.

Dat stukje kan je kwijtraken, kwijtraken aan een project dat mislukt, een ontslag, een relatiebreuk of, misschien zelfs iemand die een brok van je meeneemt naar het hierna. Maar de inzet kan ook verdubbeld worden, want de ervaring van succes na risico en inspanning brengt  voldoening en groei en laat een mens hunkeren naar meer. En dat is een gokverslaving waar ik wel achter kan staan.

Want stilstand is achteruitgang, en een ziel die niet wordt uitgedaagd, verpietert in z’n omhulsel. Voedt haar daarentegen met nieuwe prikkels en er is geen limiet aan hoe ver ze zal doorgroeien.<
 
Image by Susanne Ussing / In the Greenhouse

 
FEMALE GAZE

Kijk eens in mijn ziel. 

#streetart #Amsterdamnoord 
"EMBRACE JE ZIEL EN MAAK CONTACT MET JEZELF."
 
Alsof ik sinds vorig jaar voor het eerst echt contact heb gemaakt met mijn ziel. Mijn eerste ontmoeting was vorig jaar november in zuidelijk India.

Tijdens een Ashram bezoek van bijna een maand werd ik geconfronteerd met mijn ziel. Dat ik een ziel heb en niet alleen een lichaam. Het lichaam waar ik mij de afgelopen 22 jaar zo op heb gefocust. En zo druk mee bezig ben geweest om het fit en gezond te houden. Om er zelf van te houden, het te verzorgen en mijn lichaam als mijn enige houvast te zien. Alle onzekerheid van de afgelopen jaren kwam ook deels door mijn lichaam.

Ik heb ook mooie kansen deels te danken aan datzelfde lichaam, zoals mijn ervaring als actrice in de televisiewereld waar ik natuurlijk niet alleen om mijn innerlijk gecast ben. Daar ben ik me bewust van. Het lichaam is een belangrijk deel waar ik als tienermeisje en als jonge vrouw veel te veel mee bezig ben geweest.

Nee in India werd duidelijk, dat ik niet alleen mijn lichaam ben. Ik ben namelijk mijn ziel dat in een lichaam zit. Het is niet zo dat ik nu bij deze gedachte het lichaam kan verwaarlozen, want het moet juist fungeren om de ziel zo goed mogelijk te faciliteren.

Met de gedachte dat ik een ziel ben, ben ik juist bewuster voor mijn lichaam gaan zorgen. Sinds een paar maanden ben ik vegan geworden. Deels door deze bewustwording en daardoor ontmoet ik steeds meer mensen die net als ik bewuster zijn van hun ziel en daardoor ‘soulfood’ eten in plaats van alleen ‘tasty food’. Dit om beter te zorgen voor het lichaam dat als huis fungeert voor de ziel.

Het is lichaam is volgens, de 28 jarige Om, de docent die mij les gaf in de Ashram, iets dat vergaat. Ik kan mij nog goed herinneren hoe hard en strict hij was toen hij vertelde dat we allemaal op een dag een ding onder ogen moeten zien en dat is dat ons lichaam in de aarde zal verdwijnen. Deze opmerking kwam keihard binnen omdat ik mij al die jaren zo vast had gehouden aan mijn lichaam, het voelde als loslaten. Tijdens deze opmerking schoot een op en top verzorgde Britse vrouw van midden 50 keihard in de verdediging en het leek alsof ze niet wilde luisteren. Ze liep weg en ik en Om bleven achter bij mother Tulsi (de heilige boom). Hij ging verder met het ritueel en vertelde dat sommige mensen de waarheid niet onder ogen willen zien. Na lange filosofische debatten tot in de late avonduren werd deze boodschap steeds helderder voor mij.

Het werd duidelijk: Ik moet mij meer gaan focussen op mijn ziel. Meer tijd en aandacht geven aan mijn ziel in plaats van de volle aandacht aan mijn lichaam. Door intensief yoga te beoefenen, te lezen en door een dagelijks ritueel uit te oefenen heb ik een manier gevonden om dichter bij mijn ziel te komen.

Natuurlijk klinkt het mooier dan het werkelijk is, deze oefeningangen gaan natuurlijk gepaard met ups and downs maar het voelt alsof ik iets gevonden heb wat ik nooit meer zal loslaten. 

Op dit moment zit ik in Athene, en ben ik net terug van een paar dagen Ashram bezoek, waar er weer een nieuwe wereld voor mij open ging. 
Vanaf het moment dat ik na India weer in Amsterdam was verloor ik soms weer even mijn soul contact. Maar tijdens dag 3 in de Ashram werd voor mij duidelijk dat ik hier niet aan kan ontvluchten. De sereniteit van de Ashram zorgt ervoor dat ik mijn vrouwelijkheid weer op een andere manier ondervind. Ik ben  bezig met koken, tuinieren, wilde bloemen plukken tussen de bergen en ik bereid verse kruidenthee. Allemaal ‘primitieve’ basic needs waardoor ik bewust contact maak met mijn ziel en veel intensievere geluksmomentjes ervaar. 

Door deze soul focus kijk ik anders naar mijzelf en naar anderen. Natuurlijk blijft het lichaam belangrijk maar er is iets veel mooiers dan het lichaam alleen.
Soms als je heel goed kijkt in iemands ogen dan lijken ze te shinen, er wordt ook wel gezegd dat de ogen een reflectie zijn van de ziel. Denk er maar eens over na en wie weet embrace je je ziel ook meer dan voorheen en maak je voor het eerst echt contact met je mooie zelf.<

By Vera Dilrukshi 
Image by Sanja Marija Marusic
Iedere week The Tittymag in je mailbox? Dat kan! Meld je aan op thetittymag.com. Heb je op- en aanmerkingen, ideeën, inspiratie en wil je graag bijdragen aan The Tittymag? Mail ons dan op thetittymag@gmail.com. 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door Cathelijne Blok, Lotte Dale, Marleen Staal, Fannie van Holsteijn, Saskia Soelaksana, Anne Bosveld en Lizette Pellikaan. We willen Olivier van Kuyen, Vera Dilrukshi, Raymond van Mil, Lotte den Toonder, Zowi Vermeire, Gerdien van Halteren en Tim Hofman duizend maal danken voor hun hulp om deze zesenveertigste editie zo awesome te maken. 
 
Copyright © 2017 TheTittyMag, All rights reserved.
You are receiving this newsletter because you subscribed at thetittymag.com

Our mailing address is:
TheTittyMag
Jan van galenstraat 95
Amsterdam, 1056 BJ
Netherlands


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
TheTittyMag · jan van galenstraat 95-2 · Amsterdam, MA 1056 BJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp