Copy












 

Filosofisk livsglæde

Engelsholm Højskole, 2. - 8. juli - 2023

 

Mange har efterspurgt en Dannelsesrejse i Danmark. Det gør vi nu for fjerde år i træk, med en lidt anden komfort, en lidt anden sol og en lidt anden pris. Det bliver på højskolemaner med andre ugekursister. Og for fjerde år i træk på Engelsholm højskole.

Temaet for årets danske Dannelsesrejse er Filosofisk livsglæde.  På denne rejse vil vi hverken lukke øjnene for de kriser, som kendetegner netop vores tid, og vi vil heller ikke lade os nøje med de stoiske principper, som synes at have vundet en vis popularitet i dag. Der er mere til livsglæde end at sikre indre ro og stabilitet igennem steder at stå og distance til livets ukontrollable og brugte skønhed og alle de gaver, der følger i kølvandet på at leve et mere udfoldet liv.
Det er på tide at søge råd, tanker og begreber hos andre filosoffer, når vi skal tage livtag med livsglæden. For opstår lykken, latteren, smagen og livskraften egentlig der, hvor vi forsikrer os?
 Vi spørger Platon, Spinoza, Kierkegaard, Nietzsche, Deleuze og nyere tyske og franske filosoffer til råds i denne uge fyldt med gode samtaler, gåture i Slotshaven, undervisning og  eftertænksomhed, nye minder og venskaber - og fremfor alt - livsglæde.

Du er inviteret med på rejsen, og du kan reservere plads 
her .   

Reserver plads her
Her skal vi bo
Vi skal bo på Engelsholm Højskole, som har til huse på et smukt slot. Slottet blev opført af Knud Brahe, Tycho Brahes bror, i 1592, og den arkitektoniske inspiration stammer fra slottet Ancy-le-Franc i Bourgogne, Frankrig. Slottet er omkranset af en skov, ligger lige ned til den smukkeste søbred og giver dig også mulighed for at spadsere i en fortryllende barokhave. De hvide mure bag voldgraven har fire kvadratiske hjørnetårne med de smukke løgformede kupler, der er slottets særkende. Siden 1940 har der været højskole på Engelsholm Slot.
Der er ledige dobbeltværelser på selve højskolen, og hvis man ønsker at bo alene er der også mulighed for indkvartering tæt på skolen i landsbyen Nørup. Du er også altid velkommen til at ringe eller at skrive til sekretariatet og forhøre dig om mulighederne her:

engelsholm@engelsholm.dk

+45 75 88 35 55

Dine undervisere


Anders Fogh Jensen (f.1973) er forfatter, dramatiker og selvstændig filosof. Han holder foredrag, filosofiske samtaler, supervision, filosofisk konfirmation og dannelsesrejser. Anders har speciale i det 20. århundredes franske filosofi og har bl.a. skrevet ni bøger om hhv. metaforer, Foucault, epidemier, Kierkegaard, projektsamfundet, pseudoarbejde, og senest en bog om narrative samtaler. Han deltager hyppigt i den trykte presses debat om vores samtid, og har derudover skrevet teaterstykket De danser alene (Rialto 2017).

Kasper Lysemose er ph.d. i filosofi på en afhandling om den tyske filosof og idéhistoriker Hans Blumenberg, der især har beskæftiget sig med metaforernes rolle i filosofiens historie. Lysemose har også arbejdet som postdocforsker dels på Københavns Universitet, hvor han forskede i fænomenologisk antropologi, og dels på Aarhus Universitet, hvor han forskede i eksistentiel antropologi. Derudover har Kasper i mange år været en flittig foredragsholder, især på Folkeuniversitetet. Emnerne for Kaspers foredrag – angst, udødelighed, tænkning, sandhed, sprog, mening, fællesskab og meget mere – afspejler hans interesse for filosofiens klassiske og eksistentielle emner.
Temaer for ugen
Vi lever i en dyster tid. Krigsstemningen, kriserne og konjunkturerne kan få os til at se nedslået på tilværelsen. Til andre tider kan det omvendte være tilfældet. Så er det jubelidioterne snarere end katastrofejunkierne, der har vind i sejlene. 
Filosofien er ikke undtaget fra at svinge med i disse omskiftelser. Alligevel er der i filosofien også en understrøm, der har berøring med en dybere livsglæde, hinsides optimisme og pessimisme. På kurset her vil vi være på sporet af denne livsglæde på filosofisk vis. Det vil vi være i fænomener som lyst, kraft, smag, lykke, latter, stil og selvomsorg. Og til at ledsage os vil vi slå følgeskab med nogle af de største tænkere såsom Platon, Spinoza, Kant, Kierkegaard, Nietzsche og Deleuze. 
Når konjunkturerne og stemningerne changerer frem og tilbage kan det nemlig være godt at kende til noget, der ikke er så konjunkturbestemt. Den stoiske ro er et populært bud her, men bestemt ikke det eneste. Mens stoikeren søger sin ro i en vis uafhængighed af livet, vil vi på kurset her snarere være på udkig efter en tænkning, der finder glæde i livets strøm. Livet selv indeholder en livsbekræftende kraft. Og når vi søger 'det gode liv' ved at formgive livet, så glemmer vi let, at den lykke vi måtte finde derved måske kun findes, fordi det gode allerede er i livet selv.  
Ved at være sammen med disse tanker og lave disse tankers bevægelse er det håbet – og erfaringen – at det kan føre til bedre liv.
Reserver plads nu
Om kursisterne

De fleste rejser alene, andre tager en ven, en mor eller en ægtefælle med.
Mange selvstændige trækker det fra som uddannelse.

Har du udlandslængsel? Så se vores udvalg af andre rejser 
TILMELD DIG NU

Filosofisk livsglæde

Engelsholm Slot, 2. - 8. juli - 2023, 6.250 kr.

 
Læs mere www.dannelsesrejser.dk
BESTIL REJSE
Del Del
Tweet Tweet
Videresend Videresend
Copyright © 2023 Filosoffen, All rights reserved.