Copy
Ben Sajet Update #5
View this email in your browser
Academische leerwerkplaats langdurige zorg
Beste lezer,
 
In deze update nieuws uit ons netwerk waar wij volop inspiratie uit halen om de praktijk van de zorg te vernieuwen, zoals het prachtige project HuidHonger voor mensen met dementie. Ook wensen wij u welkom in de huiskamer van onze buren: Bijzonder Amsterdams. En verder informatie over de voortgang van onze programma's waarin we kennis, praktijk en opleidingen samenbrengen.

We hopen dat u weer met ons mee wilt denken en vinden het leuk als u deze nieuwsbrief via social media onder uw netwerk verspreidt.
Share
Tweet
Mail
Lekker oud worden in de stad: 'Age Friendly City Amsterdam'
Amsterdam is een stad voor iedereen: alle culturen en alle leeftijden. Dat betekent dat Amsterdammers ook in hun stad oud willen worden. Op een prettige manier. Dat gaat over huisvesting, vervoer, zorg, woonomgeving en sociale activiteiten. Een samenspel van factoren, dat het welzijn en de kwaliteit van leven van de (ouder wordende) burger in de stad beïnvloedt.

Amsterdam sloot zich in 2015 aan bij het netwerk van Age Friendly Cities (AFC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Om kennis uit te wisselen met andere grote steden. De gemeenteraad besluit binnenkort over het Amsterdamse actieplan Age Friendly Amsterdam.

Naast de ingezette actielijnen gaat de gemeente nu dementie, eenzaamheid, ouderenhuisvesting en valpreventie tot prioriteit maken en gaat de stad experimenteren met levensloopbestendige routes in drie buurten. Op de website van de gemeente lees je binnenkort meer over de inhoud van het actieplan. 


Ben Sajet Centrum: een broedplaats voor de gemeente
Die thema's van het kader 'Age Friendly City Amsterdam' en ons programma 'Zorgvriendelijke Stad' overlappen elkaar, vanzelfsprekend. Het Ben Sajet Centrum is een academische leerwerkplaats, een netwerkorganisatie voor langdurige zorg. Voor de gemeente - de regisseur van het zorgdomein - kan het Ben Sajet Centrum een belangrijke (onderzoeks)broedplaats zijn.

Het Ben Sajet Centrum en de Gemeente Amsterdam hadden in de afgelopen periode de koppen al bij elkaar gestoken. Na besluitvorming in de gemeenteraad kunnen we onze plannen en speerpunten concreter op elkaar afstemmen.
 
Start Werkplaatsen Ben Sajet Centrum
Goed nieuws. De succesvolle dialoogavonden krijgen een vervolg! Na de zomer organiseert het Ben Sajet Centrum, in samenwerking met partners zoals HvA, AMC, VU, Cordaan, Amsta, Ons Tweede Thuis etc., elke twee weken op donderdagavond een zogeheten Werkplaats. Deze Werkplaatsen lijken op de eerdere dialoogavonden maar zijn breder qua thematiek en de naam zegt het al: alle aanwezigen worden flink aan het werk gezet. O ja, en deelname is gratis!

Maar hoe ziet zo’n werkplaats er ongeveer uit?

Tijdens de Werkplaatsavonden delen studenten, professionals, opleiders, wetenschappers en ervaringsdeskundigen hun kennis en ervaring rondom een zorginhoudelijk en prangend vraagstuk. Doel van de Werkplaats is om dit vraagstuk een stap verder te brengen. Iedere Werkplaats levert dus een concrete verbetering op voor de dagelijkse zorgpraktijk in Amsterdam. De thema’s zijn heel divers. Een overzicht van deze thema's en bijhorende data delen we hieronder graag met u.

Ben Sajet Werkplaatsen
  • 21 september 2017 – ‘Disease- en casemanagement: het één sluit het ander niet uit’. Door Wilma Scholten.
  • 19 oktober 2017 – ‘Vernieuwende zorgpraktijken voor jonge mensen met dementie in Amsterdam’. Door Sanne Schweers.
  • 02 november 2017 – ‘Meer op eigen benen in een etnisch diverse stad’. Door Yvonne Heijnen-Kaales en Charlotte Albers.
  • 30 november 2017 – ‘Acute zorgvragen van ouderen: hoe kan ketensamenwerking een oplossing bieden?’
Wilt u op de hoogte blijven van deze bijeenkomsten, een thema aandragen of meer informatie? Stuur dan een mail naar sabina@bensajetcentrum.nl 
ZonMw: 'ja, we moeten samen werken aan langdurig betere zorg'.
Voor het Ben Sajet Centrum staat de verbetering van de langdurige zorg centraal. Het is fijn te zien dat we daarin niet alleen staan. Dit merken wij aan onze grote community van ervaringsdeskundigen, opleidingsinstanties en partnerorganisaties, maar ook vanuit de landelijke overheid wordt steeds meer erkend dat er vernieuwing - met behulp van onderzoek en onderwijs - nodig is. Daarom zijn we blij met het voornemen van ZonMw om het programma ‘Samen werken aan betere langdurige zorg’ te starten.

ZonMw, nationaal financier van gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, ging de afgelopen periode met het veld in dialoog voor het programma 'Samen werken aan betere langdurige zorg'. Bij deze bijeenkomsten hebben diverse medewerkers van het Ben Sajet Centrum een bijdrage geleverd en onze activiteiten en ideeën naar voren gebracht. Uiteraard brachten wij ook de grootstedelijke problematiek onder de aandacht. 

Het Ben Sajet Centrum is blij dat zij haar stem kon laten horen tijdens de bijeenkomst. We zien uit naar het vervolg en zullen samen met al onze partners bruikbare input leveren voor een geslaagd beter langdurige zorgtraject.

Heeft u ideeën voor het Ben Sajet Centrum om optimaal te participeren aan dit programma? Laat het ons weten per mail via jenneke@bensajetcentrum.nl 
De vooraankondiging van de voorstelling HuidHonger
HuidHonger: een bijzondere ervaring vanuit ons netwerk
Stelt u zich eens voor: acht mensen op het podium die intens plezier beleven samen met verzorgenden, familie, dansers en musici. Naast intens plezier, hebben deze acht mensen nog één ding met elkaar gemeen: ze hebben allen dementie. Maar dat mocht de pret tijdens de voorstelling HuidHonger - een initiatief van Stichting Care & Culture – niet drukken.

De voorstelling HuidHonger bestond uit een bijzonder traject. Gedurende 10 bijeenkomsten in verpleeghuizen ging de groep van dansers, musici en spelers met dementie, samen aan de slag. Vanuit de muziek, dans en de aanraking, ontstond al gauw een mooie voorstelling.

Medewerkers van het Ben Sajet Centrum zagen HuidHonger in Utrecht, maar omdat zij zo onder de indruk waren van (de pret bij) de spelers gaat het Ben Sajet Centrum haar uiterste best doen om dit initiatief ook in Amsterdam uit te voeren.

Bent u geïnteresseerd, wilt u een steentje bijdrage of heeft u tips voor een bijzondere voorstelling in hartje Amsterdam? Stuur uw suggesties per mail naar jenneke@bensajetcentrum.nl.
'Bijzonder Amsterdams': de huiskamer van het Ben Sajet Centrum
Het Ben Sajet Centrum bestaat nu bijna twee jaar. Voldoende reden om iets meer te vertellen over de plek waar het centrum huishoudt en we de kennis van mensen uit de praktijk, wetenschap en de opleidingen aan elkaar verbinden.

Voor kennisdeling, inspiratiesessies en Werkplaatsen maakt het Ben Sajet Centrum veelvuldig gebruik van de grote ontmoetingsruimte van het centrum aan de Zwanenburgwal 206, uitkijkend op het stadshuis van de Gemeente Amsterdam. Soms verplaatsen we onze sessies naar lunchtijd en maken we graag gebruik van de ruimte op de begane grond van de Zwanenburgwal in het restaurant 'Bijzonder Amsterdams'.

Op deze plek serveert Bijzonder Amsterdams - het leerwerkbedrijf van zorgaanbieder Cordaan - dagelijks een heerlijke lunch en verkopen zij eerlijke, mooie en unieke producten (schalen, potten, textiel, etc.) gemaakt door creatieve mensen met een verstandelijke beperking.

Op die manier is het Ben Sajet Centrum iedere dag omgeven door de praktijk en houden we de lijnen kort met wat werkelijk nodig is. Benieuwd? Kom deze zomer een keer bij Bijzonder Amsterdams langs (er is ook een klein terras!) of meld je snel aan voor een van onze Werkplaatsen na de zomervakantie!

In de volgende nieuwsbrief delen wij meer over het Ben Sajet Centrum en nemen we een kijkje achter de schermen. Want wie werken er eigenlijk bij het Ben Sajet Centrum en wat zijn hun drijfveren, ambities en struikelblokken? Kom dat en meer te weten in de volgende nieuwsbrief.
Ben Sajet Centrum zoekt
Ben Sajet Centrum zoekt een nieuwe programmamanager voor het programma Kwetsbare Ouderen. Met pijn in het hart zwaaien wij Susanne Smorenburg uit, die haar werkzaamheden voor vernieuwing van de zorgpraktijk voortzet bij het BovenIJ Ziekenhuis – zij wordt programmamanager integrale zorg - een mooi vervolg van de proeftuin die zij daar vanuit Ben Sajet Centrum hielp opzetten.

De gedachte is dat onze nieuwe programmamanager de functie gaat combineren met die van coördinator van Kenniscentrum ACHIEVE waar de HvA op dit moment kandidaten voor werft.
 
In Kwetsbare Ouderen zoekt het Ben Sajet Centrum naar vernieuwing op het grensvlak van cure en care. De programmamanager wordt verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen van dit programma in nauwe samenwerking met, door en voor de samenwerkende partners.
 
We verwelkomen graag een nieuwe ondernemende collega in ons midden. Nadere info via de HvA en/of bij Krijn van Beek via krijn@bensajetcentrum.nl.


Het Ben Sajet Centrum is een netwerkorganisatie voor de vernieuwing van zorgpraktijken.

Om ons netwerk fris te houden verbinden wij graag nieuwe mensen, organisaties en initiatieven aan het centrum, want samen kunnen we meer dan alleen.

Wilt u iets inbrengen of heeft u andere suggesties?
Mail naar info@bensajetcentrum.nl

Op zoek naar meer achtergrond of bijzondere evenementen?
Volg ons op Twitter.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
bensajetcentrum · Zwanenburgwal 206 · Amsterdam, Nh 1011 JH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp