Copy
Klik hier om de mail in uw browser te openen
P E R S B E R I C H T

NATIONA(A)L GOES DIGITAL
 
NATIONA(A)L brengt voor de tweede keer hulde aan hedendaagse creatie en Belgisch vakmanschap. Ondanks het feit dat de grote multidisciplinaire markt uitsluitend online wordt georganiseerd, blijft het ook dit jaar een echt kunstparadijs. Een selecte groep van een vijftigtal kunstenaars en creatieve ondernemers zal ervoor zorgen dat NATIONA(A)L opnieuw een onvergetelijke ervaring wordt. En hun aantal zal alleen maar toenemen. De ideale plek voor een origineel, authentiek en ethisch verantwoord eindejaarsgeschenk.
 
NAAR DE WEBSITE
Tijdens deze tweede editie zal Nationa(a)l de hedendaagse creatie in al haar facetten vieren. Nationa(a)l is een Belgische supermarkt op het kruispunt van een tentoonstelling, een kunstbeurs en een concept store. Vorig jaar gingen 10.000 kunstliefhebbers er op zoek naar de objecten van hun dromen. Mode, design, beeldende en digitale kunsten, cinema, drukwerk, theater of muziek… alle disciplines komen aan bod. En alle hoofdrolspelers van de Belgische artistieke en creatieve ‘beau monde’ maken van Nationa(a)l opnieuw een prachtig evenement, zij het in een volledig digitaal nieuw jasje.  
 
Nationa(a)l is niet zomaar een online marktplaats, hier wordt het aangeboden koopwaar met veel zorg geselecteerd. Het is een ruimte die "de uitwisseling van nieuwe creatieve ideeën of standpunten, het gebruik van vernieuwende materialen en de evolutie naar meer ethische productieprocessen moet stimuleren", aldus de oprichtster Adeline d’Ursel. Om fysieke contacten te vermijden werd een online platform opgericht waarbij sociale en artistieke interactie centraal staat. “e-Nationa(a)l wordt de ideale gelegenheid om het publiek in contact te brengen met culturele initiatieven en creatieve ondernemers, weliswaar vanuit de eigen huiskamer”.
SPELERS VAN DE CREATIEVE ECONOMIE VERBINDEN
 
Door de sanitaire crisis kan Nationa(a)l dit jaar niet fysiek georganiseerd worden. Dit heeft de organisatoren echter niet belet om in een spoedtempo een compleet nieuwe en hoogwaardige digitale editie te organiseren. ”We hadden de kunstenaars op het hart gedrukt dat we hen zouden blijven ondersteunen, zeker tijdens deze moeilijke periode”, benadrukt Adeline d’Ursel. ”Het is van bij het ontstaan onze drijfveer en uitdrukkelijke wens geweest om de creatieve economie en zijn spelers in de schijnwerpers te zetten. We zijn dan ook blij dat we hen vandaag een waardevol uithangbord kunnen bieden”.
 
Het platform is uniek in zijn genre door de fuctionaliteiten en mogelijkheden die het inhoudt, en het overstijgt de mogelijkheden die andere online markten aanbieden. Eerst en vooral is er de marktplaats zelf, waar de bezoeker de aangeboden kunstwerken en producten kan bezichtigen. Elke exposant beschikt over een eigen pagina zodat de bezoeker meer te weten komt over de aanwezige kunstenaars. ”Dat is het luik waar ONTDEKKING centraal staat: Concreet zal iedere exposant er zijn loge hebben, een hoogsteigen e-store, waar hij zijn aanbod aan de man kan brengen en meer kan vertellen over zichzelf en zijn manier van werken… Zo leert de bezoeker de verkoper en de oorsprong van de aangeboden producten beter kennen”. Adeline d’Ursel voegt er nog aan toe dat ”creatieve objecten een bewezen positief en therapeutisch effect hebben op het welzijn van de mens”.
 
Het platform is vooral uniek te noemen omdat het een plek wordt waar mensen samenkomen, ondanks de afstandsregels. ”Nationa(a)l is een plek van de VERBINDING. Voor ons is het immers enorm belangrijk dat de bezoeker kennismaakt met de persoon achter een product en begrijpt hoe hij te werk gaat. We moedigen de kunstenaars dan ook aan om via videoconferenties in contact te treden met de gebruikers (workshops, concerten, spreekbeurten of privéontmoetingen). We willen door middel van deze digitale oplossing een nieuwe invulling geven aan persoonlijk contact en tegelijk een sleutelrol spelen in de verandering van online aankoopgedrag. We willen onze bezoekers stimuleren om bewuste consumenten te worden en hun steentje bij te dragen tot culturele en lokale creatieve ecosystemen”.
 
Het goede nieuws houdt niet op! Want Nationa(a)l 2020, dat onder normale omstandigheden van 16 tot 21 december had plaatsgevonden in Full Circle House in Elsene, staat nu online en blijft dat ook. Zo zal het zorgen voor ongelimiteerd aankoopplezier.    
DENK "GLOKAAL"
 
Nationa(a)l viert vandaag zijn tweede verjaardag. Het ontstaan gaat echter verder terug in de tijd en stoelt op drie vaststellingen. België is een broeihaard van talent, maar vaak genieten Belgische kunstenaars meer erkenning in het buitenland dan in eigen land. In de huidige context van globalisering, die zorgt voor afvlakking en uniformisering van culturen, is het essentieel om het “lokale” naar voor te brengen. Dat is het DNA van Nationa(a)l.
 
Kunstobjecten, tekeningen, foto’s, aardewerk, meubels, boeken, kledingstukken, platen, cinema- of theatertickets, er is keuze te over. Bezoekers kunnen digitaal flaneren langs de stands van ontwerpers, kunstenaars, labels, collectieven, galerijen en Belgische uitgevers. Alle disciplines en kunstvormen zijn toegestaan.
KOOP BELGISCH
 
De exposanten werden geselecteerd op basis van drie criteria – lokaal (Belg of opgeleid in België), ethisch (duurzame werkwijze) en artistiek. Ondertussen zijn er al een vijftigtal kunstenaars maar in de komende weken zal hun aantal blijven stijgen. "Ik kan niet wachten om het Belgisch publiek te laten kennismaken met zo veel talent en om al dat vakmanschap naar buiten te dragen”, vertelt Adeline d’Ursel. "We hebben als ambitie het grootste platform te worden om in contact te komen met lokale kunstenaars en culturele initiatieven. Sommige kunstenaars zullen er zelfs misschien meer naamsbekendheid door verwerven. Want Nationa(a)l is dit jaar 100% digitaal en daardoor ook helemaal internationaal".
 
Na maanden in de schaduw te hebben gestaan, belanden al deze vrouwen en mannen eindelijk terug in de spotlight. Ze kunnen opnieuw blijk geven van hun vakmanschap en het resultaat daarvan tonen aan de buitenwereld. Want de unieke kunstwerken die ze creëren zijn gelukkig niet virtueel. Dankzij Nationa(a)l kan de bezoeker lokaal kopen – iedereen vindt er iets binnen zijn budget –, de sector ondersteunen en wie weet het perfecte kerstgeschenk op de kop tikken. Niet twijfelen, koop dit eindejaar dus zeker Belgisch!
 
DOWNLOAD DE VISUALS
NAAR DE WEBSITE: NATIONALSTORE.BE
PERSCONTACT
Sarah Vermeulen / Serenai / +32 474 85 36 37 / sarah-claire@serenai.eu
Facebook
Instagram
Website
Copyright © 2020 Serenai, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp