Copy
Klik hier om de mail in uw browser te openen

Persbericht

Gustav Klimt verovert
de Brusselse Hortagalerij


Na de succesrijke Monet-expo vorig jaar in de Hortagalerij, komt Exhibition Hub met een gloednieuw project aanzetten: Gustav Klimt, The Immersive Experience. Dit keer worden een resem topwerken van de Oostenrijkse symbolistische schilder in de spotlights gezet. Klimt is een boegbeeld van de Art Nouveau en hoofdrolspeler van de Wiener Secession. Zijn oeuvre komt nu tot leven dankzij de wondere wereld van de immersieve technologieën. Laat van 24 tot 5 september al uw zinnen prikkelen in de Hortagalerij in Brussel.
PERSBEZOEK

U bent van harte welkom om de expo in preview te bezoeken op 23 maart om 11u. 

Adres
Hortagalerij - Grasmarkt Straat 116, 1000 Brussel

Om de gezondheidsmaatregelen te kunnen respecteren vragen we om uw deelname hieronder of per mail te bevestigen aan sarah-claire@serenai.eu 
Deelname bevestigen
Gustav Klimt is één van de meest opvallende moderne kunstenaars, voortrekker van de Art Nouveau en leider van de radicale verandering. Een man met veel talenten, bekend om zijn allegorieën, schilder van naakt, landschappen, soms tekenaar, dan weer lithograaf en decorateur met interesse in gebouwen, tapijten, mozaïek en ceramiek. Hij werd in de zomer van 1862 geboren, zijn vader was goudsmid en zijn moeder operazangeres. Gustav Klimt zou uitgroeien tot de trots van zijn land, een grote naam en auteur van één van de meest waardevolle handtekeningen op de aardbol.   
In heel wat landen zet de overgang van classicisme naar hedendaagse kunst zich geleidelijk in, maar in Oostenrijk is meteen sprake van een echte en duidelijke breuk met het verleden. Deze beweging aan het eind van de 19e eeuw wordt ook de Wiener Secession genoemd. Gustav Klimt speelde een sleutelrol in deze revolutie, voelbaar zowel op het vlak van de architectuur als later ook in de beeldende kunsten. 
De immersieve tentoonstellingen van Exhibition Hub
Gustav Klimt, The Immersive Experience (“Music and art as one”) is bestemd voor het grote publiek en families. “Het idee van deze tentoonstelling en onze drijfveer is onze bezoekers op een fantastische manier kennis te laten maken met deze uitmuntende kunstenaar”, vertelt Mario Iacampo van Exhibition Hub. Deze Brusselse KMO is gespecialiseerd in het bedenken en uitwerken van immersieve tentoonstellingen. De belangrijkste werken van Klimt zijn opgezet rond zijn meesterwerk De Kus. Zijn volledige oeuvre en zijn belangrijkste reeksen werken passeren de revue: van de luxueuze gouden achtergrondkleuren bij het uitwerken van zijn vergezichten, over de florale elementen, de schetsen, etc.
De directeur verklaart verder: “We wilden alle artiestieke periodes in de carrière van Gustav Klimt vermengen, zonder afbreuk te doen aan het chronologisch verloop (…) De onderdompelende ervaring moet een overzicht bieden van het werk van de kunstenaar, en een verrassende kijk op zijn artistieke loopbaan. Daarbij maken we gebruik van de meest hoogstaande technologieën, volgens een welomschreven draaiboek. We brengen niet zomaar zijn schilderijen tot leven… Ons uiteindelijke doel is de esthetiek tot een ultiem hoogtepunt te brengen”.

Dirty Monitor biedt een kijk in het universum van Klimt
Welke kunstenaar ook aan bod komt bij ons, elke keer opnieuw eigenen we ons zijn universum toe en interpreteren we die op onze hoogsteigen manier”, verklaart Orphée Cataldo, Artistiek directeur van Dirty Monitor. Cataldo is verantwoordelijk voor de uitwerking van de grote expositieruimte waar alle werken tot leven komen. “
Tot zijn 35ste was Gustav Klimt schilder en decorateur van gebouwen. Het was toen nog de tijd van het Weense neoclassicisme. De stad ondergaat een metamorfose waar Klimt twee decennia lang gretig zijn schouders onder zet. Dit is ook de reden waarom we in de tentoonstelling zoveel aandacht besteden aan architectuur. We bouwen de grote monumenten die hij heeft opgericht opnieuw op, mechanisch of holografisch. Op die manier benadrukken we zijn werk als decorateur, dat de basis heeft gelegd van zijn carrière als schilder”. 
Perskit
Music and art as one
Op het vlak van gebruikte technologieën werd werkelijk alles uit de kast gehaald: 3D-reconstructies van de gebouwen waaraan Klimt heeft gewerkt, 3D-animaties, 2D-animaties, geanimeerde tekeningen die de bezoekers gidsen doorheen de tentoonstelling… “De schilderijen worden opnieuw op magische wijze tot leven gebracht. Op de Beethovenfries (1902), bewaard in het Weense Secessionsgebouw (waar één van de zalen helemaal aan gewijd is, nvdr), komen de personages helemaal tot leven met de elegantie die Klimt hen heeft toebedeeld, om vervolgens opnieuw te verstarren zoals ze in het schilderij zijn vereeuwigd… en dat allemaal op de tonen van Beethovens 9e symfonie. Architectuur, schilderkunst en muziek vormen een harmonieus samenspel. Het werk van Gustav Klimt straalt zoveel rijkdom uit dat het voor het team een grenzeloze bron van inspiratie vormde op het vlak van beeld en klank”.

De 360° beleving
De grootste expositieruimte brengt de leefwereld van Gustav Klimt op magische wijze in beweging en vormt het sluitstuk van de tentoonstelling. Maar er is natuurlijk meer: er wordt een beroep gedaan op de firma ActiveMe om een fantastisch universum te creëren aan de hand van virtual reality, dankzij de VR-headset. “We hebben voor dit onderdeel van de tentoonstelling een 360° bubbel ontwikkeld en ons daarbij gefocust op de gouden periode uit het werk van Klimt”, vertelt Quentin Pringiers, CEO van ActiveMe. Eerst en vooral omdat het natuurlijk één van zijn bekendste periodes is en omdat het groot publiek hem daarmee associeert. Maar ook omdat goud een heel dankbare en opvallende kleur is om mee te werken, zeker in het kader van virtual reality (…) We hebben in totaal 7 taferelen geselecteerd die gedurende 10 minuten het onderwerp zullen vormen van een ongelofelijke nieuwe beleving. De bezoekers krijgen letterlijk toegang tot het schilderij. De steeds evoluerende  elementen en symbolen nemen de kijkers bij de hand als vertellers van een zinnenprikkelend verhaal”.

Iedereen is uitgenodigd om deel te nemen aan deze verbluffende reis, vol verrassingen voor groot en klein, van 24 maart tot 5 september in de Brusselse Hortagalerij.  
GEZONDHEIDSMAATREGELEN

Om u de best mogelijke omstandigheden te garanderen, heeft de organisatie achter Gustav Klimt: The Immersive Experience samen met een team van preventie-, hygiëne en veiligheidsdeskundigen een tentoonstellingsruimte ontworpen die aan alle aanbevelingen en voorwaarden op het vlak van volksgezondheid voldoet. 
Meer info
PRAKTISCHE INFORMATIE

OPENINGSUREN
Alle dagen open behalve op dinsdagen
(open 6 en 13 april – Paasvakantie)
Maandag, woensdag, donderdag, vrijdag: van 10u tot 18u (laatste toegang 17u)
Zaterdag & zondag: van 09u tot 19u (laatste toegang tussen 18 en 19 u)


INFO & RESERVATIE
www.expo-klimt.be

PERSCONTACT
Sarah-Claire Vermeulen / Serenai / +32 474 85 36 37 / sarah-claire@serenai.eu
Copyright © 2021 Serenai, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp