Copy
Kratke informacije o SPINIFT softveru za obveznike Zakone o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.
Za pregled fotografija pogledajte ovaj email u svom browser-u

TRILOGIJA  ZAKONA
O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA

 


DEO II
KRIVIČNE ODREDBE

 

 

KAZNENE ODREDBE ne mogu se izbeći a one su propisane članom 88, 89, 90 i 91


  


  • U članu 88 propisani su privredni prestupi i novcane kazne od 500.000 do 3.000.000 dinara za pravno lice za 40 tačaka prestupa..!

  • U članu 89 propisani su privredni prestupi i novcane kazne od 50.000 do 1.500.000 dinara za pravno lice za 12 tačaka prestupa..!

  • U članu 90 propisana je novcana kazna za prekršaje preduzetnika od 5.000 do 500.000 dinara za tačke navedene u članu 88 I 89 .

  • Advokati i javni beležnici u clanu 91 novcanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara za  11 prekršaja.


Možemo da sa malim zadovoljstvom konstatujemo da je u predloženim izmenama zakona o sprečavanju pranja novca koje u nekoj fioci uprave čuče već 2 godine, uvažen jedan od naših prethodnih zahteva da se ukinu licence propisane u članu 40. stav 1. tačka 5. zakona.
 


Propisivanje obaveze polaganja za licence je zapravo višestruko  loše delovalo na stanje u republici Srbiji po pitanju sprečavanja pranja novca.
Ovo može samo na prvi pogled delovati kao oštra izjava, ali nije tako:

  • Stvoren je otpor prema zakonu, prema upravi i prema ljudima koji predstavljaju upravu, upornim insistiranjem od strane predstavnika uprave na licencama i odbijanjem da se razmotre argumenti obveznika protiv licenci, dovele su do bojkota obveznika prema svim obavezama.


Tvrdili su da su za licence dobili pohvalu od strane Evrope i da će uskoro cela Evropa propisati licence. trajno su poremećeni odnosi na relaciji uprava-obveznici.

Nepovratno se izgubilo dragoceno vreme u vidu nekoliko godina u preganjanju oko licenci, koje je trebalo da bude pametno iskorišćeno da se u javnosti i kod obveznika promeni svest o opasnostima koje sa sobom nosi pranje novca.


Sada uprava za sprečavanje pranja novca  prećutno  toleriše  i ne traži  više da se polažu ispiti za licence, iako u Zakonu i dalje stoji  član 40 stav 1. tačka 5.
Verovatno je to mali prelazni period prilagođavanja i tolerancije zbog onih revnosnih  obveznika koji su dali ne male iznose za obuku i polaganje ispita za licence  koje se ukidaju  bez valjanog obrazloženja  njihovog uvodenja kao i predloga za ukidanje. 


Prethodni tekst - Trilogija zakona I DEO
možete pročitati na ovoj adresi...


Nastaviće se...!!!

Šerujte nas na Facebook-u
SPINIFT Tweet
Preporučite nas
Copyright © 2016 Spinift - Novi Sad, Sva prava zadržana.Možete se odjaviti sa liste  ako kliknete na ovaj link

Email Marketing Powered by Mailchimp